Monday, 30 July 2012

Travelog umrah #1| perjalanan bermula

..

sempena ramadhan al-mubarak, MZ cuba cari masa utk buat entry psl umrah MZ..
29 may-8 june yg lps..MZ pegi bersama2 bonda, kakak, adik lelaki and his wife and son umur 3 thn, kami pegi dgn travel agent bwh ustaz zawawi (Itqan agency), kosnya RM6,600 per head, ni rate time cuti sekolah..siyes MZ jenis yg tak de savings cash sebanyak itu esp lps beli keta (byk downpayment keta etc so MZ dh licin savings, tapi dgn izin Allah, Dia telah menjemput dan mengizinkan MZ ke tanah haram..syukur Alhamdulillah)

perjalanan bermula...kami naik Saudi Airlines..ni chartered flight, rasanya ada 3 agency kot yg co-chartered flight ni, so seating arrangement adalah free seating--mcm AA dulu2...ada pro and cons ie terpaksa rushing berebut2 sbb nak make sure dok sama2 family masing2 kan..i dun like this system actually sbb rasa mcm uncivillized nak kena berebut2 tu..*sigh

jom layan pics..perjalanan KL-Jeddah mengambil masa lebih kurang 8-9 jam..me dh ingat2 lupa hehhe tapi tak lah sejauh pegi UK --13 jam tu kalau KL-London


tu lambang Saudi Airlines...ni bantal actually

MZ & kakak MZ

bonda terchenta
 name tag

montelnya..anak saper ler tu :P muka close up kan sbb pic utk umrah :p

ni steward...org arab kan..so hensem gaklah..
tapi masa flight otw ke Jeddah ni, stewardnya kebykan tak frenly, masam mencuka..and service agak lembap, cthnya bila dh siap mkn, dia tak collect bekas2 mknn..berjam2 baru dia dtg collect...so terus tercompare dgn MAS yg sgt efficient, even AA pun ok jer bagi me...

ni magz dlm flight--bahasa oarab okeyy ada gak sikit2 english translation
 ni mknn dlm flight...oklah esp kalau lapar, masa mknn sblm turun flight cuma dpt yg light ajer (fish bites+roti+tea)..kiranya 2 kali mkn lah sepanjang dlm flight tu

perasaan MZ..mixed feeling actually..happy, bersyukur sbb dpt jejak kaki ke tanak suci bersama2 ibu yg sgt MZ kasihi, sedey gak sbb tak dpt bwk hubby & kids, and risau takut diuji dgn ujian yg tak disangka2 kat tanah haram kan, sbb sebagai manusia biasa tentunya MZ tak sunyi dari buat dosa..:( 1st time kan nak melawat rumah Allah so antara happy and debar2, excited segala2nya ada lah

then masa lps landing, bas yg pick up kami telah tersalah bwk kami pegi terminal kecik..sdglan luggage sampai kat terminal utama..so kami stranded kat terminal Jeddah yg kecik ni selama 5 jam..

ni kat bhgian luar

1st time nampak org2 arab in their daily costume


muka dh mula burnt...suhu 55 darjah celcius time ni..Tuhan ajer yg tahu betapa panasnya kalau nak compare dgn Msia, apatah lg dgn UK kan..

nilah bas yg akan bwk kami ke Madinah..time ni perut sgt lapar..semua ahli rombongan starving yg amat sbb stranded kan..so jd delay 5 jam dari jadual asal..

bersambung...akan ada byk siri travelog umrah ni tapi MZ update sikit2 lah mengikut kelapangan masa

note : anyway, memang MZ sgt bersyukur dpt menunaikan umrah, nikmatnya hanya yg dh melalui akan dpt merasa tahap nikmat itu..pd readers, kwn2 yg belum menunaikan umrah, tanamkan azam, buat savings..believe me, it's not the same like holiday kat obersi or kat Eropah or kat mana2 pun..kepuasan yg sgt lain yg sukar diucapkan dgn kata2...
rasanya MZ pernah terbaca kat mana ntah..kiranya kita perlu dtg Tanah Haram dulu (lebih utama), sblm kita melancong kat tempat2 lain di dunia esp bagi yg berkemampuan melancong kat obersi kan..kalau kita ada duit time nak gi tempat2 lain, why not kita pegi umrah dulu kan..then only travellah ke tempat2 lain even nak round dunia pun..



 

11 comments:

lov-note said...

alhamdulillah seronoknyer walopun dpt bca n lihat2 gambar je trase kbahgiaannya..

tringin sgt nk pergi sana, tp maseh blom berkeizinan kot ye..

kite hanya mrancang..bsyukur pd sape2 yg da dpt pegi tu.. ^^

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mz ila rasa saving ila dah cukup.. dah dua tahun ila tak sentuh duit tabung haji yg ila potong gaji tiap2 bln.. and ila mmg niat duit tabung haji tue ila takkan kuar in whatever reason kecuali utk pg mekah atau adik2 ila kawin & even adik kawin baru2 nie pun duit lain yg ila bagi kat mak. ila dah mula rasa sangat nak kesana.. entah napa bila baca entry mz nie ila rasa sebak.. ila nak pg sana... ila nak ajak maklah.. tgh kumpul kekuatan & keberanian bak kata mz kita manusia yg tak sunyi dari kesalahan

Eliss Mie said...

Insya Allah nak pergi haji. paling lewat 40's. Insya Allah.

[-suziey-] said...

alhamdulillah..kun fayakun..kalu Allah dah takdirkan kita mnjadi tetamuNya..xde saving pn pasti ade jgk rezeki kita utk jejak ke sana..mmg sape yg dh pnh jejak je paham mcmana rasa dia..xleh nk digambarkan dgn kata2..

kita dulu naik emirates..mmg superb la service..emm no wonder la klu naik flight saudi msti cost jadi murah sket..maybe sbb service kot ek..tp kos mz pegi ni sama mcm kita pnya cost..tp kita utk bilik berdua..

Nana said...

55 darjah celsius
masyyalah panas gile

Hani Shaklee said...

last time saya pergi umrah, saya naik saudi airline, service dia sangat ok.. n saya sangat suka bun tu..hehe

juelee said...

bestnye MZ dah sampai tanah suci.. saya mmg tanam niat nak k esana... insyaallah lepas settle beli rumah, nak saving untk ke sana plak... saya pun pnh terbaca, lebih afdal sape yg ada duet lebey ni, dahulukan melawat rymah allah dulu dr tempat2 lain...

FiZ said...

Rasa satu perasaan yang tak boleh digambarkan kan bila berdiri sendiri depan Kaabah tu :). One thing for sure, rasa macam nak pergi lagi je ke tanah haram tu kan.

Mila@Rimbun said...

Sebelum pergi ke mekah arituh dok berazam untuk tidak melancong kemana2 sebelum kesana, now dah sampai sana, rasanya kalau ada duit lebih, mekah& madinah adalah destinasi utama... forever.
Kalau dapat bawa anak pun better, sebab penghayatan dia lebih bila dah kesana. Every day tgk kat TV live mesti anak akan tanya bila lg nak kesana, dia dah rindu nak kesana lg hihihi.. ingatkan maknyer jer yg rindu lagi nak kesana

mamaacha said...

saya hr tu pun pergi x der saving sebanyak tu..nak diizinkan ALLAH adalah one of my brother sponsor kami adik beradik 10 orang & partner...we all naik saudi gak...tapi memang dh siap dgn seat number

Chekgu Azrine said...

teringin sangat nak gi sini..tersangta..bestnya tgk MZ kat sana..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails