Thursday, 2 August 2012

Apparently it's not about discrimination

..

masa kat ENTRY ni..me tulis psl DISKRIMINASI sbb kat bhagian solat wanita tak boleh bwk kamera and hp...so apparently--definitely there are reasons for doing that--so now MZ lebih mengerti--lagipun it's their country and we have to respect their laws --sbb kat Msia dh terbiasa dgn equality for both genders kan tu yg jd persepsi begitu--and perempuan tak leh drive kat Saudi, tak leh keluar bekerja mcm kat Msia...

thanks my frens for ur comments, i reproduced it here:

 [-suziey-] said...
its not a discrimination to us for the prohibition of bring along camera..purpose mrka adlh xnak org amik gbr kt dlm masjid di kawasan muslimah dan secara xsengaja tkt teramik muslimah yg terdedah auratnya..that is why dia control..maklumla kt kawasan muslimah sometimes dorang baring2 and kalau xiktikaf pn dorang akn lepak2 je dlm tu and agak free utk mendedahkan aurat..so sbb tu xbole bw kamera..xnk aurat sesama muslimah terdedah kpd org luar..ye la bila dh amik gbr msti kita akn tnjuk kt org jgk..

 FiZ said...
salam.ai mz.pasal diskriminasi bwk hp n kamera tu, saya pon terfikir jgk mcm tu.ye la, sebelah lelaki rilex je tgkp pics sana sini kan.tapi sebenarnya, ada sebab kenapa guard belah perempuan sngt strict.
masa kt sna, ada ustazah dr indonesia or msia,sy x ingt,beliau bagitau yang perempuan2 arab ni sgt menjaga aurat mereka.biasanya kalau kt luar, mereka pakai niqab kan.bila msuk dlm msjid,niqab trsebut akan ditanggalkan.sbb sesama perempuan kan.jadi,bila kita dr ngra lain tgkp pic dan tak sngaja tersnap pic diorg i.e. perempuan arab ni.diorg takut kita tunjuk pic tersebut kt org lain.kdg2 pic yg kita tgkp dlm hp or digicam,kwn2 nak tgk jgk kan.kwn2 kita plak, ada prmpn dan lelaki.adeh, xreti sgt nk mengarang ayat ni.tp lbh kurg mcm tu la.pendek kata, even muka pun depa nk jaga sbb org arab ni kan, hanya suami yg blh tgk muka depa.kalo org len tgk, mahar jd rendah kot.kalo x silap.
Ini apa yg saya dgr dan faham.saja nak berkongsi apa yg sy tahu =).Maaf kalo ad trsalah kata.huhu


 

6 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

aah ila pun tahu tentang nie.. mak ila cakap rasanya

Peri PiA said...

Alhamdulillah,kini lebih mengerti

Hani Shaklee said...

ooo..now i know why..

Chekgu Azrine said...

ooo..betul jgk..pttla strict je than kaw solat lelaki erk..

AyuArjuna BiGoshh said...

oooo :)

Ezna said...

baru le i faham nape....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails