Wednesday, 21 July 2010

1001 perihal blog contests & giveaways..

Being active in many blog contests and giveaways...so mcm2 perihal cerita ceriti masam manis yg me pernah rasa lah...and me rasa those yg active blog contests mcm me ni mesti lalui benda yg sama sedikit sebyk..me noticed ramai jer blogger yg aktif join contests mcm me ni...(like tiefaztie,nida, zai kulim, anin and many2 more ) :) sbb me suka BW to these blogs.. tu yg dpt tau tu..


Actually, me start active blog contests sejak dtg UK...ie early this year....sbb me nak lepas gian tak leh join consumer nationwide contests kat msia...and sbb me tgh tulis thesis, so long hours mengadap pc/laptop...bila boring dgn thesis, me pun join contest kat blog..

Ni some corat coret perihal blog-contests...

Yg best..

-free for all to join, tak pyh proof of purchase...in comping, the principle is, the easier to join, the harder to win :p

-byk giler blog contest lately, mcm cendawan tumbuh..pilih je nak join yg mana

-yg lucky draw memang entirely based on nasib..and me plak jrg benor menang lucky draw based ni...tp yg pic-based or creative entry..me ada jugak menang byk kali..rezeki me agak murah in the latter categories :)...sbb less competitor compared to lucky draw based...me admire nida sbb sgt creative -pandai buat sajak puisi syair..me yilek :p

-boleh dpt kwn baru esp yg sama minat :) ie minat contest-montest ni..

Yg tak best

-hadiah kebykannya kecik2...yelah, sbb organizer nya pun individual blog owner kan..takkan nak expect bagi keta or rumah ke apa :p

-yg paling boring, bila result contest/GA lambat kuar...ish ish...penat eden tunggu ...sbb kalau dh join, mesti nak tau saper yg menang kan...me paham ler ada blogger yg bz dgn tanggungjwb masing2...ada gak blog yg jd dormant ..tak releasekan langsung result..huh, penat jer me join...ada lah 2-3 blog so far yg me terkena mcm ni...huh mcm2 hal..

-yg lagi boring, hadiah lambat dapat or even tak dpt langsung!!! Me still remember Zai Kulim siap buat entry khas psl benda ni...sbb dia menang byk tp organizer tak antar hadiah...so far ada satu contest yg me menang, tp still tak dpt2 hadiahnya, blognya pun dh dormant, and bila me email pun yilek, no response (Mama Icha bday giveaway..) ada saper2 kenal ker..

Me siap ada list pending gift...to keep track kan....setakat ari ni ada 15 pending gift kat dlm my list ni, ada yg on the way, ada yg belum post, ada yg ckp lambat nak pos sbb tak sempat gi pej pos...mcm2 citer :P

-kalau baby pic contest, memang subjective sbb almost all babies are born adorable..so tgk nasib2 gak lah..tp ada gak mommies yg sgt lucky sbb babies yg sgt outstanding cutenya..like mama sara..mama damia aleesya, mama aqeel (suziey)..byk betul menang baby contest kat blog...
me kurang bernasib baik dgn baby contest kat blog, sbb jrg2 menang (kurang cute pd mata jury:p blog)... tp rezeki me kalau nationwide contest and magazine dh byk kali gak my baby menang :) rezeki me kat situ :) tp sbb this year tak leh nak join, so tak dapek nak nolon

Some of most memorable, sweetest winnings from blog contest

-masa menang blog contest hari ibu last year organized by farah sarakids...sbb hadiah nya best ie 2d1n kat tiara beach resort PD + dpt playtent (harga around RM80)..and dia siap buat prize –giving masa sarakids open day!!

-memang photoshoot Deep Blue Lense...best sgt sbb based on lucky draw, so mama emma @Deep Blue Lense amik one winner (out of 70 lebih contestants)..kiranya me sgt2 lucky to win..and PS tu plak sgt best, all pics lawa, me siap buat photobook!!

-menang t-shirt daddy-son (satu set) from minggu penyusuan ibu contest...t-shirt tu brand blessedmum, design+kaler sgt cantik!!, so me siap beli another 2 ie mommy-son plak, so cukuplah satu set family t-shirt- me &family pakai masa PS dgn Deep Blue Lense tu...

-menang beg from Secret Bargain/Baby Ibu contest- just recently, sbb me memang nak sgt menang beg Baby Phat tu, so bila dh menang, rasa mcm nak melompat2 heheh rasa ajer, tak de lah me melompat2 pun :p

-my ariff menang the cutest baby in green @ blog anje...sbb me spent some time BW to fish votes, and jury pun sudi pilih ariff sbg pemenang utama :) and rasanya ni 1st time ariff menang 1st prize baby contest kat blog :) yg ariff pernah menang kat blog biasanya not 1st prizelah, or even conso ajer pun

Tu antara yg me ingat ler...tiap kali menang apa2 pun memang best, sbb dpt hadiah ie brg free kan...esp those contests/GAs yg kita spend time +effort to join :)

Rezeki ada kat mana2, kena usaha dan doa :)



15 comments:

Unknown said...

tp bila dapat hadiah best kan..hehe

maslinamansor said...

jom la join contest mas... :)

alinalan said...

like ur entry nih... u r rite
Rezeki ada kat mana2, kena usaha dan doa :) pastu istiqamah...

AishaAminudin said...

best dpt hadiah dari usaha yg d keluarkan..berbaloi.. kekadang tu x kesah sgt mng atau kalah..sb dh niat just try n have some fun jer..kira kalau menang tu rezeki..tapi bila dh mng hadiah x smpai2..geram gak, tapi mungkin pihak panganjur ada msalah dalaman kot

::Kak Sambal:: said...

tq suzie, tu ler hakikat bila kita selalu join contest dan giveaway...dah menang, hadiah plak tak dapat2...heheh

Iman's Umi said...

Kita terfikir plak, adakah penganjur tu dh tiada? Sbb tu senyap je...

cikpia said...

seronok nyer!!!! me baru join around 10 contests and GA's.... and baru menang 2.. he he..... saja syok2 jer pun...... tapi kalau menang laie syok!!!!

♥MAMA♥ said...

waaaaaa 1st time ni nama mama kena mention kat blog suzie yg lg glams dr mama ni,hihiii terasa glamss la jap maklumla mamasara ni kn low profile n malu2 orgnyer *wink*

a'aa la suzie,kite sokong 100% apa yg awk tulis tu,hihiii ye la org2 yg aktif join contest montest mcm kite je yg faham asam garam contest yg mcm2 ni kn..a'aa rezeki masing2,kalu ada rezeki kite alhamdulillah kn,yg paling penting dsamping dpt hadiah2 tu tp kite dpt tambhkn kenalan2 baru,tu yg syok kn ;-) sal hadiah berkurun berjanggut kite nk terima tu huhuuu kite pun ada la kes gtu,tp takpe la mama halalkan apapun niat diorang tu,kalu org btul2 sudi nk bg kite terima je,tp kalu x so takpe la kn mayb takde rezeki kite,yg penting contest yg mama anjurkn sendiri ari tu stakat ni harap2 takde le buat mcmtu kat org,kekekeeee ;-)

tp suzie,kite lg suke tgk awk menang2 contest tu tau,cthnya mcm yg sarakids,photoshoot ngn deep blue lense & dpt beg baby phat tu,tu lg wowww tau,mama pun teringin bangat nk menang mana2 photoshoot atau pcutian ni ;-) hihiii takpe la kay,rezeki masing2,yg penting kite seme CAIYOK CAIYOKKK!! hihiii gud luck utk kite seme kay ;)

Mama Balqis BluePinkBaby said...

bestnye! bestnye! dapat hadiah...saya kena usaha lagi....ada jgk ek kes tak dapat hadiah....hmmmm...manusia mudah lupa :p

Unknown said...

uiks..my namep n ade..hehe..

sume tu mmg bergantung pd rezeki..usaha dan tawakal je..
tp pasal hadiah tu..kt pn pnh kena..siap buat n3..tp kt balik yg dihentam oleh penganjur tu..hot la kejap blog kita masa tu..haihhh mcm2 org..for me..once promised..makesure get it done..kesian org mengharap hadiah kemenagnan..nk seribu daya..xyah la bg alsan xsempt nk g pejabat pos la ape la..

gewecun said...

mama zharfan..like tis entry...

kinna said...

bln lps smgt msk contest..bersungguh kejar dateline penganjur..huhu

suka-suka join contest utk tmbh knln disamping memaparkan gmbr2 yang diambil sebelum2 ni (esp gmbr budak2 la)

pesanan saya buat penganjur, anjurlah contest secara professional (tu sbb tak berani anjur contest lg) huhu..

just my 2 cents

Ezna said...

Bravo Suzz :-)

eija_sweetmama said...

bagus n3 ni sbg pesanan jgk utk penganjur2 contest n GA.

btol tu rezeki ade dimana2...sy pun dh mula giless joint contest..cume blom ade luck mcm mama zharfan jerk lg yg menang mcm2 contest..so chaiyok utk diri sndiri..usaha+doa = success.

Ain said...

tahniah kak....

murah rezeki akak dalam berkontest ni kan....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails