Wednesday, 20 March 2013

Sebutir batu membawa musibah

tghari semlm, masa me tgh drive kat DUKE..tiba2 ada sebutir batu terkena cermin keta me (windscreen)..batu tu dari atas jln rasanya and dilanggar oleh keta lain (dari kiri), me kat lane tgh.memang tak de lori yg bawa batu pun, so memang batu tu mcm somehow dtg dari out of nowhere gaklah

then ingatkan tak de apa2 wpun bunyi batu tu melantun kat cermin..

ptgnya baru perasan..my windscreen dh crack-agak panjang...tanya kat kedai katanya tak leh repair dh sbb dh terlalu panjang

then sedey nya rasa hati, sbb me baru perasan me tak amik insurans utk cermin--my ignorance, sbb me tak tahu betapa pentingnya insurance cermin and rupa2nya kena byr sikit jer utk amik insurans ni (me dok ingatkan kena top up byk ratus, rupa2nya kena top up RM100 ajer utk coverage RM1k)..siyes me sgtlah jahil and tak amik tahu, bila dh terkena baru me tahu...:/

then check kat google, cost utk replace windscreen around RM1200+
mana nak korek duit cash one shot sebyk ni :( sedeynya :(
hard lesson learnt

sekali sekala ditimpa musibah...mungkin kaffarah atas dosa2 yg me terlps pandang, juga utk menyedarkan diri ini agar jgn leka, alpa..
on a postitive side...Tuhan bagi ujian kecik ajer ni, kalau nak dibandingkan dgn byk lg ujian2 dlm hidup , yg lebih berat lg besar...moga2 me tidak diuji dgn ujian2 yg me tidak mampu utk menanggungnya..Amiin Ya Rabbal Alamiin

8 comments:

Nana said...

Saya plg takut masa drive ni la
Batu melantun
Biapon kecik mmg bole buat retak
Aritu penah kena tp xsmpai retak
Dia bkesan je bulat kat cermin

mama tisya said...

pernah gk terkena batu kt cermin kete..tp mcm kecik je la crack tu...mmg ada insurans utk cermin cuma tk rmi org nk amik..kalo kete beso lg tgi kos nk repair..

Balqis Nazid said...

Kalau tak dalam cracknya ( biasanya yg cermin jenis double & tebal) tunggulah sampai insurance mati.. Lepas tu renew & beli insurance cermin sekali. Dalam sebulan macam tu bolehlah claim cermin baru..

ibu amin mursyidi said...

saya pon sama.. dulu sebelum kena tak pernah nak ambik insuran cermin.. bila dah kena sekali, tiap2 kali renew, mesti ambil insuran cermin..

Nafisa81 said...

mmg takut...paling tak senonoh bila ada batu melantun siap pejamkan mata...

Ezna said...

moga dipermudahkan ye.

εïзmummyHazaεïз said...

Alahai.. Kete haza dah kena batu pun kat hidway ke kepong jek... Klu jauh tu lain cite. Ni dekat. Hehehe best part, belum tuko lagi cermin nye..

Aku Ibu Muda said...

sama lah kita MZ! sy baru trkena 2-3 mggu lepas.. even tak follow lori tp dh nk jadi...trpercik batu tepi jln agaknya

mujur tak retak lg.. then husbnd ckp lepas ni pon nk kena amik insurans utk cermin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails