Monday, 20 February 2012

Mama, saya tak nak pergi sekolah hari ni...

risau plak hati seorang ibu ni (that's me) bila my zharfan dok mengadu psl ada seorang budak kat kelasnya yg suka buli/pukul budak lain...dan zharfan adalah salah seorang yg kerap jadi mangsa sebab dia ketua kelas...sampai zharfan kata tak besh pergi sekolah sbb dia kena pukul, kena marah bila report kat cikgu psl budak2 yg langgar peraturan dlm kelas...susah jugak bila jd ketua kelas ni...

last few weeks, ada one day tu, when i came to fetch him, nampak dia tgh nangis sampai merah2 muka, me risau lah, tanya kenapa, dia ckp budak tu (nama Danish) marah dia and tak nak kawan dgn dia sbb dia report kat cikgu psl budak tu conteng dinding kelas...

and last week, zharfan kata, ada seorang mak kepada kawannya, siap dtg ckp dgn cikgu, kenapa Danish tumbuk anaknya sampai berdarah bibir..

nampaknya, even baru darjah satu pun dh terserlah ciri2 jadi kaki pukul, kaki buli, samseng by the time masuk sek men nanti..
if needs be, me pun nak kena pegi jumpa cikgu kelas zharfan (nama ustazah rosnah) pasal Danish ni...zharfan in fact berkawan jer dgn si Danish ni...tapi masalahnya, Danish suka pukul/buli semua budak dlm kelasnya...

note : cabaran2 jadi seorang ibu...


16 comments:

Huda said...

oh ini memang problem sis, have to do something..Takut lama-lama nanti zharfan takmo g sekolah kan..erm, mmg cabaran menjadi ibu zaman sekarang kan..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

memang susah hatikan suzz, lebey2 lagi biler anak jadi mangsa buli camni, mak bapak budak tu tak tau ke anak nya selalu buli anak orang lain...

Kak Aya said...

dulu nadhirah pun sama , tak nak ke sekolah kerana bdk sekelas suka usik2, tumbuk2, curi alat tulis dia...kebetulan nadhirah tinggal di rumah transit time siang, tuan transit dtg jumpa guru seblm sempat ibubapa jumpa guru mengadu tentang hal tersebut..sekarang semuanya dah ok.

mama rifQy said...

adoi..kecik2 dah pandai main buli2!! anak2 jadi mangsa..kesian lak zharfan

AdaM Hawa said...

teringat cerita kawan.. pasal anak buah dia.. asal ummi dia anta sekolah, ummi sampai rumah, dia pun sampai rumah.. (rumah dekat ngan sekolah..) rupenya ada budak suka sakat dia.. akhirnya, ayah kene pegi sekolah jumpa budak tu..

Masya said...

baru darjah satu dah pandai membuli.. takutnya sy nak bg amir masuk sekolah.. amir tu dah lah penakut dgn orang.. kang senang² jer.. kene buli.. bahaya btllah budak² skrg ni...

Miss PIJAOSIX said...

Salam Sis,
macam-macam sekarng nih. Kesian budak2. Kecik2 dah jadi gangster...kene jumpe guru besar tu kak. bincang apa yang patut!

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

mmg mencabar betol kita sbg mak ayah zaman skrg nak hadapi perangai anak2 yg lagi mencabar.., itula bdk2 zaman skrg terlalu berani sgt kan, dgn cikgu pun diorg dh tak takot..

kesian kat Zharfan, mmg patut sis kena amik tindakan cepat, takut nnti mood zharfan terus down nak g scholl..

εïз mummyHaza εïз said...

macam2 dah sekarang ni MZ.. kena jumpa dgn guru darjah Zharfan tanye pasal ni..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mmm.. harap2 arief ila jadi budak baik nanti..

Sidratul Muntaha said...

1. selidik environment kat rumah.klu kat rumah danish ni kena dera.mmg la dia dera smume kwn dia.
2.klu mmg dia semulajdi gitu or meniru dari mak bpk or org2 yg dia kenal,mmg totally la kena handle benda ni.sampia berdarah2 bibir.hmm..camner boleh terlepas interview parent budak tu?!

Ummi Dania Yasmine said...

ni macam kes dania dulu. ada satu girl suka buli budak2 dalam kelas. cth...kalau solat sebelah dia time org sujud, dia tolak kepala. Suka ambik barang2 org dan buang dalam tong sampah. Sekarang ni lega tahun 2 dia dah tak masuk sekolah ni....Phewwww.....

Suzz, u kena jumpa teacher sebelum apa2 yg tak elok dia buat kat Zharfan. Dan selalu pesan kat Zharfan, kalau budak tu tak kawan dia tak mengapa sebab masih ramai yg nak kawan ngan Zharfan. Juga kalau budak tu buat apa2 kat Zharfan....bagitau teacher.

Ijah EmoTemo said...

aduh , kesian zharfan. haih budak2 zaman skrg , darjah 1 pun dh membuli org. aduhai..

Eyriqazz said...

kecil2 dah tunjuk samseng..biasanya anak2 yang kaki buli ni, diorangpun ada masalah keluarga di rumah...or mungkin terlalu dimanjakan?

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmm.. better u go and see ustazah...sebab baik dicegah dan diperbaiki attitude kanak2 tu sebelum die menajadi lebih dewasa ...

Mr. SMS said...

Salam semua.Anak saya (lelaki, darjah 1) telah tidak ke sekolah sejak 8 hari lepas.Kesnya dia telah dibuli (minta duit, kalau tak dapat duit perut anak saya ditumbuk) oleh seorang budak lelaki darjah 3.Yang lebih malangnya budak si pembuli ni satu sekolah agama dan naik sama van sekolah dengan anak saya. Saya telah kesekolah dan pihak sekolah telah ambil tindakan keatas si pembuli tersebut. Anak saya telah ke sekolah semula pada Isnin (02/07/2012) dan Selasa (03/07/2012). Malangnya malam semalam (Selasa, 03/07/2012) dia kata dah taknak pergi sekolah sebab katanya budak si pembuli itu telah mengacaunya kembali..sedih sungguh seorang bapa bila mendapat tahu yang anak dibuli dan taknak ke sekolah sebab pembuli itu...Saya minta kerjasama semua yang punyai pengalaman sebegini untuk membantu saya dalam menangani masalah ini. Terima kasih. Sharizat Mohd Shah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails