Thursday, 2 August 2012

Zharfan kena BULI lagi | MZ panas hati

..
Zharfan jarang mengadu tentang dia kena buli tapi me memang tanya from time to time tapi bukan everyday lah me tanya..

ari selasa lps ie dua ari lps lah, masa me pegi amik dia kat sek, dia nampak moyok..me ingatkan sbb dia letih puasa...then masa dlm keta me tanya, ari ni kena buli tak(soalan yg biasa me tanya--biasanya dia jwb ada gak tapi sikit2 ajer)
then lps me tanya tu, dia terus nangis and ckp DANISH TAMPAR DIA...tu dia moyok tu..
zharfan ni jenis tak balas balik bila org pukul/buli dia (even dgn ariff pun dia gitu gak)...so dia kata, bila Danish dtg nak bual2 dgn dia lps tampar dia, dia masam ajer tak ckp2 dgn Danish--Danish ni dlm kelas dok sebelah Zharfan (selang seorg) ie sbb meja bertiga2, so Zharfan-budak lain-Danish..tu yg senang Danish pukul dia tu

me apa lagi, berasap lah sbb geram, bukan 1st time Danish pukul Zharfan ni..
so pagi semlm, me pegi jumpa cikgu kelas Zharfan, citer apa yg berlaku and mintak ditukarkan tempat duduk dlm kelas tu..ustazahnya comel baik lemah lembut...
so bila me amik Zharfan time ptg semlm, nampak dia dh dok kat tempat lain ie meja depan jauh sikit dari Danish

Zharfan citer, Danish selalu gak kena rotan dgn cikgu sbb budak2 lain pun dia pukul gak. tapi Zharfan kata Danish tak takut and siap ejek2 cikgu lagi (cikgu matematik) time cikgu dok ngajar kat dpn--memang ada ciri2 jd samseng si Danish ni sbb even darjah satu dh berani ejek2 cikgu and tak serik.takut bila kena rotan

cikgu kelas Zharfan kata, ada gak parents lain dtg ngadu psl Danish ni..ish ish ish

then ptg semlm, sengaja me tunggu Danish lps abis kelas ptg tu...me bagi warning lah, me ckp (dgn muka merah pdm sebb nak marah) kalau dia pukul Zharfan lagi, me akan suruh pakcik zharfan (my adik lelaki) dtg pukul dia sbb adik me taekwondo black belt..danish buat muka blur and buat2 mcm dia tak bersalah ajer masa me ckp tu..ni 2nd time me bagi warning kat danish, dulu dh pernah bagi warning tapi masa tu dia mati2 tak ngaku and siap menjawab balik apa yg me kata..

me ada tanya zharfan, Danish ni ada mak bapak tak..zharfan kata, danish ada mak bapak tapi dia dtg and balik sek naik van sek ajer..bukan parents dtg antar or jemput

zharfan kata, ustazah dh bagi warning kat Danish, kalau dia pukul zharfan lagi, ustazah nak report kat cikgu besar

papa zharfan plak kata, ha, dh kena pukul naper tak lawan balik, kan belajar taewondo? zharfan ni jenis lurus and jenis tak pandai melawan, dia kata kat me, nanti berdosa kalau pukul org..adesss...me kata tak pyhlah berkwn dgn danish tu...sbb time Danish tak pukul, Danish tu dtg berkwn dgn zharfan and zharfan plak terima ajer danish sbg kawan2 dia...ish ish ish

me panas hati sbb me sendiri tak pukul zharfan, kalau me marah, me akan bebel2 ajer ie marah mulut..ni sesuka ati danish tampar dia..dh lah sekolah swasta, bukan sek free2 jer kat situ, mana boleh kena buli mcm tu..

note : zharfan kdg2 ckp nak tukar sek--dbb bila dia kena buli, dia akan ckp, tak best sek kat situ, sbb masa sek kat UIA dan kat UK, dia sgt enjoy sbb tak de org buli/pukul dia...:/
 

20 comments:

Nafisa81 said...

E..GERAMNYA..RASA NAK CUBIT AJER BUDAK TU..

eima said...

typical malay boy...
aku rasa sbb ape budak tu tak takut rotan sbb parent suka sgt berkeras ngan anak ... die dah lali ....

tp jgn ajar anak kite lawan balik sbb nanti zafran & danish sama je ...

ape yg boleh buat suruh zafran elakkan diri je la...

mummy_ayu said...

wah..geramnya.....dah kasi warning pun mcm nie gak..kecik2 dah pandai buli orang

AyuArjuna BiGoshh said...

u jumpa mak ayah danish tu kot...something wrong-lah with that boy

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

siannye...mmg panas hati anak kena buli. anak2 kat malaysia ni mmg ramai yg sgt nakal mcm samseng. Anak2 LM masa baru balaik malaysia sangat terkejut dgn murid sini. nak buat camne, mmg kena pantau selalu.saya rasa kalau terus zharfan kena buli berikan surat je kepada mak dia atau jumpa mak dia melalui guru besar. nakal sgt budak tu

Peri PiA said...

Ape silap nya sampai bdk tu jadi mcm tu ke?hmmm,better tukar sekolah takut affect emosi dia

Ezna said...

geram pon ader ni!!!

Merlyn Hasshim said...

ada satu budak ni, mmg suka buli/pukul orang. dah komplen kat cikgu, cikgu jawab guru besar dah siap panggil parents dia tapi tak jadi apa. so me ingat nak gertak budak tu lepas sekolah. Panggil budak tu, dia buat tak pandang. sekali bapak dia ada kat belakang. terkedu, sebab muka samseng n me tak nak cari fasal .. penpaham la bangsa tu kan.

memang tention fikir kes buli ni. never ending problem.

Haslina Harun said...

salam ramadhan

kisah buli tetap ada di sekolah kerajaan ataupun swasta..kalau tak melawan memang teruk kena buli. betul cara kamu ..tanya setiap hari dan jumpa budak yang buli anak kamu tu.

alhamdulliah muda-muda dah sampai ke tanah suci..

eza miza said...

mendidih betul baca pasal danish ni..kecik2 da buli kawan2.. mgkin didikan kat umah dia camtu kot... em.. cian zhafran.. he is really a nice boy... mama didik zhafran dgn sgt baik.. alhamdulillah..smoga zhafran kekalkan apa yg mama dia ajaq..

Mama Balqis+Annisa said...

rasa tindakan pihak sekolah tu lambat la..dah banyak kali berlaku dan banyak aduan diberi oleh ibubapa...patutnya panggil parent budak tu...bagi tahu kelakuan anak dia...dan kalu berterusan kelakuan macam tu patutnya pihak sekolah cdgkan budak tu dikeluarkan dari sekolah. rasanya parent tu dah tahu perangai anak dia tp lepaskan tanggungjbwb ke sekolah

aimi shaniza said...

Kesian zharfan.emi dulu masa sekolah bkn la kena buli ini tp ada budak laki tu suka sgt kaco n ikut belakang emi bila jalan.amik beg sekolah etc.abah emi bkn warnig dia sekali.abah dtg setiap hari selama seminggu lebih, n even dia xbuat abah dtg lg n jmpa dia jgn n tny "hari ni kacau aimi lg x?".sbb dh Tau abah dtg hari2 dia dh sgt takut nak kacau.mmg psiko la,blk sekolah abah tgk dia lama2.best sgt time tu,rasa cm abah superman.hahaha.suma org xkaco dh.nak baik2 je suma ngan emi.time darjah 3 tu di dungun.

yumielufya said...

MZ..ini pengalaman dari nak Yumie yg jadi mngsa buli kat sekolah.smpai sakit dada ditumbuk pembuli yg jugak rakan seklaoh.Hubby Yumie tak tahan,dia g warning budak tu,cakap nak bagi penampar..nampaknya berkesan orang lelaki ni marah..seminggu budak si pembuli tu tak g seklaoh sbb demam ketakutan.Yumie pulak risau keadaan budak tu..harap kalau jadi lagi,akk guna la hubby akak untuk marahkan budak tu..

Chekgu Azrine said...

melampau budak danish tu ek..kalau saya pun sure akan warning.. bkn apa..saje bagi takut..mmgla budak2..tp kena bg peringatan supaya tak buat sesuka hati kat kawan2 dia..huhu

Em's Family said...

kesian zharfan, i think perangai zharfan dengan emir lebih kurang same, emir pun tak reti nak melawan, tak reti nak balas balik.. asyik terima je.. sebab tu i sentiasa risau kalau emir nak masuk darjah satu nanti..

but kalau based dengan kawan2 i cerite.. memang ade setengah budak macam tu, tak takut punye dengan orang besar.. kecik2 dah pandai buli orang, the best part, anak kawan i, orang yang buli periksa dapat no 2 pulak.. lagi kawan i stress

Hanim said...

Adui, cik teh mmg marah n sedih sgt setiap kali pan kena buli. Geram sguh pd danish tu. mmg budak tu ada masalah n ciri2 samseng n nk jd org jahat dh terserlah. Mmg mak bapak dia yg x pandai didik atau mrk juga sama samseng mcm anak mrk. Dlm hal ni. Mmg pihak skolah lembab n lambat bertindak. Nk kena ada yg cedera sb dibuli danish, baru lah pihak skolah nk btindak. Hampeh sguh. Pk nk untung saja pdhal danish dh patut dikeluarkn dr skolah tu n msuk skolah budak2 jahat. Geram btul!!!

bunga_rose said...

haihhh, yg bukan mak dia ni pun rase sakit ati bace, apa lagi mak kandung kan...

budak camtu tak boleh dilawan, sbb mmg tak makan saman, jauhkan je diri dari dia.. dah cam cerita juvana dah ni ada buli2.. cian zharfan..

Fauzan Suhairi said...

whoa. ganas nye. kecik lagi dah buli tahap gangster.

i pun penah kena macam tu dulu Dr. time standard 1. perangai i lebih kurang macam zharfan jugak.

then kalau kena buli, memang my dad akan bagi warning kat budak yang buli tu. alhamdulillah after that tak de dah buli ni.

Eliss Mie said...

eliss memang ajar nuha balas balik. tp dia pun ckp mcm tu jugak, tak baik buat kawan. nanti kawan ckp kat cikgu, padahal kawan dia yang buat dia dulu..aduhai, anak2 ni kadang2 x reti nak mengajar mcm mana kan.

Nurul Aula said...

tq for sharing very awakening for me since my son pun tak lame lagi akan masuk preschool..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails