Sunday, 9 September 2012

Menikmati susu tanpa disedari..oppss..boleh ker?



This is a sticky post for 48 hours

Ramai org suka minum susu tapi ramai juga yang tak berapa gemar minum susu kan??!!…
Honestly, MZ bukanlah peminum susu tegar..tapi trying very hard to drink milk regularly everyday—having said that, nak tak nak, MZ kena jadi kreatif lah pasal pengambilan kalsium dalam menu pemakanan seharian..utk MZ dan anak2 MZ gak :)

Actually, selain minum susu putih, susu berperisa, kita juga boleh menikmati susu tanpa kita sedari…tak percaya?? Percayalah!!

Caranya mudah dan senang—kita kena fikirkan cara untuk ‘menyelitkan’ susu dalam pemakanan atau menu rutin seharian. Contoh mudah, kalau nak makan pisang ker, strawberry ker or any of our fav fruit, instead of makan buah2 tu macam tu ajer, why not kita hiris nipis2, masukkan dalam mangkuk and letak susu bersama buah-buahan tu..rasanya? walla!! Yummy, kalau tak percaya, sila cuba sendiri :)

Anyway, sebagaimana yg MZ citer dlm entry MZ yg lepas , Dutch Lady Malaysia is currently having its latest campaign at Facebook…to be exact –nama kempen tu



And part of the kempen—the HIGHLIGHT actuallyà ada CONTEST yg menawarkan hadiah CASH RM200!!! Yayyy beshnya…
So camner cara nak join? Senang ajer—kena share cara2 kreatif kita menikmati susu, any resepi yang ada eleman susu will be qualified to join. Tak kiralah dessert ker, minuman ker, masakan ker..or even biskut atau kek—yang penting dapat mencapai hasrat dan target menikmati susu bersama makanan kegemaran masing2!

Ni linknya FB Dutch Lady (sila ringan2kan jari uolls utk clic yer)

So ari ni MZ nak share salah satu cara menikmati susu dengan cara kreatif –a.k.a resepi biskut tapi yg speselnya ada susu Dutch Lady dlm biskut tu..
Ahaaa kebetulan plak masih mood raya kan :) sesuai benarlah kalau uolls nak try...MZ jamin sgt senang, cepat & sedap!!


Nilah resepinya—actually ni resepi asas biskut mentega tapi MZ improvise dengan meletakkan susu kegemaran anak2 MZ—my zharfan sekejap ajer abis satu balang biskut ni—zharfan panggil nama biskut ni ’biskut susu!’ hehe

Resepi Biskut Mentega Susu Dutch Lady

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula kastor/icing sugar
1 1/2 cawan tepung jagung
1 cawan/sebuku mentega
2 sudu besar susu tepung Dutch Lady
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
chocolate rice warna warni untuk hiasan

Cara-cara membuatnya:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi adunan.
Bila sudah sebati dan naik, masukkan esen vanila.
Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung Dutch Lady dan soda bicarbonate. Uli hingga menjadi doh. Ratakan doh atas dulang dan terap mengkut bentuk yang diingini.

Letakkan chocolate rice sebagai hiasan di atas setiap biskut. Bakar dalam oven dengan suhu 170 C selama 15-20 minit.

Tadaa dh siap biskutnya!! Ariff posing dengan biskut mentega susu Dutch Lady!


FUN FACT : Biskut mentega susu ni mengandungi protein susu, kalsium dan Vitamin B2- kombinasi nutrien lengkap yang membantu minda dan badan anak anda kekal aktif dan cerdas pada setiap masa.-


Cun utk dihidang pada tetamu dan semestinya biskut kegemaran anak2 MZ dan MZ juga!!
MZ yakin uolls ada resepi dan idea-idea yang lebih kreatif debomb gitu—jangan malu2, sila share kat FB Dutch Lady dengan menjoinkan diri anda dalam Kempen Dutch Lady Nikmati Susu Dalam 21 hari hokeyy!! RM200 menanti uolls!! MZ dh join pun, beshnya kalau dapat RM200 tu ;) 


Tq uolls sbb sudi baca entry ni :)

This entry is meant for Kempen Dutch Lady “Nikmati Susu Dalam 21 Hari”


..

 

8 comments:

aku eryati said...

gud luck awak

@YUNID@TI said...

wah chef kecik.....

Chekgu Azrine said...

good luck mz!!

Ezna said...

all da best SUZZ!!!

AyuArjuna BiGoshh said...

nom nom nom

Maria Menado~ said...

wah boleh try ni MZ.. hehe

mama_umar_maryam said...

wahh, will try lah 2 join,hehehe, tq 4 sharing mz!

Wan Amira said...

;) macam menarik ni, dalam kepala i dah ade somthing nak buat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails