Wednesday, 1 February 2012

Apalah ertinya gaji RM8k sebulan...

tghari semalam, one of my ex-coursemates, who was also my ex-housemate singgah kat office me...so byk lah kami sembang2..esp about our life, career..

my fren ni, she was a lawyer in a big firm (one of biggest firms in KL)...dh 10 thn dia keje kat situ..kiranya her 1st job lah...then after 10 years, dgn gaji RM8k sebulan, she decided to resign!!!--dia resign last 6 months coz dia sambung buat masters ie jd student and full time housewife...anyway, her husband pun lawyer gak (also grad UIA)..and her husband gaji lagi byk dari dia..so dia ckp dia berani resign sbb her husband can afford it...

apa yg me impressed...dia kata dia have no regrets wpun melepaskan her monthly income sbyk RM8k sebulan tu...coz selama ni dia rasa dia tak happy, rasa kosong ajer...kiranya mcm tak kena dgn jiwa dia lah..so i pun encourage her to be an academician like myself...dia gelak2 ckp nanti gajinya separuh dari her past salary heheh me kata memang ler...but the satisfaction is there...
she even confessed masa dia jd lawyer tu...dia memang sgt byk duit sbb selain gaji, dpt bonus yg sgt lumayan every year... dia boleh bli apa sajer yg dia nak..holiday obersi, gold jewelleries...u just name it...sungguh me kagum...

note : kiranya all my frens yg sebaya me or even younger, at the age of 35, gaji bulanan dh cecah RM8k..sbb memang weolls dh taraf senior lawyer....tapi of course gaji me a lot lower than that lah..gomen kan hehheh  me bersyukur coz career me is my life career...

do u now have ur life career that gives u contentment in life?


21 comments:

al-lavendari said...

saya juga seronok sekarang walaupun pendapatan hanya tinggal 1/3 sahaja berbanding semasa bekerja dahulu.

Mama Adam said...

Dulu i resign keje -- gaji xde la 8k -- utk keje yg gaji dia ciput aje. Tapi x regret sbb dulu xde life. Keluar subuh, pagi esoknya baru balik rumah. Tu pun, lelap2 sikit aje.

Tu time bujang. Takut kalo dh kawin, hubby lari sbb wife dia xde manjang. Heee.

Skrg, keje ok. Sesekali balik lewat, tapi, weekend x kacau. Walaupun gaji x sebanyak mana, ok la. Semua keperluan cukup. Malah, kadang2 rasa mewah jugak sbb, i ada life

e.l.i.s.s.m.i.e said...

terfikir jugak psl tu. x kan nak jadi programmer sampai ker tua. ingat nak sambung master jugak nak jadi acedemician :p tapi pengalaman jadi cikgu sementara dulu buat jadi serik.hehehe

OMR (Rose) said...

MZ, i agree...if u r not happy with what u r doing..bagilah gaji berkepuk mana pun..u will still feel 'unhappy'. Alhamdulillah! i'm doing a job that i love...syukur sgt!

sharEna said...

kite pon suke je ngn keje skrg. x byk pk sgt. eventho gaji x byk mane, tp happy =)

Cik Tqah said...

gaji byk tp xhappy wtpe kan.. huu

Nur Mudrikah said...

sy rasa kalo gaji byk skali pun, tapi kalo life takda, macam meaningless. memang most of us fight to get high income, tapi rasanya life tu lg penting. esp bila dah kawen, byk tgjawab dan perasaan org yg nak kena jaga. kdg2 kesian tgok kat fmily yg ad high income, tapi anak2 terabai..

hehe. sori. sekadar pendapat;)

ishy77 said...

sikit or byk cuma angka..kalau berkat..InsyaAllah cukup.. Harta banyak mana pun xkan menenangkan jiwa..

Mama Khairan aka Rudy said...

Masing2 punyer life & career..kta sumer pon sementera kat dunia..klu duit2 byk pun x menjamin apa2 .. rugi gak. Me pon penah dpt gaji 8k, masa tu Mid Vally me yg punyer..smpi lupa akhirat, kini alhamdulillah, wlupun gaji x smpi 6k tp ade gak kesenangan yg diberikan oleh Allah, sesungguhnya Allah tu maha kaya & pemberian..PEACE.

mama_umar_maryam said...

mz,i pon mmg tabik dgn ppl yg bulat hati utk resign, buat bende yg mmg diorg nk buat, xkesahlah hwife ke..bsnes ke..sumer tu perlu kekuatan kan..as for me,i mmg love my job as educator ni..kepuasannye mmg bkn dari segi $$..tapi bende lain,mz pon sure rasekan ;)

MamaYatie said...

bestnya gaji byk tur..tp terlalu byk yg perlu dikorbankan kan..but...sbgmana mz saya juga prefer karier yg life..still earn some monies w/pun tak banyak tp masih ada masa tuk family & diri sendiri...life is too short..huhu

cikpia said...

sangat KENA ngan my life..... arini (yupp, HARI NI) i'm submitting my resignation letter.

Sidratul Muntaha said...

tmpt kedua sebagai pemakan gaji am.
so far..
mgm syg la dgn uia ni
jdi pendidik jughak
walalu cuma di lab
as long budak2 fyp buat presentation lulus
budak2 master viva lepas
kira dpt pahala besar bila dpt membantu
yg utama
dari segi kerohaniannya..
even gaji den tak smpai pun 1/4 gaji mz.
ehehhee

AyuArjuna BiGoshh said...

gaji bukannya pengukur kepuasan dalam bekerja....teringat satu citer dari pakar motivasi tentang pekerja TOL yang begitu ceria dan gembira setiap kali menghulurkan kad kepada pelanggannya..smpi pakar motivasi tu tanya "setiap kali saya lalu di sini kamu kelihatan gembira sekali, seakan-akan menang loteri"...penjaga tol jawab "saya gembira encik walaupun gaji sini kecik tapi ianya sumber rezeki saya untuk membeli susu dan membantu suami dalam membeli keperluan rumah"...

Ummi Dania Yasmine said...

ehmmm....me resign my gomen job sbb kena selalu travel. Me masa tu x sanggup nak berjauhan dengan my little princess n ehmmm hubby. So bila my ex boss kata esok kena travel Sabah, hari ni i nak resign......hehehe....but....iam happy with my life now!!! I enjoy my life. Sebelum ni tension sbb dalam fikiran dok fikir kat mana lagi boss i tuh suruh travel???

Mooniqueen said...

Bestnya dengar org gaji besar2 ni.. Saya 2k pun tak sampai... Tapi nak buat macam mana belajar pun tak tinggi mana, but I'm happy dgn current job but yg best tu bab gaji je la.. Cmpny besar bab gaji ciput je..tp alhamdulillah juga rezeki masih Ada walaupun gaji Kecik...

Em's Family said...

to be honest, kalau lah husband i boleh support i, i dont mind to resign, ape lah sangat dapat gaji banyak tapi rasa macam tak bebas.. i dream to cook and be with Emir all the time... jadi a lecturer is the best option -- macam my mum -- but unfortunately i cannot deny that being academician tak kene dengan jiwa i.. but as of now, boleh laa, my life is a lot better compared to my life at previous workplace

Zuraida Rahim said...

Saya pun planning nak berhenti sbb mmg dah x minat nak kerja. Tapi xleh nak berhenti lagi sbb lom dpt green light dr big bos. Insyaallah hujung thn depan paling lambat green light akan menyala.. hahaha... doakan cepat2 green light menyala sbb x sabar nak dok rumah belek anak2 dan didik dengan tgn kita sendiri..

Mila@Rimbun said...

opszz ingatkan gaji lecturer yg ada PHD dah 5 figure dah hehehehe

Chekgu Azrine said...

My ambition is wanted to be an academician like u...doakan ye MZ..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

gaji ila this year mayb separuh dari gaji kawan mz tue.. sebab tue bila tetiba last year dapat bonus yg tak disangka2 wahhhhhhhhhhh happy giler.. rasa dihargai sangat2.. stail gomen ko keja mcm nak mati pun bonus still sama rata dgn org yg ala2..adil ke? bila pestime dapat payslip double wah2.. dunia ana yg punya.. haha ..camanalah org2 yg dah biasa dapat bonus banyak2 tuekan??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails