Monday, 26 November 2012

Kawin awal vs kawin lewat

jodoh memang dh tertulis di azali...cuma bila terbaca last week psl a girl age 12 thn kawin dgn guy umur 19 thn kat kedah...emm...rasanya that's too early...

after all kalaulah kawin hanya semata2 utk seks, after some time bila dh muak bosan, agak2 apa yg akan jd...anyway, it goes back to parents...kalau parents setuju anak2 perempuan kawin awal...saper lah kita to say anything kan...


note : me kawin lewat ie at the age of 28...naper kawin lewat...sbb lambat kenal mr right hehehe

14 comments:

Myra Jay said...

Betul tu, kawen ni bukan smata2 seks, tetapi kena fikirkan tggjwb..

Tggjwb makin berat setelah kawen..

AyuArjuna BiGoshh said...

kahwin bila dah cukup matang, heheheheh

Chekgu Azrine said...

saya kawen masa umur 18 tahun..sebab awal jumpa mr right..heheh

Sidratul Muntaha said...

hmm..
bab kawin ni
tingat semula kuliah Dato's Zaleha our rector
mention yg
ramai pasangan berkahwin dh berzina before kawin
that's why nikmat yg Allah beri dah takde sbb seme dah try..dah rasa..
in that kid situation..
kawin lagi baik..
dari dosa berzina
or mengandung anak haram..
kalau nak pisah sesudah itu..
aku rasa takde masalah sbb pisah cara baik..(nauzubillah.mintak dijauhkan juga)
apepun..
yang Maha Perancang dan Perlaksana adalah Allah
kalau buruk pada mata kita..
buruk ke pada Allah?!
(sedang sesempuna kejadian dan penciptaan manusia pun adalah ciptaan Allah.termasuk anak2 yg tak sempurna apda mata kita hamba DIA ni)
paling tidak pun..
mereka berdua tu jadi contoh atau tauladan buat semua..
just doakan yang baik2 sahaja sbb khalifah di bumi Allah ni asal semuanya dari benih yang baik.
insyaa Allah

Eyriqazz said...

Saya kahwin umur 25..bagi lelaki mungkin awal, bagi perempuan, just nice....

Apapun, gembira..umur sekarang anak dah dua, rumah dah tua..rakan2 yang belum kahwin, ada yang masih sibuk dengan kerja dan tiada masa nak mencari jodoh...

thenunu said...

dekat sekolah tempat saya mengajar, ada seorang student 17thn kawin dengan seorang lelaki umur around 20++.Sadly, lelaki itu tidak pun bekerja..

Eca Dwinky Asha said...

ne yg teringin la nak kawen awal ne.hahahaha.

sekolah pun belum hbs,wakakaka

Wan Amira said...

alhamdulillah, 28 not too late.. :) i kawin 23, consider terlalu awal untuk zaman sekarang ni.. but alhamdulillah i settled down cepat..

LYAfrina said...

lya lak kawin awal.. 21 thn dah jd bini org..n 23 thn jd mama org.. msa kawen tu dlm sem 5...

x pnh rncang nak kawen awal.. tp itulah, aturan allah swt sungguh indah sekali.. lya kawen awal.. sbb lya sakit msa tu & lya xde ayah (meninggal), hrp kat mama..abg2 lak jauh.. jd ssh sgt masa tu bila sakit ... so, ada seseorg y sdi ambil lya jd isterinya u dijaga.. mula2 berat hati nk ke status baru dlm usia muda.. tp itulah..aturan allah swt sungguh indah..byk hikmahnya... dia btl2 mjaga saat lya terlantar di hosp... secara x lgsung dah ringankan beban mama lya y makin berusia tu.

Nurina Izzati said...

saya kenal pasangan yang dimaksudkan itu sebab dekat area saya.. kulim, kedah

Ezna said...

me 27 tahun baru dapat jodoh. Bersyukur juga walau agak terlewat dari mereka yang masih mencari cari pasangan. Me sangat bersyukur ada pasangan :-) Alhamdulilah

Ehmmm......for that kid macam too early tapi jodoh mereka ketentuan ilahi...

Nana said...

Heheh saya kategori kawen awal sama2 usia 23

bada said...

alhamdulillah dgn ketentuan dr Allah... :-)

Ayu Zarina said...

hihi..24 awal atau lambat?? habis jer master tak sempat konvo terus kahwin...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails