Wednesday, 1 August 2012

Travelog Umrah #3 | Istimewanya Masjid Nabawi

..

awas : entry in mengandungi byk gambar 
entry ini adalah kesinambungan ENTRY #1 and ENTRY #2 

rasanya kebykn org yg akan buat umrah akan buat research and apa2 yg patut sbg persiapan kan...for me, me baca buku2 psl umrah and pengalaman umrah org lain dan juga baca citer2 umrah, tgk pics kat blog, kat tenet so dh boleh imagine mcm mana tempatnya...tentang askar yg strict dl masjid nabawi etc etc

hanya Tuhan yg tahu betapa me sgt teruja, sangat2 bersyukur dapat menjejakkan kaki dan beribadat dlm masjid nabawi yg sgt2 cantik rekaan binaannya...tak puas mata memandang and rasa takjub gitu

kat Madinah (dan Mekkah juga) selain bahasa Arab sbg bahasa utama, bahasa melayu indonesia juga meluas penggunaanya...kalau kita nak beli brg, boleh ckp melayu ajer, tapi biasanya tok2 arab akan tanya kita dari indon ker..sbb diaorg tak cam org melayu indon or melayu malaysia..being a malaysian kita memang boleh cam kan :) so memang byk signage dlm bahasa melayu indon kat arab saudi ni, selain bahasa arab lah sbg bahasa utama..jrg2 org guna bahasa inggeris time kat mekkah and madinah...


actually, STRICTLY tak boleh bwk masuk camera and hp ke dlm masjid nabawi, memang ada polis2 wanita yg pakai jubah hitam and purdah hitam yg akan check thoroughly, kalau terjumpa those gadjet, memang akan dirampas..siyes sgt strict...and sgt tak adil and diskriminasi sbb kalau bahagian solat lelaki, tak de apa2 halangan even nak bwk apa2 gadjet pun termasuk videocam or apa shj(adik lelaki me yg citer sbb dia memang snap pic dgn jayanya and dia nampak ada org siap rakam dgn videocam pun..)

..so apa yg me buat, me letak my digicam and my hp dlm ....(pandai2 lah nak letak kat mana--sbb polis akan check dlm beg yg kita bwk ie handbag or beg telekung or apa2 jua brg yg kita pegang kat tgn), so bila dh masuk dlm masjid, boleh kuarkan and snap apa2 pic yg diingini tapi kena waspada gak sbb ramai gak polis2 wanita berpurdah hitam yg ronda2 dlm masjid selain those yg jadi jaga kat semua pintu

anyway, ni pic tong2 air zamzam yg sgt byk dlm masjid nabawi,kaler kelabu tong2 ni, kat mekkah kaler lain plak nanti me post pic masa entry kat mekkah nanti

so boleh minum anytime sebyk mana yg kita nak pun..memang heavenlah!! and rasanya sgt sejuk mcm minum cold water :) sbb cuaca panas so nikmat sgt2 bila dpt minum zam2 sejukkk

masjid nabawi ada sgt byk pintu (tapi tak sebyk pintu masjidil haram rasanya)



semua pic waktu mlm ni...



slps solat subuh, kat luar pagar masjid ada sgt byk peniaga jual brg ala2 lelong...siyes sgt menarik and meriah :) time ni besh beli2 brg sbb cuaca masih ok ie matahari lom kuar :) so memang bwk duit siap2 time nak gi solat subuh kot2 terberkenan brg otw balik dari masjid kan heheh kat mekkah tak de scene lelong2 yg meriah mcm ni

ni semua owt balik ke hotel, hotel yg me duduk tu kat bangunan ujung dlm pic ni


kakak me posing2


ni masjid nabawi waktu siang..ni kat luar masjid ie kat dataran...tiang masjid boleh bukak boleh tutup payungnya tu...siyes sgt unik and me sgt takjub+impressed

ni kedai2 kat luar masjid..ada H&M, mothercare ie kedai2 ni sgt byk kat UK hehhe me selalu ronda2 kedai ni time dok Notts. kat madinah harga brg2 kat dlm kedai2 gini sgt mahal sbb imported kan, mana boleh compare dgn harga kat UK

tu bangunan hotel yg me duduk sepanjang me berada kat madinah

me & my mom..betul2 luar pagar masjid nabawi

ni pagar yg weolls berulang-alik masuk kuar...rindunya saat2 itu..


my mom, my SIL, adik lelaki me and me myself

ni ustaz zawawi tgh bagi ceramah ringkas





unikkan mesin/jentera utk mop lantai masjid tu..bentuk mcm tikus gitu hehehe

MZ in jubah..ni jubah dari msia

perhatikan kubah hijau tu..kat bawah kubah tulah makam Rasulullah SAW...me, my mom & my sis sempat jugak solat kat raudhah (sekali ajer ) tu pun bersesak2 and bertolak2 sbb sgt ramai org...tapi puas ati gaklah...raudhah tu sebelah ajer dgn maqam Rasulullah SAW... moga2 me akan dpt dtg lg ke sini dgn hubby & kids...soon Insya Allah


close up


ni jus oren kat madinah
ni starter pack no phone yg me guna masa me kat arab saudi

tiang2 dlm masjid nabawi yg sgt indah

lampu2...

tulah bangunan hotel yg me stay masa me kat madinah...memag facilities mcm bajet hotel ajer pun, tapi just cozy sbb nak tido ajer kan, selebihnya nak beribadat kat masjid itu yg utama
istimewanya hotel mubarak tu, selain dekat dgn masjid nabawi, it's attached to bazar ie tempat shopping hehe so me & my family memang shopping segala mcm brg masa kat madinah sbb kat mekah fokus utk beribadat ajer :)

masa kat madinah & makkah, byk yg me berdoa, antaranya agar me dpt dtg lagi ke sana dgn mr hubby & our kids..moga2 dimakbulkan Insya Allah...

next entry esok--MZ @JabalUhud

 

12 comments:

juelee said...

saya rasa syahdu baca.. semoga satu hari nnt saya plak berpeluang menjejakkan kaki ke sana aminnnn

Mila@Rimbun said...

aik ustaz zawawi dah tak ngajar kat UIA ke? buka umrah travel agency plak yer? I am one of his student...

Chekgu Azrine said...

baca entry MZ ni..buat semangat nak simpan duit nak pergi umrah berkobar2..hehehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Indahnye..
bertuah dapat jejak kaki ke Mekah & Madinah , mmg my mum pun selalu ckp kalau dah sampai di sana, mmg akan rindu sgt utk kesana lagi..

Ezna said...

bestnya bc travelog ni!!!

[-suziey-] said...

its not a discrimination to us for the prohibition of bring along camera..purpose mrka adlh xnak org amik gbr kt dlm masjid di kawasan muslimah dan secara xsengaja tkt teramik muslimah yg terdedah auratnya..that is why dia control..maklumla kt kawasan muslimah sometimes dorang baring2 and kalau xiktikaf pn dorang akn lepak2 je dlm tu and agak free utk mendedahkan aurat..so sbb tu xbole bw kamera..xnk aurat sesama muslimah terdedah kpd org luar..ye la bila dh amik gbr msti kita akn tnjuk kt org jgk..

FiZ said...

salam.ai mz.pasal diskriminasi bwk hp n kamera tu, saya pon terfikir jgk mcm tu.ye la, sebelah lelaki rilex je tgkp pics sana sini kan.tapi sebenarnya, ada sebab kenapa guard belah perempuan sngt strict.
masa kt sna, ada ustazah dr indonesia or msia,sy x ingt,beliau bagitau yang perempuan2 arab ni sgt menjaga aurat mereka.biasanya kalau kt luar, mereka pakai niqab kan.bila msuk dlm msjid,niqab trsebut akan ditanggalkan.sbb sesama perempuan kan.jadi,bila kita dr ngra lain tgkp pic dan tak sngaja tersnap pic diorg i.e. perempuan arab ni.diorg takut kita tunjuk pic tersebut kt org lain.kdg2 pic yg kita tgkp dlm hp or digicam,kwn2 nak tgk jgk kan.kwn2 kita plak, ada prmpn dan lelaki.adeh, xreti sgt nk mengarang ayat ni.tp lbh kurg mcm tu la.pendek kata, even muka pun depa nk jaga sbb org arab ni kan, hanya suami yg blh tgk muka depa.kalo org len tgk, mahar jd rendah kot.kalo x silap.
Ini apa yg saya dgr dan faham.saja nak berkongsi kt sana.=)

FiZ said...

salam.ai mz.pasal diskriminasi bwk hp n kamera tu, saya pon terfikir jgk mcm tu.ye la, sebelah lelaki rilex je tgkp pics sana sini kan.tapi sebenarnya, ada sebab kenapa guard belah perempuan sngt strict.
masa kt sna, ada ustazah dr indonesia or msia,sy x ingt,beliau bagitau yang perempuan2 arab ni sgt menjaga aurat mereka.biasanya kalau kt luar, mereka pakai niqab kan.bila msuk dlm msjid,niqab trsebut akan ditanggalkan.sbb sesama perempuan kan.jadi,bila kita dr ngra lain tgkp pic dan tak sngaja tersnap pic diorg i.e. perempuan arab ni.diorg takut kita tunjuk pic tersebut kt org lain.kdg2 pic yg kita tgkp dlm hp or digicam,kwn2 nak tgk jgk kan.kwn2 kita plak, ada prmpn dan lelaki.adeh, xreti sgt nk mengarang ayat ni.tp lbh kurg mcm tu la.pendek kata, even muka pun depa nk jaga sbb org arab ni kan, hanya suami yg blh tgk muka depa.kalo org len tgk, mahar jd rendah kot.kalo x silap.
Ini apa yg saya dgr dan faham.saja nak berkongsi kt sana.=)

FiZ said...

salam.ai mz.pasal diskriminasi bwk hp n kamera tu, saya pon terfikir jgk mcm tu.ye la, sebelah lelaki rilex je tgkp pics sana sini kan.tapi sebenarnya, ada sebab kenapa guard belah perempuan sngt strict.
masa kt sna, ada ustazah dr indonesia or msia,sy x ingt,beliau bagitau yang perempuan2 arab ni sgt menjaga aurat mereka.biasanya kalau kt luar, mereka pakai niqab kan.bila msuk dlm msjid,niqab trsebut akan ditanggalkan.sbb sesama perempuan kan.jadi,bila kita dr ngra lain tgkp pic dan tak sngaja tersnap pic diorg i.e. perempuan arab ni.diorg takut kita tunjuk pic tersebut kt org lain.kdg2 pic yg kita tgkp dlm hp or digicam,kwn2 nak tgk jgk kan.kwn2 kita plak, ada prmpn dan lelaki.adeh, xreti sgt nk mengarang ayat ni.tp lbh kurg mcm tu la.pendek kata, even muka pun depa nk jaga sbb org arab ni kan, hanya suami yg blh tgk muka depa.kalo org len tgk, mahar jd rendah kot.kalo x silap.
Ini apa yg saya dgr dan faham.saja nak berkongsi apa yg sy tahu =).Maaf kalo ad trsalah kata.huhu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila nak baca banyak lagi..

mama_umar_maryam said...

ya Allah..mmg nk sgtt g sane dgn suami & anak2..

mama rifQy said...

gud infooo....bile la gaknyer dapat ke sana..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails