Thursday, 22 July 2010

What's ur dream car?

i believe everybody's got their own dream car kan...whether dh miliki or mampu beli or not that's another story..

as far as myself is concerned, me suka sports car ie keta yg sporty2...kalau boleh memang lah nak beli keta import...tp dulu masa mula2 keje, mana mampu kan...so lps sethn keje, me kumpul duit utk byr downpayment...and me berjaya memiliki cinta hati me yg pertama in may 2002  ie Satria 1.5 (Auto)...tak perlah keta msia pun, asalkan nampak sporty..tu je yg termampu for the time being...


and keta idaman me yg me plan nak beli next year or next 2 years Insya Allah, is none other than...


yuppp..Honda CRV! - kaler silver! ni my mom's and my late dad's fav car...merangkap keta /SUV kegemaran me jugak(abg me yg no.2 memang pakai keta ni pun)...moga2 tercapai hajat..senang nanti me nak bwk my mom gi travel cuti2 msia ;) Amiiin..

alkisahnya, adik lelaki me baru beli keta baru ie keta idaman hatinya (dia baru jual his 1st car ie Toyota Hilux)...
so nilah rupa keta adik me tu..

yepp..Subaru Impreza...me bkn tau sgt pun psl keta ni...tp adik me beria2 citer psl keta dia ni kat dlm email...so ni me copy paste lah..ie info psl keta ni..


"Alhamdulillah, hari ni tanggal 20 Julai 2010, termaktub lagi dalam lipatan sejarah hidup saya, satu hari yg sangat bermakna.

Syukur ke hadrat Ilahi, dgn rahmat dan limpah kurnianya, dapat saya rasai satu lagi nikmat dunia. Ini adalah kereta idaman sejak masa belajar lagi, selepas 5 tahun bekerja, baru mampu memilikinya.
Kereta ni nampak biasa je, hanya orang yg tahu dpt appreciate keistimewaannya. Dgn harga ni (RM150K) bole dpt byk lagi kereta2 lain (3 series or camry, CRV for example) , tp keistimewaannya takkan dpt ditandingi. Kereta ni sgt rare, in fact kat Malaysia tak sampai pun 100 biji. 
Performance dia setanding dgn Mitsubishi Evolution, or maybe better.
Basically, kereta ni terkenal di arena rally dunia (WRC = world rally championship) disebabkan enjin turbo dia yg power, dan sistem all wheel drive nya antara yg paling maju setakat ni.
Kereta ni ada 6 gear semuanye, manual. Kalau nak tahu lebih lanjut, taip je kat google. Nama penuh dia Subaru Impreza WRX STi, version 8. Kalau yg baru, harga dia almost RM 300k. Tp, yg ni recond, tahun 2005, tp condition mcm masih baru....
No dia still 566, sbb no ni ada ciri2 sentimental, especially bila ingatkan arwah ayah dulu. Juga tribute to my Hilux yg sgt byk berbakti sepanjang 4 tahun bersama.
Sekian saje laporan saya utk hari ni. Nanti ada peluang, bole la tumpang kereta saya, utk mengetahui kenapa ia sgt istimewa di hati saya."
ni pic adik me -ie tuan punya keta pakai bj biru sbb keta kaler biru :p & his wife - happening tu posing dgn keta baru!!!
further story click HERE(blog my si-in-law)
so what's ur dream car? jom share2 ;)

12 comments:

AishaAminudin said...

suziey skrg aku pakai kete msia jgk..itu je yg mampu skrg ni, but target dlm 2yrs lagi, nk beli honda city latest edition ..skrg tgh kumpul wet dlm tabung..tak cukup2 lg.. huhu..

cikpia said...

me driving local car gak..... mama dah banyak kali suruh tukar baru tapi since it was my 1st asset, NO THANKS..... he he..... pakai lu sampai luruh semua kot.....

mummysyafie said...

subaru impreza tu keta idaman my eldest son..hihihi..tapi mummy nya mampu beli keta tempatan je.

takpe la..tunggu dier sendiri beli la kalau dah besar esok

Nana said...

kita plak kete idaman satria GTI hehe xmau kete mahal2

mama_umar_maryam said...

my dream car slalu tuka2la,hahah,tp skg mmg minat sgt dgn audi..huhu..

Unknown said...

kt sama!!!! excited dh nk komen lps baca ur title..skali tgk u pnya dreamcar pn CRV...ouh but i love to have it in black..ouh sgt jth cinta..sgt suka design baru CRV..haihh minta2 la kesampaian..

Unknown said...

hehe lps komen baru baca story pasl kete biru..hiks:p congrates dpt gk beli kete idaman even mengidam 5 thun yg lalu..hehe..

aimi said...

me n hubby excited baca entry ni :) especially hubby...terharu dia :)

AngahSayang2314 said...

wah bestnyer mesti seronok kan angah pun ada impian gak mama

eija_sweetmama said...

ermm..kalau ikut impian..mmg mengimpikan kereta yg mahal2..w/pun me cuma ade lesen jerk tp x berani nak bw kereta...me ttp impikan BMW..ehhee..subaru impreza ni kereta impian my hubby..srnok baca kisah mereka yg berjaya memiliki kereta impian diorg..hehee..kami stakat ni mampu pakai kereta Tempatan jerk..

Mama Zharfan said...

@Adyshariz : i doakan u berjaya membeli ur dream car soon :) Amiin..adik ipar i pernah pakai honda city..and i ada jugak pinjam..best wooo drive honda city :) :)

@sofia: hehe sama mcm i..syg kan sbb 1st car :) lgpun sbb dh abis bayar kat bank..so memang 100% our OWN car :) :)

@mummysyafie : ooo..ada jugak org minat subaru ni rupanya :) yup, suruh dia usaha utk beli keta tu one day..Insya Allah..mesti dpt :)

@Nana : me pun suk Satria GTI tp sbb tak de yg auto so me tak leh beli lah nanti tak reti drive plak hehehe

@mama umar maryam : audi yer..best gak tu...kena usaha kumpul2 duit utk beli lah tu :) :)

@suziey : wah..nama sama, keta idaman pun sama :) Insya Allah..jom sama2 kita capai impian beli keta idaman :) adik i memang minat keta tu..so me tumpang hepi for him :)

@emi : :) :) my pleasure :) me tumpang hepi jer :)

@AngahSayang2314 : yup, semua org pun mesti ada impian.and mesti seronok bila dpt capai impian :) that's life after all :)

@Eija Zaquan : me pun suka jugak BMW, tp rasanya tu keta utk hari tua ie bila me dh betul2 stabil, anak2 dh besar heheh.ooo..hubby u pun minat jugak subaru ni yer..now only i know ramai peminat sbaru impreza kat msia :) :)

♥ ♥ said...

x pa sis..nanti mesti suatu hari nanti sis dpt beli kete idaman sis ni..eira pun memang minat gler dgn kete crv...huhu.

kete adik sis memang sport la..adik eira lagi suka kete sport cam tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails