Wednesday, 27 June 2012

It's scary | my colleague was robbed while driving @MRR2

...

 siyes memang menakutkan...my colleague (a lecturer kat AIKOL)..it happened to her last week..masa tu pukul 6 ptg..dia tgh drive (keta Honda rasanya)..driving alone lps abis keje...kat MRR2, just after Batu Caves, masa tu traffic jemm tapi keta movinglah...

and she said nak jd cerita, she was a bit careless sbb she put her handbag kat atas seat sebelahnya..so visible from outside..tiba2 ajer (keta tgh bergerak tapi slow) terdgr satu ketukan kat cermin keta, then pecah berderai, then her handbag diambil/dirembat dgn pantas oleh tgn seorang lelaki dari atas motosikal...segala2nya sgt pantas...kata my fren  her tindakan refleks sbb kaca pecah berderai so automatic dia ankat tgn utk tutup sebelah pipinya sbb kaca berterabur and tekanan dlm keta membuatkan kaca tu mcm tempias ke arah driver gitu...

so hilanglah her handbag..sgt hassle sbb nak kena buat IC baru  and segala jenis kad ie ATM, credit card, staff card, insurance card etc etc..katanya ada RM150 ajer cash dlm handbagnya..
yg pasti penjenayah tu sgt professional sbb hanya satu ketukan (tak tau guna alat apa), terus cermin keta pecah berderai...dua org yg naik motosikal tu..sorang amik beg (pembonceng) and sorang lagi yg bwk motor lah...dua2 pun bdn bukan kurus kering mcm drug addict tapi badan sasa tough gitu--kata my fren lah..tapi dia tak sempat tgk no plat motor

bila dia buat report kat balai polis sg buloh..rupanya that was 2nd case for that day..ada satu lg kes area berdekatan MRR2 gak tapi berlaku masa one lady driver berhenti kat traffic light..

sgt seram sbb me memang guna MRR2 everyday utk commute pegi balik keje..

note : moga2 kita semua sentiasa dilindungi Allah dari  musibah sebegini..and kita semua kena hati2 time driving alone...handbag seboleh mungkin sembunyikan/jgn bagi nampak langsung (cthnya bwh/tepi tempat duduk driver) sbb ia sgt menarik perhatian robbers even kita dlm keta dgn pintu berkunci and cermin bertutup pun...
 

14 comments:

Mooniqueen said...

Ya Allah, takutnya.... Sekarang ni orang jahat memang ramai sangat.. Kene sentiasa berhati2 lagi lady driver... Semoga kawan u tak pape....

Asfaliza Mohd Yatim said...

hish diorg ni sume manakutkan driver perempuan je. apa pun kita semua mmg kena hati2 tang letak handbeg tu

Hani Shaklee said...

takutnyerrr..ni kena gi wat tinted anti pecah ni.. ade ari tu saya tengok ade org buat promotion..mmg tahap kental la cermin tu jadinyer.

Chekgu Azrine said...

tq for this reminding MZ.. kadang2 saya selalu lalu situ jgk ke giant batu caves..huhu

Nur Hani said...

wow, sekarang nak berhenti kat traffic light pon bahaya?? gilalah, nak berhenti kat mana lepas ni? =.=

PinkUmmi said...

sgt sgt menakutkan....

amirah said...

bahayanya. kenapala byk sgt jenayah mcm ni skrng ni? ermm

Matjoe said...

that's scary. ingatan utk semua

Nana said...

adui sangat menakutkan ni..
saya rasa saya tau kat mana kawasan tu mz
saya tiap2 ari balik lalu situ..
saya mmg keje kat batu caves
mmg klw tiap kali masuk kete
beg saya letak bawah seat
mmg selalu beringat
sebab kes mcm ni selalu jadi

Sidratul Muntaha said...

MZ tahu tak pemotong berlian?!
yup
that one yg guna tuk buat and resize kaca tingkap
cutter tu mmg byk jual
sbb sgt2 tajam
btw,mmg area batu caves tu black area.
senang citer baik gombak ni sampai la ke ampang and cheras masih tinggi kadar jenayah
ade member kat sini rumah dia hampir nak kena pecah kat samudra tu

~nadyahoney~ said...

ye,skg pun sy slalu letak handbag di tepi pintu driver...lebih baik hati2 smblm kene wpn xde kes lagi di kuantan ni

tiefazatie said...

ya allah..ada lg kes macam nie eh sis..ifa pun guna mrr2 tue gak pergi balik keje nie..
mmg ke arah shah alam/sungai buluh nie..

mama tisya said...

aduhai bahaya tul..moga2 kita smua dilindungi

Ahmad Nizar said...

Sbg precaution, please tint kete anda, invest la sikit. Security tint yg tebal, more than 4 mil ( lg tebal lg bagus, tp lg mahal la). At least they need 3-4 kali hentam baru pecah. Tu pun takkan berkecai. Pastu, kasi gelap punye, biar org luar susah nampak. Kebarangkalian utk kena saman adalah rendah nowadays. Better safe than sorry!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails