Tuesday, 27 July 2010

Are u on family planning? or on 'trying to conceive' mode? or dun care mode?? ;)

few days back me baca psl kelab TTC (trying to conceive) kat little mama's blog...and me sempat baca mcm2 pengalaman luahan hati those wifey / couple yg belum dikurniakan zuriat...sanggup try mcm2 cara, berhabisan wang ringgit just utk dpt baby...
me rasa bertuah sgt2 in that sense, sbb me ni sgt fertile (me conceived a month lps kawin hokeyyyy)...
and me were on family planning(me amik injection dopo primavera every 3 months (me belasah jer eja ni mls plak nak google)...that's why gap my 1st baby & my 2nd baby is 4 years old...

and now me on family planning again...
this time me guna IMPLANON...me psg masa me kat UK sbb free :) kalau kat private hosp/clinic kat Msia, kosnya agak mahal around RM500-RM1k jugak kalau tak silap

tp apa2 family planning pun ada side effect esp yg melibatkan hormon2 ni...oy yer...me takkan amik jenis pil2 sbb me teramat mls mkn pil regularly :p

so lps pakai implanon, me got my menses twice, and then since march, me dh tak de menses...until now!! me tak preggy hokeyyyy...implanon tu affect my menses cycle...so kiranya me puasa penuh thn ni kot :)
implanon ni it would be effective for 3 years, unless me took it out earlier lah..

ni kad nya...me letak dlm my purse...
pic gelap sbb me snap pic ni waktu mlm :p

kalau me terbuka hati nak preggy utk kali yg terakhir, me kena tanggalkan lah alat ni...doktorlah yg kena take it out from my left arm...next year me will be 35, so kalau nak preggy, tu kiranya last lah...sbb kalau tua sgt, nanti tak larat nak push, tak larat nak jaga baby kecik berjaga mlm etc..

so u all on family planning mode or trying to conceive mode, or dun care mode :p ???

14 comments:

MRS. K said...

dun care mode!
hahahaa...

dulu makan ubat, tapi asyik lupe jer.. skang guna kaedah pandai² sendiri mode! kekekeke

maslinamansor said...

sama la, guna teknik pandai2 sendiri... hehehe

Izan Ishak said...

saya on family planning juga. tapi kaedah sdn bhd saje.
masa anak 1st, makan pil marvellon ~ bejaya! anak 2nd, makan pil juga..tp terlepas juga n dapat twins...
**skrg...dah malas nak makan pil~~

mama tisya said...

naper kt UK dpt free tk kena charge?

kita mmg tk pernh mkn ubt or inject or sebagainye...plan sdn bhd je...menunggu utk preggy tp blum ada rezeki lg

amirah said...

sama la sendri2 plan je..memang malassss nak makan ubat2 ni..injection nagn implant takottt..hihi

T@sh Sch@ said...

erm... nak preggy gaks ... tp lom ada rezki dapat laki ... ;(.. :P

mama_umar_maryam said...

mmg blm penah amik ape2 tindakan selain dr sdn bhd,bab2 subur ni zt kelaka sket,ade citer disebaliknye ;)

SyidaGorjes said...

i plan, tapi takmo makan ape2 pil.malas.kita guna calculation jek.

Diamilikku said...

masa first dulu memang tak plan pun..sebab tu jarak yang 1st n 2nd cuma 18 bulan je....tapi selepas dah dapat sepasang rasa mcm nak plan..as for now amik pil...tapi biasalah..ada hari makan ada hari lupa...aduhhh laaa....nih pun menunggu period...bendera belum berkibar..risau terada tetiba pulak...

[-suziey-] said...

kt dulu guna IUD..sbb amik master..n ngam2 abis je exam final sem master..trus buka IUD..n now trying to conceive:D

MamaYatie said...

lepas kawen, langsung tak plan. Lepas dpt anak sulong - sdn bhd punya plan. After 2 years dpt anak ke 2 - mulanya nak plan, tp tak period until my baby 10 months..tup tup preggy lagi. Rezeki..lepas dpt 3rd baby saya amik injection..mmg wajib PLANNING ni..kesian anak kecik lagi..dah setahun gaks la ambik injection ni.

Izzatul Iman said...

saya tak pernah plan, tapi belum rezekei lagi lepas gugur lebih kurang 2 thun yg lepas...

so sekarang dalam trying to conceive mode...

doakan lah saya berjaya k...

AngahSayang2314 said...

angah tak makan apa2 pil pun (rancang) yg penting pandai kawal apa yg penting kalau ada..ada la

Ummi Dania Yasmine said...

Trying to conceive. Kalau xder rezeki jugak, Insyaallah akan berikan yg terbaik buat Dania. The best of everything :-)Sbb sangat2 bersyukur ada my friend, umur macam kita x dpt2 lagi anak. Bukan 2, bukan 3 tapi 5 orang!!! i conceive Dania 2 bulan lepas kahwin. Kira subur tak?? he he he :-) 1st anniversary i dalam pantang. he he

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails