Thursday, 9 February 2012

Sesuatu yang berwarna PINK di belakang rumah

my mom sgt rajin menanam mcm2 di sekitar rumah..tgn sejuk plak tu, tanam apa pun mesti tumbuh subur...ni antara tumbuhan yg boleh dimkn..

pokok bunga kantan :) masa arwah ayah me masih hidup, ayah selalu buat sistem barter ie tukar bunga2 kantan ni dgn nasi kerabu sbb org yg jual nasi kerabu memang guna bunga ni as part of ulam-ulaman


me rasa kantan ni part of spesis pokok halia/lengkuas sbb daunnya mcm sama

sedia utk dipetik


ni dh terlebih 'masak' ie dh  kembang, so dh tak leh petik sbb tak sedap dah bila dh kembang mcm ni :)

note : i cherish my life at kampung....
what's u like most about ur kampung?

11 comments:

Nazz@Purple said...

dulu tak nazz tak kenal pokoknya cm ner..mak cik suh petik kt belakang umah kat kg..cari2..rupanya pokok depan mata je..

Oyis said...

ooo mcm tu rupa bunga kantan kembang. x pernah tgk/tahu sblm ni :P (tp berehi nasi kerabu, apa daaa)

Nana said...

bunga kantan ni klw time raya naik harga dia sebatang singgit kt pasar

juelee said...

best kan dok kampung, leh bercucuk tanam... tapi antara me and hubby, hubby yg rajen tanam2 ni hahaha.. recently dia tanam cili nagn bendi kat dalam pasu..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

soalan sensetif utk ila & anak2... kampung? kat melawati, ampang, serdang.. ada sapa2 nak offer ila lawat kampung2 uolls?

εïз mummyHaza εïз said...

kenangan paling manis ketika membesar dengan adik beradik di kg, my mom tanam pokok bunga kantan tu.. besar sangat rumpun, kekadang boleh keluar bunge 'pink' tu sampai 30 kuntum dalam 1 mase... kiteorg x payah beli.. tapi dah duk kat sini sekuntum bunge tu RM1.89 kat Giant.. alahai mahal..

Errah said...

suka tengok bunga kantan coz dia tumbuh tinggi2..rumah errah berderet dkt blkg rumah..

Em's Family said...

unfortunately my kampung is in kemensah heights, but still love the area, mak i banyak tanam pokok gini jugak, tapi sayangnya sebab mak i keje, kalau mane2 pokok yang hidup tu memang terror lah :)

deqlis said...

dulu2x belakang rumah mak deqlis pun rimbum pokok bunga kantan nie...mmg seronok nampak bunga kantan yg fresh berwarna pink,,,,nak makan laksa ker, kerabu ker..mmg senang amik jer belakang rumah:-)

Adyshariz said...

mana nk dapat benih pokok ni yer..rasa mcm nk tanam pulak..hehe

shera haifa said...

bunga kantan bst makan cicah budu..
;0

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails