Wednesday, 17 October 2012

membaca dengan penuh rasa kagum, teringin tapi tak berani rasanya

ternampak ada org post link blog ni kat FB ie psl bersalin kat umah..home birthing gitu...

Alhamdulillah akhirnya saya dapat merasai betapa indahnya kelahiran, dan betapa ia boleh berlaku dalam keadaan yang sejahtera. Sangat berbeza dengan keadaan semasa di hospital di mana saya tidak dibenarkan untuk minum pun bila sudah memasuki fasa active birthing. Kali ini saya bukan saja dapat bergerak bebas semasa active birthing, malah saya dapat makan dan minum, ke tandas dengan bebas, malah berendam dalam air suam sambil sekali sekala terapung dalam suasana keselesaan rumah sendiri sehingga detik bayi dilahirkan. Malah proses penyembuhan juga berlaku jauh lebih pantas berbanding kelahiran sebelum ini. Kelahiran sejahtera inilah yang dijalani oleh Maryam ibu nabi Isa a.s dan ia bukanlah sesuatu yang mustahil dilakukan, kerana saya telah melaluinya dan tidak hesitate lagi untuk melaluinya sekali lagi di masa akan datang, kerana akhirnya saya tahu betapa seronoknya melahirkan baby secara sejahtera :)

me baca entry tu dgn penuh rasa kagum...jauh di sudut hati teringin gak tapi rasa mcm tak terdaya and tak confident kalau nak home birthing--aisehh MZ bukan preggy pun :p :p

6 comments:

Zura@Iwan said...

mak sy dl lahirkan sy kat rumah..x sempt nk pegi hospital...hehe...

AyuArjuna BiGoshh said...

me mmg takleh beranak aya camni, even hospital swast apun tak nak sbb me besalin mmg placenta retain :(

Wansteddy Tales said...

kakak n abang wan lahir kat rumah. wan dan adik2 'anak2 sepital' haha

aimi said...

Subhanallah sgt kagum baca..tp sy masih seorg yg penakut utk cuba di rumah.tp perancangan Allah kita tak tahu kan.moga urusan sy dipermudah nnti.ameen

transformed housewife said...

org dulu2 ok je bersalin kat rumah kalau ada bidan yg tolong. tp kalau yg ada complications tu takut jugak.

fiza said...

Ada baca gak smalam. Memang kagum dgn semangat salwa nih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails