Thursday, 20 September 2012

Antara Disneyland, USS & Legoland

of course tak adil kalau nak compare tiga taman tema ni sbb lokasi berbeza dan theme yg berbeza...me belum pernah sampai kat Disneyland HK (yg paling dekat dgn Msia), tapi as far as Disneyland Paris is concerned, siyes memang besh lah :) faktor cuaca--sgt sejuk time winter, and of course nyaman kalau time selain winter--kat USS memang cuaca panas (iklim tropika) and sama jugak dgn Legoland



then faktor kos...sbb Paris kan jauh and guna currency Euro, of course lagi mahallah..masa me pegi sana for 3d2n (amik full pakej Disney ie hotel Disney and 2 days tix) kos termasuk mknn souvenir etc utk my family 2 adults 2 kids, abis dlm 1200 GBP , kalau convert to RM dlm RM6k gaklah, and me pegi sana dari London, bukan dari Msia

kos kat USS..sbb tajaan PTS (menang contest) so me just spend duit utk mkn2 ajer..so duit dari poket sendiri adalah RM 500 ajer..selebihnya hotel hard rock and tix USS and bas yg sgt besh --me anggarkan total dlm RM4k


Legoland--cuaca panas of courselah, kat Msia kan, tapi kos definitely cheaper sbb masih dlm RM...memang kat semua taman tema pun kos mknn adalah mahal sbb it's one of the way they make money..and me lom sampai kat Legoland sbb mr hubby kata relax lah dulu...kan lg convenient kalau boleh stay kat hotel legoland tapi thn 2014 baru siap hotel tu :p


apa2 pun me bangga sbb at least Msia ada taman tema yg bertaraf antarabangsa, kira boleh compete dgn Spore yg ada USS tu ;) peluang pekerjaan utk rakyat msia and tarikan pelancong asing cthnya dari spore, indon, brunei, negara2 arab etc

note : what's ur favourite/dream theme park?

13 comments:

Huda said...

Saya pun tengah berkira2 nak ke legoland sebab hubby kata rileks dulu..bagi semua orang datang dulu, mungkin this school holidays nak ke USS, iallah.

SyUhAdA said...

xpenah pegi lg sume tmpat nie..tp rsa cam nak gi USS dlu kot klau ada rezeki..hehe

Wan Amira said...

i akan cuba menang contest yang hadiahnya legoland --- series kiasu hehehe sebab i kire2 tiket je dah nearly rm500 belum lagi makan minum transport souvenier, hotel stay

AyuArjuna BiGoshh said...

adik i pun kata disneyland paris best lagi dari uss :p

Ezna said...

me nak pergi Disneyland! Disneyland mana tengok dulu....paling best kat US!

mama tisya said...

stakat ni baru pegi USS...disneyland tringin gk..legoland pn tp tula tgu review kwn2 byk2 dlu..hehe

ridoma said...

teringin nak pergi...

permatabiru said...

nak pergi legoland juga nanti..insyallah..

SyaNa said...

nk gi disneyland HK sbb murah dr negara2 lain..hehee

mcm legoland tu, dorg kata tggu la nxt yr ke, sbb awal2 lg ni pokok pn tak merimbun lagi
panas..
pastu sume pn br lagi kan, mesti ada yg x lancar..so tggu je la dulu

Zura@Iwan said...

me x penah lg pegi semua tmpt tu..hehe

Chekgu Azrine said...

ramai yg advised tggu lelambat lagi..sebab nanti mcm2 lagi depa bina..kita tunggu ye MZ

Mrs Lya said...

saya pernah diberitahu yg USS sepatutnya dicadang dibuat di Malaysia tetapi pihak Msia lambat bg jawapan.
Antara Disneyland HK dan Paris, HK lebih best sebab HK sangat bersih manakala Paris sangat kotor.

Pusat Bahasa Pelangi said...

of coz tak adil nak compare dgn ketiga2 theme park tu...sebabnya ketiga2nya berada di negara yang berbeza...

tapi melalui pembacaan dan survey2 dan pengalaman2 yang org dah pergi, dari situ kita boleh buat sedikit observation...

so dari situ lah kita boleh menilai mana yang best mana yang tak best...alaaa..lagipun rambut sama hitam perasaan masing2 lain-lain kan..

apa2 pun agreed, harus bangga dengan LEGOLAND di Malaysia walaupun buat masa ni belum sempurna sepenuhnya!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails