Wednesday, 7 July 2010

Nasi lemak for breakfast or lunch or dinner?

One thing yg amat berbeza bila dok kat tempat org ni ialah...bila nak mkn, most of the time kena masak sendiri!! kalau kat msia, we are spoilt for choices kan utk breakfast menu...boleh beli jer kata mana2 sarapan like nasi lemak, roti canai, bihun/mee goreng, kuih-muih...


tp kat sini..emm...dlm mimpi ajerlah nak beli2...mana ada jual pun...so nak tak nak, me memang kena msk kalau tak mkn ajerlah roti/baked beans/telur/cornflakes/canned corn tu sampai muak2 :p :p kesian En Hubby sbb bini dia kureng bab2 msk ni..
tp sejak dok UK ni, me bantai jer try msk apa2 yg me rasa nak mkn or hubby nak mkn :) biasanya me mintak resepi dgn kwn2 yg terer msk, or me call my mom kat msia tanya mcm mana nak msk itu ini hehhehe

anyway, menu biasa utk breakfast yg me selalu msk ialah nasi goreng, nasi lemak, bihun goreng, mee goreng (mee nya guna spagheti lor), cekodok bilis(me panggil jemput2 malas), cekodok pisang..tu antara menu biasa..

and sbb kat tempat keje En Hubby cuma bagi mkn roti ajer masa break, so most of the days he will bring bekal dari rumah (kdg2 me rasa sweet je sbb hubby beria bwk bekal apa2 yg me msk)..and me pun kalau dtg school me bwk bekal juga, sbb kat cafe cuma jual muffin2 and kalau western food sah2 lah tak halal...

ni bekal yg me bwk utk ari ni - me dtg skool stay sampai pukul 3 ptg sbb hubby off day ari ni..oh yer, bekas tu brand tupperware me bwk dari msia...jgn tak tau plak tupperware ni me menang contest blog :) :)


so tu antara benda2 yg me lalui dok kt tempat org ni...emm..balik msia nanti me tak rasa me akan sempat msk utk breakfast on weekdays sbb terkejar2 nak antar my kids to nursery and nak pegi office kan (me selalu dpt lecture kelas pukul 8 pagi - lecturer bawahan like me memang gitulah, kena amik kelas awal2 pagi :p)
masa weekend plak akan dtg penyakit 'M' utk msk kalau kat msia, dgn alasan weekend time nak relax2 nak rest2 :p 1001 alasan daaaa

ehh..kat sini me & family mkn jugak kat luar like once in a week, tp mkn kat resturant Pakistan lah, kdg2 mkn kat KFC (halal)...kat restoran Pakistan tu our fav is ayam bakar (ala2 ayam nandos tu) rasanya sedap :) harga dlm pound tak mahal sgt, tp kalau convert to RM tak mknlah jwbnya kan :p

sekian celoteh utk hari ini..

7 comments:

tiefazatie said...

so sweet la sis..=)..bagus gak tue..nt sis terer ah masak kalu dh balik msia nie..=)

mama zharfan said...

i memang suka jer msk kalau ada free time +cukup bahan :) semua org pun boleh msk..ikut jer resepi kan..lama2 expert tak pyh tgk resepi :) me balik msia nanti jemputlah ke rumah yer...me msk utk u..nak mkn apa hehehe

Oyis said...

mmg betul tu. sejak dtg UK la baru betul2 memasak 100% pagi, tghari dan mlm, lagi2 sbb duk plymouth ni x byk makanan halal. kalo kat msia jgn harap la, 80% mkn luar terus haha. tp skang, letih ke penat ke, x sedap ke, terpaksa la jua masak n makan hasil dua tgn ini hehe. cuma yg perit sket time kita sakit demam la, dlm pening2 pon kena bgn jg, kalo x, sah kebulur satu household huhu...

~L.o.L.i.P.o.P~ said...

tetibe terasa nk mkn ns lemak cik ngah lepas tgk gmbr tu..huuu~

Rizziela said...

Mesti tak sabar nak balik malaysia kan

Ummi Dania Yasmine said...

alahai sedap nampak nasi dalam bekal tu....:-)

♥♫♥EiRa♥♫♥ said...

bgslah sis ni..
untung sis dpt suami..
jarang suami mau bwk bekal..hehhe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails