Sunday, 3 February 2013

Kerana saya pengguna contact lense tegar | risiko

ni berita me amik kat SINI..bukan berlaku kat msia tp buat me rasa cuak gaklah...



me dh pakai contact lense since me kat matriks uia (thn 1995)...me tak suka pakai glasses sbb rasa tak convenient and rasa tak natural..
and me takkan beli contact lense online sbb rasa mcm tak terjamin jer keselamatan/ketulenan lense tu..me pakai contact lense yg jenis monthly disposable (setahun memang budget dekat2 RM200 gaklah utk 12 psg contact lense ie 4 kotak) me guna jenis Bosch and Lomb (betul ke ejaan ni :p)

uolls pakai contact lense ker..boleh geng dgn MZ ;)




12 comments:

CeqGu said...

Pernah gak pkai lense...t terasa leceh plak nak pkai lense ni sbb kekadang terlelap dgn lense huhu....pernh sekali lense tetiba hlg kat mata.....ingtkan terjatuh skali termasuk kat dlm mata.itu pun sbb esoknya terasa mcm ada bnda,belek punya belek rupanya teselit kat dlm mata...

Ezna said...

dulu me pakai contact lense sebab a bit rabun. Me pun ada pakai specs masa kerja. Entah kenapa masa dah tak keje ni mata ok pulak....pelik tapi benar. me mmg takut nak pakai contact lense especially nak masukkan dalam mata. hehe.

iqawangi said...

salam..sy pon pengguna lens tegar.. hehe..
since 2009 da pki.. tmbh2 power mang kuat. btl kan kalu pki spek rasa tak yakin diri.. hehe..
tp salu kalu kuar berta2 buruk psl lens ni, mula lah member2 sume dok perli2.huhu.. sbr jelahh

Alyyani Anuar said...

uish scary. tapi kalau betul jaga nya and tau brand tu mmg dijamin ok, should be ok. and kena elakkan pakai lens warna warni. sy pun pengguna tegar contact lens. tak pernah lah sampai nak beli online kan.

Hanida Moss said...

takotnya... sangat sangat takot.. :'(

Hafiz dan Mawaddah said...

Akak, saya pn pemakai contact lense yg tegar, dari tahun 2002, form 4. Dulu pakai sbb atlet, spec slalo pecah. Skrg plak sbb anak2 kecik, abis spec ditariknya. Tp saya suka pakai contact lense. Maybe one day kena buat lasic kn.

Hunny said...

Huhu, baru terpikir nak try pakai.. Tapi, if kena pada caranya and ikut as per instruction, careful with any product type.. in sha Allah, tak jadi la macam orang ni..

emieysandra said...

Emiey pakai cntact lens utk pegi event or mse kwin jer..yg pling penting kne jge kbrsihan lens ng cara btol. Jgn ambk mudah je sb mata ni kn kws yg snsitif
:-)

muffins Jue said...

sy pn pemakai ctc lense tegar sis, since study lg..pn pkai yg disposable, sepasang tuk sebulan..xsuke pkai spec,rimas..huhu

puan nina said...

uwaaa..baru je nap g beli lens..spek udah rosak T_T

adianiez AIDA said...

matriks uia 1995?
aida matriks kat lembah pantai masuk sept 1996 :-)
aida start ber cntct lens kat main camp gombak 1998 gitu. hingga grad. then pakai spec 1-2 tahun. then pakai spec balik hingga lepas bersalin izzat ari tu. sebab mata gatal. and ada merah yg kronik. now pakai spec 24 jam.

Nadya Honey said...

mmg ngeri bc berita tu.ada sorg bekas ofismate sy.dia pkai contect lens. pkai lbh 8 jam n tertido.pastu kene jangkitan bakteria.sampai skg matanya ada mslh.mcm terkeluar sikit n kabur.kene berulang ke hosp setiap bulan.ase cm risau gak sbb tu sy xpkai c.lens selain dri malas nk buat penjagaan rapi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails