Wednesday, 15 February 2012

Bertahun-tahun hidup tanpa nasi | Nasi goreng udang

ada jer org Msia yg hidup tak mkn nasi...one of my colleagues kat UIA ni...memang dia tak mkn nasi sbb nak jaga bdn...so terbukti she maintains slim wpun anak dh 9 org, tinggi lampai...dan sgt aktif aerobic, jogging...bonus part, dia nampak sgt awet muda...wpun usia dh 40s, nampak mcm 30s ajer...

so setiap kali ada jamuan office or kitaorg keluar mkn ramai2, dia memang takkan sentuh nasi...
so dia mkn apa agaknya? selain salad/vege, dia mkn bihun sup tapi sgt sikit portionnya...dan dia sgt suka mkn karipap :)
memang me sgt impressed tgk dia...dia dh terbiasa so dh tak rasa pelik ker apa dgn her meal intake

MZ tak mkn nasi?? sebenarnya me pernah tak mkn nasi...masa me bujang2 dulu(sebelum me kawin)..time me crash diet...me memang tak mkn nasi berbulan2...mkn sup sayur ajer...memang terbukti berkesan utk turun berat bdn (me aktif aerobic gak)..tapi siyes, memang jd sgt rindu nak mkn nasi sbb kiranya me berpantang mkn nasi lah....

nowadays...rasa mcm susah jugak nak tinggal nasi...wpun tak semestinya everyday me mkn nasi....:) me suka mkn bihun actually hehhehe


ni pic nasi udang yg me mkn kat Johny's Alpha Angle...memang susah nak tahan godaan kalau nasi2 yg sedap mcm nasi beriyani etc...lgpun bukan mkn everyday kan all those nasi yg high calorie :p

note : kat UK kdg2 tak mkn nasi gak, tapi survive dgn roti & pasta hehehhe
uolls ada ker yg pantang mkn nasi..

15 comments:

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

pernah gak cuba tak makan nasik crash diet..berkesan, tahan gak 3-4 bulan, pastu, gian, makan melampau..ha, naik balik..sampai la skrg..huhuhu

Mila@Rimbun said...

I makan nasi once in 2 or 3 days, bukan sebab nak kurus sgt, sebab mmg sedang2 jer, normal weight, tp lebih kepada nak makan healthy food n kurangkan cholestrol intake.

juelee said...

dulu sebelum kawen tak makan nasi tapi skang gigil kalau tak makan.. nak lagi bila BF kan.. hahahhaha msti amakn walaupun sikit

Ummi Dania Yasmine said...

hehehe...i pantang tengok nasi esp ada tempoyak ke, ikan masin ke, terlur goreng makan ngan kicap!!! wahhhh mana leh tahan oh!!!

mama tisya said...

pernah la tk mkn nasi tp bkn berbulan2..dlm sehari je tu pn rs mcm gigil2...hehehe..mmg tkleh la tk mkn nasi...tp btul gk org ckp nk cpt turun berat, jgn mkn nasi..hehehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

eliss dulu ms ting 5 pantang mkn nasi sebab nak kurus. tapi bla masuk smbg belajar kat Uitm, dibagi makanan free, rezeki jgn ditolak.hasilnya..hahaha

LiErOSe~QiEmi said...

i heart nasi hihihi... tak tahan tengok nasi apalagi tengok lauk2 kat sekeliling nasi hiihi...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mz kalau takmakan nasi ila boleh pitam haha. tp sekarang ila try kurangkan makan nasi sehari sekali je *eh smlm baru je makan 2 kali ekeke*

ain_nia said...

dulu zaman belajar mmg buat diet x makan nasi ni..
pastu g sauna, bristwalk, aerobik..
mmg menjadi..
tp skrg x daya da..
anak breastfeed asyik nak makan je..

*Ms.Serry Shah said...

memang tak tahan godaan kalau tngk nasi dgn lauk2 yg mengiyurkan especially lauk2 kmpung..

Affieza said...

Susah jgk nk tahan dari mkn nasi ni coz kt Malaysia mewah dgn mkanan yg sedap2...hehe

ummiarissa said...

azam tahun baru saya tu nak amik nasi sebulan sekali...tapi..tak jadi2 jugak...saya masak,saya makan,lauk tak habis,mesti makan ngan nasi juga..habis tu camno nak turun berat badan???kena pulak tiap2 minggu undangan kahwin..takkan nak tengok jer nasi tu..

Kak Aya said...

dulu2 belum kawin boleh tanpa nasi skrg ni cepat menggigil lutut.

Chekgu Azrine said...

MZ.. saya teringin nak diet tak makan nasi.. tpi macam tak blh blah je... hahaha

Cik Bambam said...

Salam MZ..

nampak sedap nasi goreng tuh.. esp from Johnny Steambot eh! tapi kita ada terbaca/terdengar yg Johnny tak halal.. huhuhu..

dulu kita suka mkn steambot Johnny.. but bila dah dengar tak halal dah.. terus tak gi makan.. rindunyaaaa steambot johnny! :|

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails