Tuesday, 18 May 2010

Pound --> RM....emmm...do u ever care about FOREX?

honestly, me didn't really bother about FOREX pun...and the truth is, me never travel abroad (ie kuar dari Msia), until Aug 2007, when 1st time me kuar dari Msia, fly, jejak kaki ke Singapore, tu pun urusan keje ie to attend one week course...so time tu lah sibuk2 nak berkenalan dgn En Money Changer, yg ada kat mana2 pun kat msia...kalau kat my area, kat dlm Giant Batu Caves pun ada money changer ie dekat benar dgn my home tu :p


and then, in Sept 2007, me fly ke Notts alone yer...and at this moment of time, the FOREX rate is RM7.10 = GBP 1....kiranya ganda 7 lah...so rasa mcm ish ish mahal sungguh duit pound ini, sbb kalau me bwk duit me sendiri dari msia, so cthnya me bwk savings RM700, so bila tukar, dpt GBP 100 jer!!! ciput banget!! dhlah me memang tak byk savings pun, and duit pun nak guna jugak utk hubby & my Zharfan yg masa tu kat Msia..


but the BONUS part is, me bwk balik duit pound (sbb me save duit elaun from KPT sikit2), so duit tu nilainya sgt besar ie ganda 7 kan!! so me balik msia march 2008, alhamdulillah, me dpt save duit and me pun beli rumah (guna savings duit pound tu uth byr deposit 10%, selain me withdraw my EPF)...kira ada hikmahlah dtg study kat UK ni..


at now story for today...the current FOREX rate is GBP1 = RM4.64!!! see....byk giller drop nya value duit pound ni!! sbb UK and Europe still mengalami economic recession, while RM seems to maintain ajer...caya lah Msia!!


source : Oanda

tp not so best part is, kalau me kirim duit pound ke Msia now, duit tu kecik jer, ie ganda 4.6 ajerlah, may be akan drop lagi, sbb in April, rate dia 4.9, even masa me dtg UK in Dec 2009, rate pound is 5.3 tau!!
so kalau saper2 nak kirim duit dari Msia utk beli brg kat UK kira untunglah now, sbb duit pound turun kan...so brg2 made in UK like Avent memang murah banget!! me beli gak brg2 Avent ni sbb tempting, tak sanggup tgk murah sgt hehehhe...in the mind, boleh bg hadiah kat kwn2 or family ;)

tu jer lah nak citer...
harap2 masa me balik msia next year, duit pound naik, so kalau bwk balik duit pound, ganda byk sikit ;) nak beli keta baru kalau ada rezeki..

oh yer, me refer website Oanda and maybank for FOREX. Oanda tu site yg british embassy guna, maybank sbb me guna m2u ;)

source : maybank

3 comments:

isabelle said...

i still keep my aussie dollars. syg pulak nak tukar balik, wpun tengok the rate is quite good nowadays.

mama zharfan said...

wah...investment ker tu belle?tunggu rate betul2 bagus then convert to RM ;)

♥♫♥EiRa♥♫♥ said...

payah la cam tu..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails