Friday, 3 August 2012

Travelog Umrah #4 | @Jabal Nur yg penuh bersejarah

..

part lawatan ke tempat2 bersejarah sekitar madinah & mekkah memang itinerary pakej umrah...antara yg sempat me lawati ialah Bukit/jabal Uhud...

part of kawasan sekitar Jabal Uhud--tak de pokok2 mcm kat Msia--gondol, tandus, bukit berbatu2..luas kawasannya

tu peta yg mengisahkan bagaimana perang Uhud berlaku di lokasi tersebut

posing jap..time ni pukul 10 pagi tapi cuaca panas kering suhu dlm 50 darjah celcius


ramai yg mendaki jabal Uhud -tak de apa2 fadhilat pun sbb boleh membawa kpd khurafat kalau mengharapkan karamah tempat ni ke apa kan..

MZ bersama bonda terchenta

selain melawat dan mengimbas kembali sejarah, ada ceramah ringkas oleh Ustaz Zawawi juga berdoa ramai2 ala2 menghisab amalan2 kita yg lps..sungguh menginsafkan..terasa kurangnya amalan MZ selama 36 thn hidup kat muka bumi ni


ada blog reader yg komen psl ustaz zawawi, yes, dulu dia memang staff UIA, dh lama resign pun,  now full time biz buat travel agency, biasanya pakej2 umrah utk VIP yg dia handle..


ni adalah makam/kubur saidina hamzah RA..yg mana terbunuh dlm perang uhud... tak de apa2 binaan pun, nampak mcm lubang gitu ajer tapi dipagar oleh pagar so tak leh masuk, ni snap pic sambil peeping dari luar pagar...sgt panjang kubur ni--org zmn dulu tinggi2 kan tak mcm zmn kita..dlm pernag Uhud ni, ada peristiwa Hindun yg sgt benci/marah/dendam dgn saidina hamzah ni, dia kunyah2 hati hamzah kan slps hamzah syahid tu...ngeri kalau nak imagine persitiwa tu...

anyway, sejarah perang uhud yg utuh dlm otak me, perang kedua dlm islam ie slps prg badar, mula2 dh menang then sbb ada yg ingkar arahan rasulullah, sbb berebut nak kutip harta rampasan perang and tinggalkan tempat kawalan sbb nampak mcm dh menang, so tentera islam telah ditewaskan and ramai yg syahid :( pengajaran yg sgt berguna utk umat Muhammad SAW ie kita semua..

ada byk lagi entry Travelog Umrah ni..
 

5 comments:

Chekgu Azrine said...

subhanallah..cantik tempat2 kat situ ek MZ..hopefully..insyaAllah..Allah akan izinkan saya menjejak kaki di sana..amin

Ezna said...

wahhhh menarik dan bersejarah....me tanam impian ke sana :)

Ina Hashim said...

salam suzie,

seronok kan bila berada di sana...memang terasa tenang dan aman yang tak dapat diperolehi di tempat lain....waktu kat Jabal Uhud tu(akak pegi bulan Jun baru nih), akak panjat jugak Jabal Rumah(Pemanah)...dari atas bukit tu mmg nampak view jelas pemakaman syuhada tu

Em's Family said...

insyaAllah satu hari nanti, jika kesihatan dan financial mengizinkan.. memang nak ke sana

man said...

bEhnya dapat g..hehhe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails