Sunday, 16 May 2010

Breakfast with a difference

Yesterday, me cook nasi lemak...sbb the day before, hubby beli prawns (1kg)...ni first time we all beli udang frozen tp but fresh and quite big bila di defreeze kan...since we all seafood lover, so best lah dpt mkn udg ni...

so my nasi lemak comes with sambal udg, other than ikan bilis goreng, timun and telur rebus..
me jrg2 msk nasi lemak sbb leceh nak sediakan sambal (kena blend cili kering, kena buang biji cili kering+boil dulu etc)..menu biasa for our breakfast here is nasi goreng, bihun goreng, baked beans, bread, roti canai (instant) or waffle....

so bila me cook nasi lemak, so mcm lain sikit la menunya..of course kat msia nasi lemak ni menu biasa sbb just bwk duit, then pegi beli jer kat mana2 stall...but here, kalau tak msk sendiri, tak merasa lah jwbnyer :p

so this is the pic of my nasi lemak notts ;)


14 comments:

zai kulim said...

SUZIE ...PERNAH BUAT NASI LEMAK TU LETAK AIR DAUH PANDAN..BILA MASAK HARUM SATU TMN TAU..LAGI TAMBAH SEDAP..

~L.o.L.i.P.o.P~ said...

wahhhh...napok sedap je c.ngah..nyum3..da la udang tu beso2..fuhh..trgoda diet..

Me_Lina said...

haah.. kalu letak air daun pandan... mmg best... adeh lama x masak... since jumpa satu kedai ney... jual nasi lemak sedap x hingat... hehehehe jd malas la pulak...

mama zharfan said...

@zai : kat UK tak jumpa plak daun pandan tu...

@Lolipop: crash diet ker...kang terkejut cik ngah tgk nanti :p jd cekeding :p

@Lina : me kat msia pun kirim salam la nak buat nasi lemak utk breakfast :p kat UK pandai+rajin ie "terpaksa" buat la kalau terasa nak mkn hehehe

Nad a.k.a MamaZakwan said...

kak, sedap nye huhu..sambal udang tu yg tak hengat tu! :)

Ummi Aisyah said...

sedapnya tgk sambal udang akak..huhu terus rase lapo..

Bunga said...

kak.. x letak daun pandan ker? ada jual kat asiana.. btw. sy mmng suka mkn nasi lemak.. setiap mnggu msti buat ns lemak.. :)

mama zharfan said...

@Nad : memang we all 'hantu' udg ie suka mkn udg tak kira msk cara apa pun ;)

Ummi Aisyah : :) best mkn udg, tp tak leh mkn kerap sgt sbb kolesterol tinggi udg ni

Bunga : kat asiana ada yer? lama dh tak gi asianan..udg tu me beli kat manli..tq for the info yer :)

MrS ShaHriL said...

wah2...cedapnye...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

huhuhu lapar....

Fieza79 said...

owhh u kat oversea ekk..
btol la nk merase mknnan tmpt kite kn la msk snri..nmpk sedap tuhh..

thanx sudi jengah my blog..

atoyis said...

sedap nyer nak jugak le

mama zharfan said...

@Mrs Shahril : :) nasi lemak sedap kan..breakfast, even dinner pun..

@Mama Iman : :) :) tq sbb sudi komen ;)

@Fieza79 : terima kasih kembali ;)

@atoyis : jom dtg cni ;)

♥♫♥EiRa♥♫♥ said...

ckp pasal nasi lemak mak eira msk nasi lemak ltk skit je santan coz x nak bg lemak sangat! kalu pasal cili mak eira akan suruh eira blender banyak2 n simpan dlm peti..heheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails