Saturday, 16 June 2012

Perkongsian TIPS COMPING dari seorang pro-comper di Malaysia

.. Mr Azmin berkongsi byk tips berguna kat FB group THE COMPERS
memang sgt byk ilmu psl comping yg me masih jahil ni..so those newbie compers (termasuk me), if we ever wonder why we don't win, ketahuilah, sgt ramai pro compers ..kat Msia ni dgn ilmu2 dan skills yg kita semua tak tahu...

"Tips Borang & Penulisan
Salam tuk suma my fellow compers, sblm tue ingin saya ingatkan aper jua komen saya, hanyalah pandangan peribadi sy, anda tapis dan sy percaya anda suma lebih baik drpd saya, kedua jgn berdengki, waima berape anda hantar skali pun, kalo takdirnya allah anda menang maka menanglah anda, selepas suma strategi doa adalah penting tuk kemenangan, setiap k...emenangan itu pastinya ada "kun" allah disitu

Baiklah, pemilihan ramai adalah borang dan penulisan, pertama sekali bila anda dpt borang contest, anda mesti, wajib faham dan benar2 faham apakah contest ini, bagaimana pemilihan pemenang(paling penting), apa BP nya, siapa organizer nya, bila tarikh tutupnya, mcm mana feedback sblm nie(jika contest sama penah wujud) , serta suma kehendak2 yg berkaitan, paling bagus, pendapat saya, bila anda telah tenang, maka baca semula borang contest tersebut, byk kali pun xper.

Sbg cth, peraduan twister, mengapa setelah lebih separuh perjalanan contest, maseh lagi ada comper sibuk mencari borang, sedangkan borang blh difotostat, x tahu tanye organizaer @ tanye saya pun blh, hehehe, seterusnya, pelbagaikan borang anda , fotostatkan dgn kertas warna(cth biru, hijau, dsbnya), jika gunakan suma kertas putih, bezakan tone fotostatnya bagi setiap nama yg anda gunakan.

Juga borang, saya nasihatkan anda pelbagaikan maksudnya, ada borang fotostat dan asli. Penting, bila anda lipat @ tdk borang tersebut, gunakan cara yg berbeza bagi nama yg berbeza.

Ok saya bawa cth, contest baru dutch lady skrg, anda benar2 faham x, maksud formula pemilihan 222 pemenang tersebut. Bagaimana ngan kotex terbaru? Jgn main hantar sahaja, wat research, cal organizer tanya, tahu x bhw contest twister leh dihantar dlm'single' @ 'multiple' entries dlm satu2 envelope. Lagi satu dlm sebarang contest sehabis mungkin, jimatkan kos, ingat, strategi kita musti melebihi compers yg lain.

Wookey, skrg kita citer penulisan lak, suma contest jika sy joint, sy akan pastikan tulisannya adalah berbeza tuk nama yg berbeza, jgn takut @ rasa downgrade jika compers lain hantar byk, sy penah nasihatkan seseorg, pd masa contest twister thn lepas, beliau hantar 8 entries shj, tapi beliau dpt set tv LED dan home theatre, sy kata anda hantar setiap minggu 1 nama, dgn borang yg berbeza, dan penulisan yg berbeza.Jgn giv up, joint apa jua contest mengikut keupayaan anda sendiri, insyaallah

 Sory, sblm sy off jap, ingin sy bagitau bhw contest twister anda memey boleh hantor byk dlm satu envelope, sebaiknya pelbagaikan ada single entry, ada satu ada sepuluh dsb nya, mrk masuk setiap entries dlm database( computer ), sbb tue mrk leh dpt actual entries, kalo hantar byk dlm envelope, sy panggil tue teknik ' end block' ,

Eh! Nie dah masuk teknik BP dan penghantaran, sepatutnya x leh tulis, sory ek! Papepun sy amat berharap comper2s lain leh beri pandangan dan komen dlm katogeri borang dan penulisan, kalo ada saper2 nak bertanya pasal aper yg sy tulis, dialu-alukan..."


 

10 comments:

Peri PiA said...

byk tips bgs2 ni

blog-tips-kurus said...

terujanya bace tips ni. nak menang! nak menang!! (>.<)


*u bukan newbie. ok! :-)

Nafisa81 said...

hanya mampu berdoa selepas mengepos...:)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

byk tips tue

Mummy's Luv & Life ~ Airis-Arissa said...

Tq sudi share. Resit yogurt bliss mmg menimbun sbb encik hubby tiap2 ari beli as breakfast, tp mcm mls nak antar sbb bkn base slogan. Tp lps baca tips ni...teringin plak antar :-)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Terima Kasih berkongsi tips disini,
Tips Comping yg sgt berguna..lebih2 lg bg mereka yg baru mula nak menjointkan diri..

Nur-nba said...

Tq for the tips... :)

Ezna said...

tips bagus tapi ada yang kena tya lanjut nih....

tiefazatie said...

wah..sgt menarik nie!
tq sis!

Rina said...

Assalam..Kak Suzi kita bru jer follow blog akak tapi b4 this memang silent reader kat blog akak nie...Kalu nank ikutkan sy terjumpa blog akak ni bulan 8 aritu cz tgh cari satu borang contest..then bila dh baca..memang byk dpt info n motivate kt sini..so takat nie sy cuba la menjinak-jinakkan diri dalam bercontest..tapi me memang xde ape-ape pengalaman..Hari-hari wajip kene bukak blog akak tgk contest ape akak menang, mcm jadi inspirasi pada sy..Nak tanye camne ek kak suzi nak join FB The Comper Group cz sy try cari xjumpa kt FB.. Sori sy budak baru belajar..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails