Thursday, 26 July 2012

Dicerai talak tiga | apa daya seorang wanita

..
semlm me buat ENTRY NI

then ptgnya sempat me baca some of entries kat her blog..sbb curious nak tau kenapa dia jd ibu tunggal...and kenapa dia terlantar sakit sampai lumpuh

terjwblah pertanyaan me...

ni me copy paste one entry from her blog bertarikh 8 april 2010...sedey :( :(
alia ni suspect sakit kanser sbb mcm simptom kanser tapi doktor tak leh konpem sakit apa, now dh tak boleh berjalan and tak boleh mkn mcm org normal, ada 3 org anak, yg sulung perempuan 12 thn yg kecik nama aiman, umur i tak sure rasanya dlm 4 thn kot...alia tak bekerja, tp lps diceraikan, dia cuba berniaga online kecil2an..now alia terlantar di HUSM, anaknya aiman yg temankan dia kat hospital..tu jer lah yg me dpt info lps baca her blog...

Sinopsis kehidupan saya.....

Bermula dgn seorang yg begitu ceria,brsemangat tinggi,penuh dgn jati diri yang kuat. amat bermotivasi tp akhirnya semuanya musnah dan hancur apabila diri ditimpa musibah dgn penyakit misteri yg kini melanda diri…dan menghantui diri.Walaupun sudah byk berikhtiar berubat namun saya masih lagi begini.Mungkin belum dpt keizinan allah.inilah cebisan dan cetusan rasa hati saya.Saya mempunyai cahaya mata,2 org masih bersekolah.dlm keadaan saya yg ditimpa musibah dan terlantar ini,tanpa diduga suami pula menghilangkan diri tanpa khabar berita yg akhirnya saya dicerai dgn talak3.Tidak dpt saya bayangkan betapa sedih dan pilunya hati saya sambil merangkak saya keluar rumah mencari jejak suami tp hampa.tapak tangan dan lutut sampai berdarah,puas saya menangis.Betapa luruhnya hati ini.Dia pergi tidak meniggal kesan tp semuanya tlh dirancang oleh keluarganya kerana saya ketika itu terlantar sakit,tidak berdaya dan tidak ada apa2 lg.Keluarganya langsung tidak peduli akan penderitaan saya.Malah mereka brgembira dan brsyukur kerana ank nya tlh pulang ke pangkuan mereka sedangkan mereka tahu bahawa kesakitan dan musibah ini adalah kerana dia masih brsama saya.dia tinggalkan saya seolah2 saya tiada maruah dan harga diri.Tidak adakah cebisan simpati atau ihsan pada saya?sakit dan lumpuh adakah permintaan saya?Mampukah saya menolak takdirNya..?Kesedihan dan kepiluan akibat ditinggalkan dalam keadaan begini benar2 menguji saya..Tapi saya kuatkan hati demi anak2 kerana saya tahu Allah sayangkan saya.

note : jgn lupa derma sekadar kemampuan masing2...setiap amal kita di bulan puasa dpt pahal berganda2...
 

6 comments:

Dania Eryati said...

terjawab persoalan sy...kesian dgn dia n anak2..bekas suaminya juga..huuuuh..susah nak cakap!apalagi keluarga bekas suaminya...

CheNamNam said...

Maaf sy betulkan sikit yer sis.

Anak kak yanie yang sulung dah form two, second standard two dan aiman 5tahun. Aiman lah yang selalu bersusah payah jaga maknyer disepital. Walau baru berusia 5 tahun tapi Aiman terpaksa menjadi dewasa dari umurnya. Tapi apalah kudrat anak yang berumur 5thn untuk bantu ibunyer kann...:(

Kak yanie tinggal dengan maknyer yang sedang uzur jugak..mak diyer pon sakit sebenarnya.

Now kak yanie dah minta keluar hospital sebab diyer risaukan anak2 dan emak diyer kat rumah walaupun kesihatan sendiri pon tak ocay lagik.Diyer terpaksa minta keluar dari hospital demi ank2 dan emaknyer.

terima kasih atas entry sis dan terima kasih pader semua yang mendoakan dan yang memberi sumbangan pada kak yanie.

Hanya Allah yang akan membalas budi kalian.

kakchik@ella said...

sedih

Chekgu Azrine said...

ada baca kisah alia ni di blog eryqazz..mmg sedih..kalaula kita ditempat dia..camnela erk..

Myvitrd said...

Saya pun tertanya2 semalam mana suami dia.. rupanya kena ceria.. kesian betul.. huhu.. semoga beliau terus tabah

Matjoe said...

this is so sad. moga yg terbaik hendaknya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails