Friday, 31 August 2012

Kisah MZ bersama ‘Mr S’ ~ 21 hari yang indah!

This is a sticky post for 48 hours

MZ is in love with Mr S..tak percaya?? Percayalah!!

`Mr S’ yang dimaksudkan ialah 4-letter-word....yeszaa Encik SUSU kesayanganku!!

Rasanya semua org tahu kebaikan susu and sgt perlu and penting minum susu regularly, tapi tahu tak bermakna kita semua minum susu or suka susu kan kan kan..meh baca apa MZ tulis ni..entry spesel ni...

My 2 boys..dua2 sgt sukaaa minum susu..Ariff sbb baru umur 3 tahun memang masih minum growing up milk yg stage 456 tu (to be exact, Dutch Lady 456),
My zharfan plak, memang penggemar susu…zharfan minum growing up milk sampai usia 6 tahun, now dia minum susu uht (yg dlm kotak tu)—so kat dlm fridge kat umah me, memang WAJIB ada stok susu kotak memanjang…

My Zharfan sedang menikmati susu Dutch Lady UHT kids kegemarannya


FUN FACT #1 : Kita perlu mengambil 2 sajian susu sehari untuk kesihatan kita.

Secara mudahnya, kita semua tak kira kanak2 atau org dewasa mcm MZ ni kena minum susu dua kali sehari lah paling kurang...so jgn ingat bila dh melepasi usia tadika or sek rendah, kita semua dh tak perlu minum susu—senang citer—minum susu sepanjang hayat gitu—Milk for Life ;)!!

my ariff memang almaklumlah baru 3 thn kan so everyday byk kali minum susu, waktu malam pun me bangun buat susu 3-4 kali utk Ariff..
My Zharfan plak minum susu time breakfast (biasanya dia makan coco-crunch dgn susu), then balik sekolah sambil lepak2 tengok tv atau buat home work dia minum susu kotak plak...then time makan malam, dia minum susu lagi, so rasanya memang cukup 2 sajian susu utk my kids...



MZ sendiri?? Wohoo...MZ ni kurang gemar susu putih, tapi kalau susu perisa strawberry MZ suka!! Minuman youghurt Dutch Lady yang ada pelbagai perisa buah-buahan tu pun kegemaran MZ :) Yg penting kena minum susu utk kesihatan kan...esp dh masuk 30s ni, memang ler kena pikir kesihatan tulang etc etc mana boleh buat2 lupa plak ;)


My boys memang penggemar susu Dutch Lady!


FUN FACT #2: - Kaji selidik menunjukkan purata penduduk Malaysia mengambil cuma 0.14 sajian susu sehari!

Oppsss...Betul ker hasil kaji selidik tu...mestilah betul sbb memang dibuat kajian tabiat rakyat Msia ni...
emm...bila diingat balik, MZ masa kecik2 tak suka minum susu (ie time sekolah rendah, sekolah menengah)—kiranya lps abis 2 thn tempoh menyusu (tq ma!), MZ dh tak minum susu secara regular...and jgn tak tau yer, my mom tak suka susu...org dulu2 kan, zmn dahulu susu ni mcm mahal gak esp kalau family yg agak susah mcm MZ time kecik2 dulu...
so kesannya my mom kurang kalsium and sakit lutut yg sgt serius ..kesian my mom :( my mom dh start minum susu last few years tu pun my adik2 yg belikan and pujuk my mom minum...


“Hidup penuh dengan cabaran. Kita semua perlu membuat pilihan nutrisi yang tepat untuk mendapatkan yang terbaik dalam kehidupan. Pilihan nutrisi amat penting dan susu adalah minuman paling bernutrisi bagi kanak-kanak dan juga yang dewasa. Dutch Lady adalah pengeluar susu sedia diminum no. 1 di Malaysia dan sinonim dengan kualiti susu yang kaya dengan nutrisi dan sesuai untuk seisi keluarga.

credit from : LINK



FUN FACT #3: - Ianya mengambil 21 hari untuk membina tabiat baru



So uolls yg ada anak2 yg tak suka minum susu…memang cabaran tu…sbb nak kena biasakan dari kecik..utk kebaikan org2 yg kita saying kan…so kajian membuktikan kita kena bertungkus lumus 21 hari utk ‘create’ habit/tabiat baru, ie tabiat suka minum susu…so kena jd kreatiflah…mana boleh paksa2 kan…

MZ sgt2 menggemari susu berperisa strawberry!



Antara cara-cara kreatif yg MZ rasa boleh dipraktikkan, cuba buat dessert dgn menyelitkan eleman susu..kalau anak2 uolls suka mkn bijiran sarapan, senang gaklah, sbb memang kena letak susu kan…



Masa minum petang, MZ suka serve ice blended a.k.a home made smoothie—letak susu, buah +ice, then blend, then siap utk diminum. My kids love it and it’s my fav too!! MZ boleh minum bergelas smoothie ala2 milk shake tapi fruity lah, biasanya MZ beli buah strawberry kat supermarket, then MZ blend letak susu +ice—taraa siaplah smoothie perisa strawberry and sgt milky rasanya…tiba2 drooling mode plak ;)

Sempat lagi MZ serve susu utk my kids dan juga tetamu time raya last week!!
 

Cabaran yang lain—berdasarkan pengalaman dan pemerhatian MZ terhadap kawan2 yg dh jd ibu…memang ada jer ibu2 yg tak beria nak suruh anak minum susu…
Well….sejujurnya, kena pikir utk kebaikan anak di masa hadapan kan..sbb kita yg mencorakkan pemakanan anak2 kita..cthnya MZ sendiri, sbb my mom tak tanamkan habit minum susu, nasib baik gaklah bila dh kat univ MZ mula minum susu (wpun susu yg ada flavour tapi kira acilah—sumber kalsium tu)..and adik lelaki MZ—minum susu mcm minum skyjuice—sbb dia study kat Texas 4 thn, so time tu lah dia develop obsesi minum susu :)


Kat Malaysia, susu segar agak mahal berbanding kat UK (MZ pernah tinggal di UK selama hampur 2 thn), tapi kita bertuah kerana masih mempunyai pilihan utk minum susu UHT a.k.a susu yg sedia diminum yg mana harganya mampu dibeli oleh kebanyakan kita semua..antara nak dgn tak nak ajer ;)

Susu sedia diminum Dutch Lady boleh didapati dalam 3 jenis (Susu UHT, Susu Steril dan Susu Pastur) bagi memenuhi keperluan nutrisi harian anda. Ia mengandungi kombinasi nutrien lengkap yang membantu minda dan badan anak anda kekal aktif dan cerdas pada setiap masa.
Protein    -    membantu membina tisu dan penting untuk pertumbuhan badan
Kalsium    -    membantu pembentukan tulang dan gigi yang kuat
Vitamin B2    -    membantu pembebasan tenaga yang diperolehi daripada karbohidrat, protein dan lemak dalam makanan

Credit : LINK


Katakan YA kepada susu!! Dutch Lady terbaekk!!

Anyway, MZ nak share ada latest campaign by Dutch Lady and jgn tak tau yer…ada CONTEST gak sempena kempen ni—the best part--boleh menang CASH $$$!! Simple ajer contestnya…

Kempen “Nikmati Susu Dalam 21 Hari”


Ni linknya :  FB Dutch Lady .
 (sila ringan2kan jari uolls utk click)

Sudi2kan check out info/details psl kempen susu tu and cara nak menang cash RM200—kira duit raya utk anak2 uolls lah..
yg belum ada anak/dara pingitan/bujang2 trang tang tang tu, silalah join gak, RM200 boleh shopping tu hehhe

Tq uolls sbb sudi baca entry ni :)

This entry is meant for Kempen Dutch Lady “Nikmati Susu Dalam 21 Hari”


..

5 comments:

mama tisya said...

suka susu dutchlady

Haslina Harun said...

akak dan family pun suka minum susu

msredcheesecake said...

SUKA SUSU COKLAT JE... ANAK2 SUKA SUSU...

Ezna said...

suka susu DL!!! esp perisa strawberry. i pon x suka susu putih!!

Nurul Akmal said...

Nurul suka susu ni.. Suka yg perasa coklat.. sedapp.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails