Saturday, 24 July 2010

Public transport in UK -- sama ke mcm kat Msia??

tak kot...for these reasons :

Public transport (PT) kat cni (cthnya bas) sgt efficient, punctual and reliable..dekat bas stand memang ada electronic signboard displaying arrival time of each bus...tak kisahlah bas nak gi city ke, or even bus nak pegi intercity ie pegi London or any cities in UK
ni pic bus stand yg everyday i pass by sbb jln kaki pergi jubilee campus utk naik free hopper bus ke main campus

bas2nya baru2 semuanya, mcm2 kaler (nice to see these buses)...and stroller +wheelchair-friendly..so senang je tolak stroller naik bas pegi city :)

ada byk bas double decker..kalau kat Notts kaler pink..my Zharfan suka sgt naik bas 2 tingkat ni pergi city- 10 min jer sampai...tak sempat boring pun dok dlm bas tu (kalau kat London, bas double decker kaler merah ie trade mark London)


driver bas sgt kemas (pakai kemeja putih+neck tie), sgt courteous and friendly (based on my experiencelah)..kat UK it's a norm to greet like morning, etc and say tq masa nak turun bas...kalau lelaki, driver bas akan ckp hello mike (mike tu any lelaki lah)...and akan tanya saper2 jer pun, are u all right, cthnya kalau nampak me mcm susah payah tolak stroller naik bas :p

tiket bas boleh beli online...byr online, ni utk bas inter cities lah - National Express...so just print jer itinerary/resit , then tunjuk kat driver masa nak naik bas... senang banget!!! tak pyh susah pyh gi counter etc!!

sekian citer psl bas utk hari ni. tq for reading :)

16 comments:

Liessa said...

salam...wah cam best jer...sonok nye cite...nnt share mcm2 cite lg yek...

AyuArjuna BiGoshh said...

dah lama I tak naik bus...rindulak

Farra Dhelina said...

sgt sistematik kan??? msia mcm jauh ketinggalan je..dusss

cikpia said...

sangat best!!! tapi laie bast kalau kak mama (he he... sori kak suzie) belikan i keychain UK.... ha ha... (sangat tadak kaitan ngan entri)

Mama Zharfan said...

@Liessa : tw for reading :)

@Ayu : ari2 me naik hopper bas pegi uni..and me naik bas jugak utk pegi city..and ari tu balik dari London pun naik bas gak ;)

@Farra : yep, sgt sistematik..negara maju kan..Msia still status negara membangun

@sofia : heheheh keychain ker..beli boleh, tp nanti u dtg ke UIA amik by hand boleh ke :)

Liza said...

hope one day malaysia punyer public transport can be as good as this, baru ler traffic jem kurang cause people dah tak drive

~asha~ said...

teringin nye nak posting kat sane..bila la leh dpt...doa2kan sy berkeyakinan yg nak inteview posting ke oversea..

sy PA..di jbtn kerajaan...

salam ziarah...

Ako Retna said...

best.. tingin plak nak gi UK ..

en_me said...

negara dah maju kanns..

zino said...

kat malaysia ni susah nak minta org naik bas.. hehe

NzA said...

jauh brbeza dgn msia...kalu nk naik bas bila trdesak jerr...mahal ttp prkhidmatan kurg memuaskan.

Lady of Leisure said...

bagusnya bus2 kat sana kan.. ada yang siap boleh bawak naik basikal lagi kan.. i pernah nampak yang bila orang nak bawak naik basikal ke stroller ke wheel chair ke, bus tu akan rendahkan diri dia heheh..

Fontonk said...

tapi kat london ada bus masuk air macam kat melaka tak? hahahaha

Unknown said...

Bestnya servis kat sana, efficient. Kt kl skang ni yg naik bas mat2 bangla dan mat2 indon. Liza pun dah lama tak naik bas.. Hampir 10 thn. Camna la naik bas kat kg skang ni..Hai.....

mummysyafie said...

kalau nak tengok bas baru n cantik, kat putrajaya still ada. pelbagai kaler lak tu. pakaian mmg kena kemas..tetapi ketepatan masa tu tak taw lak sebab jarang naik

♥ ♥ said...

hahah..eira tgk pic bas dua tingkat tu pun kat pic mak eira pergi us tman kawan anak dia konvo..jeles rasa eira x ikut..
huhu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails