Monday 4 February 2013

Kisah minyak

copy paste from FB:: JANGAN GUNA MINYAK MASAK BERKALI-KALI ::

Pusat Racun Negara baru-baru ini memberi amaran bahawa minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.

Pakar runding Pusat Racun Negara, Dr T.Jayabalan berkata, minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari sekali.


Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.

Kebanyakan kita tidak membuang minyak yang telah digunakan dan di dalam bekas untuk digunakan sekali lagi sebelum dibuang.

Selain itu Pertubuhan Kajian dan Pembangunan Kualiti Makanan Universiti Kebangsaan Malaysia, yang telah menjalankan ujian ke atas 19 jenama minyak masak mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati apabila menggunakan minyak masak dalam peket 1kg

Kebanyakan minyak dalam peket 1 kg ini tidak sihat mengikut piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia.
Sebagai langkah selamat, gunakan minyak yang mendapat pengesahan dari SIRIM sahaja.

Selain daripada itu, elakkan dari membeli minyak yang tidak dapat dipastikan pengeluarnya walaupun harganya adalah lebih murah. Ia biasa digunakan oleh segelintir peniaga jalanan dan pengusaha restoran bagi menjimatkan kos perniagaan.

Fenomena ini akan menyebabkan pengguna lebih terdedah kepada risiko untuk memakan minyak yang telah dikitar semula.

Bagi mengelakkan kemudaratan kesihatan, para pengguna mestilah MENINGGALKAN TABIAT MAKAN DILUAR DENGAN MEMASAK SENDIRI makanan. Selain itu, dengan cara ini, bukan sahaja dapat menjamin kesihatan tubuh dan minda, malah perkara utama yang tidak perlu dipertikaikan lagi adalah makanan yang dinikmati dijamin berkualiti dan halal.
 
note : me kat umah memang guna minyak msk sekali or paling byk 2 kali ajer then me buang...tp me jrg msk :( so sgt tak healthy beli mknn kat luar cthnya goreng pisang and apa2 jua yg bergoreng...sbb peniaga akan guna minyak msk berkali2 utk save cost
 

3 comments:

Aishah Megahasz said...

Beli Air Fryer...hehhehe

Ezna Khalili said...

scarynya...patut org sekarang banyak risiko penyakit :(

adianiez AIDA said...

aida pun jarang masak. hmmmm sian anak2. memang betul peniaga guna minyak byk kali, pernah nampak!!! tapi, salah aida gak, takde masa nak masak hi hi hi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails