Friday, 30 November 2012

Bolehkah mengusung DSLR dalam masjid nabawi & masjidil haram

ada one blogger/comper fren (ayu zamzarina) tanya soalan kat atas...ni me wjb berdsrkan pengalaman me semasa umrah ari tu lah..

jwpn pendek : NO

jwpn panjang : dlm masjid nabawi, kat bahagian wanita, memang tak leh bwk masuk langsung apa2 camera and handphone (apatah lg DSLR)sbb polis2 wanita yg pakai purdah tu akan check dlm handbag or apa2 beg yg kita bwk masuk dlm masjid nabawi...dgn kata lain, sgtlah strict kat masjid nabawi @madinah ni..tp me curi2 bwk masuk camera & handphone dgn cara meletakkan dlm B**...sbb hphone+digicam kecik ajer...

so bila dh kat dlm masjid, kuarkan balik and letak dlm handbaglah and bila line clear, curi2 snap pic..tp polis memang berkeliaran di mana2...me sempat kena warning sekali sbb dia ternampak time me snap2...so me kena kuar dari masjid lah bila kena warning tu..:/

anyway, dlm masjid nabawi, kat bahagian lelaki, adik lelaki me kata tak de restriction utk bwk digicam or videocam, bebas ajer utk golongan lelaki..

kat masjidil haram (makkah) plak, askar2 check secara ramdom kat pintu2 masuk masjid ie kdg2 kena check, kdg2 tak...and bila dh dlm masjid, ok jer nak snap2 or posing2 even dpn kaabah..askar tak strict and me nampak ramai jer org posing2 or snap2 pic and bila polis saudi nampak, dia tak marah or warning pun...

tapi me still phobia sbb kes me kena warning kat masjid nabawi tu..

selain dari dua tempat kat atas tu, rasanya tak de prob kalau nak guna DSLR cthnya luar masjid nabawi, luar masjidil haram, kat ldg kurma, kat ldg unta, jabal nur, jabal rahmah ect ect

sekian--me jwb berdasarkan pengalaman me, may be lain org lain jwpnnya...

 

8 comments:

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

betul..adik lelaki pun pernah cakap camtu, belah lelaki tak strict sgt, belah pempuan kena cek sorang2 huhu..

Eliss Mie said...

nasib baik kena warning jer yer tak kena rampas.buat hati keras jer la.hehehe

mama tisya said...

bila dh kena warning tu takut kn nk snap2 curi2...tp sempat la kn suzi snap skit2

Ezna said...

menyeramkan pulak kena warning tu. Masuk dalam B** aisehhh kena bawak digicam jek. Letak dslr dalam b** rabak terus b** hehe :-)

Nafisa81 said...

yelah..takut tersnap aurat wanita lain...naya plak nnt

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

kiranya berani gak MZ curi2 bawa masuk siap masukkan dlm B**.. lg..hehe

Ayu Zarina said...

tq for this entry...tapi biar betul masuk dalam b**...

cam mana pula dengan pakaian warna2 jubah tu?? boleh macam2 kaler kan atau hitam dan putih jer???

Ayu Zarina said...

oh ya, MZ makan tak pil period atau memang kebetulan time MZ pergi tu waktu tak period..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails