Wednesday, 28 July 2010

What's so good about groceries shopping in UK?

generally speaking, purchasing power in UK is a lot higher compared to msia ;) most groceries are pretty cheap...u can find many2 items under 1 pound..klalau kat msia tak byk brg dapur yg boleh dibeli dgn harga RM1 ke bwh kan?
for example, a packet of onion (bwg besar harga dlm 80 p ajer )..a can of sardine is priced 48 p..iceberg/salad harga 50p..byklah brg2 bwh 1pound ni...so we can get one full trolley of groceries dgn hanya membayar 20 pound :) [don't convert to RM, sbb kalau nak convert to RM, kena convert gaji jugak...gaji minima kat UK around 900 pound (gaji cleaner full time lebih kurang) sbb kalau convert means that gaji cleaner tu 900x5 = RM4500 tu....sama mcm gaji lecturer kat msia (masters holder :)

that explains why I enjoy doing grocerie shopping kat Msia...sbb rasa mcm brg2nya murah!!me suka jamu2 mata tgk tomatoes...apples...different sizes!!



me suka jugak survey2 choc ferrero rocher...sbb me rasa sgt murah..nanti senang nak beli byk2 bila dh nak balik msia nanti :)


and kat houseliving section, me tanda nak beli benda ni...glass drawer..perfect ast deco on dressing table :)


kat UK, pyrex teramat murah!!! me ada beli set utk my in-laws (souvenir)-me ada 2 org jer kakak ipar, kakak kandung pun dua org :)...dulu masa me 1st time dtg cni, me memang beli a set for me pun :)


all the above pics adalah sesi shopping-mopping kat Sainsbury(tradmark kaler orange - so plastic bag kaler orange, trolley kaler ornage..)...kalau kat Msia setaraf dgn jusco...groceries kat cni tak murah sgt (tp me suka sbb boleh collect loyalty points)...groceries kat Asda (trademark kaler hijau mcm Giant) is a lot cheaper (Asda tu setaraf dgn Giant/Tesco/Carrefour lah kalau kat Msia)...kat UK ada jugak Tesco, tp me jrg2 shopping, kecuali kalau gi town, sbb tesco ada kat city centre :)


ni my li Ariff dlm shopping trolley Sainsbury :)


sekian laporan shopping utk hari ini ;)



19 comments:

maslinamansor said...

kalau la dapat melawat ke oversea... bestnya..

nur said...

a a.. macam best je kan.. (mmg best pn kot) sedapnye part coklat tuh

Guru said...

tumpang telan air liur
entah bilalah boleh ke sana

terbaru dari saya : tidak punya makna

Mama Balqis BluePinkBaby said...

wah!!!me suka coklat ferrero rocher! aci kirim tak? hihihihi! (gurau ajer)

zeta said...

Best je kan..
Glass drawer tu cantik..klu letak atas dressing table xnmpk besar sgt ke?

Sheherazade said...

me sgt jeles ok,hihi :D

nurbijen said...

mmg best boleh shopping dgn harga mcm tu... skrang ni kalu kat msia, skali shopping mau cecah RM300, huhuhu... if convert tu paun pun, jauh lebih murah kat sana

amirah said...

pyrex pojaan hatiku..come to mama..hehehe..bestnya dok kat sana..mmng murah wlaupun dh convert to rm kan.. : )

eija_sweetmama said...

tomeynye lil' arif senyum...,srnoknya..shopping2 kat sane murah..harga coklat ferrero rocher tu mmg berbaloi beli kat sane..

AngahSayang2314 said...

best nyer kalau dapat shopping2 kan???

ya allah gaji sana 900 fuhhh best2

Pepel BoNda AmaNi said...

bila la dapat jejak kaki ke sana nyek..huhuhuhu

cikpia said...

i paling setuju bab nak beli froche banyak2 sebelum balik mesia... very the agree lah!!! (jangan lupa agih2 kat kitaorg...)

AntuGorgon said...

sis,
syonoknyer... :-)
nak emel sis, ada sumthin nak tau lebey lanjut.. hehehe

kella said...

salam singgah! terima kasih kak sudi singgah blog kita!
bila tengok susun atur brgnnya tu lebih kurang kat tempat kita je kan..
bab tomato yang takleh tahan tu!
waahhh... i like tomatoes laaa...! lebih2 lagi yg kecik tu!

:D

Nana said...

xpat g obesea bc blog suziey pun dah rs mcm kt obesea je hehhe

ch@ said...

seronoknyaaa...
sukaaa shoppiiinggg...
nak beli si baju merah yg dlm troli tu boleh? hahaha...

Ilyana said...

salam kenal..
sainsburry mahal sket kn? dulu suka shopping kt Asda dulu. Ada ayam halal, sng nak shopping brg dapur skaligus.. ;)

Wan Amira said...

kawan i cakap, kat UK, 20 pound groceries is for one month.. kalau malaysia, 20 hinggit sehari makan je kot :) ---tidak convert..

MamaZana Baharum said...

uish... beshnya sopink pyrex....!!! murah betul kan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails