Tuesday, 31 July 2012

Travelog Umrah #2 | cabaran pertama

..

ni sambungan entry semalam

so lps naik bas tu..sbb delay dh 5 jam stranded kat airport jeddah, so travel from jeddah to madinah naik bas adalah waktu mlm, so tak panas sgt berbanding waktu siang...tapi semua ahli rombongan dh sgt2 starving...
slps travel dlm 3-4 jm, bas berhenti kat 'r&r'..di tgh2 pdg pasir pun (tepi hi way), turun jer dari bas, jejak kaki kat tanah, terasa berbahang...masuk toilet, bukak paip, air suam tahap panas...suhu waktu mlm lebih kurang 40-50 darjah celcius..memang a lot hotter than msia..even angin yg bertiup terasa berbahang di muka..berhaba gitu...

then pegi tempat mkn..mkn nasi arab 'mandy'--mkn dlm talam kena share2 setiap family of 4 or 5...tak de kuah, tapi ayam bakar yg sgt lazat (sbb faktor starving tu) ..restoran tu ada aircond tapi tak sejukk pun sbb cuaca luar yg sgt panas...

ni air mirinda kat arab saudi

r&r kat tempat weolls berhenti tu sgt daif kalau nak compare dgn msia..kira basic tempat mkn and ada toilet+surau kat seberang jln..sbb air kat sini sgt mahal and komoditi berharga, so pemandangan biasa kalau kita lihat 90% kenderaan kotor berdebu, even kat toilet bila air kurang so paham2 ajerlah tahap kebersihannya--even kat msia yg byk air pun toilet tak berapa bersih kan..

anyway, slps 8 jm dlm bas, kami pun sampai kat hotel, dh midnite time kami check in ni..

ni kat tepi lif kat lobby, ada jam and waktu solat...subuh awal ie pukul 4.15 pagi


ni katil kat bilik kami, share 3 org ie me, my mom and my sister, selesa ajer, hotel ni rating 3 star tapi kalau kat msia rasanya 2 star ajer ni..



 ni no bilik

lps check in, hati meronta2 rasa tak sbr2 dh nak gi masjid nabawi, dlm 200 meter ajer kot dari hotel kami...ie seberang jln ajer...
so kena sabar tunggu subuh utk jejak kaki kat masjid nabawi...

bersambung esok ie MZ@masjid nabawi
 

10 comments:

Eliss Mie said...

hari2 makan nasi mandy la yer :) hotelnya nampak mcm hotel budget pulak yer.

wawa syaida said...

cute nye no bilik akak ;)

mummymer said...

nombor bilik ade ong tu :)

aimi shaniza said...

Best baca,nak recall blk semyua.nak tulis jgk,tp masih xsmpt :)

mamaacha said...

rinduuu perjalanan ni.....

mama_umar_maryam said...

kene bace yg #1 nih :)..xsabar nk bc seterusnye

Ardini Humaira said...

bestnye... dni umrah pun belum merasa :')

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mmm..ila akan baca semua sbb nanti nak g sana jugak

*∽ IZAN ∽* said...

seronoknya Suzie dah sampai seruuu!!

Asfaliza Mohd Yatim said...

nasi tu serius nampak sedap sbb tgk beras nya panjang2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails