Thursday, 29 July 2010

Bila rasa teringin nak mkn mushroom soup...

so what uolss have for lunch today?? yum yum...bestnya boleh gi mkn/tapau mcm2 kan...kat UK ni..yilek la...setakat nak beli sandwich tu bolehlah...

well...me memang suka sgt mkn (ie benda yg wajib me order) creamy mushroom soup kalau pegi pizza hut or nandos, or kd2g mkn jugak kat rasamas (dulu nama Ayamas)...
and me tak pernah bother to learn how to cook it..until

now me kat UK, pizza hut here is not halal...
kat UK ni ada nandos yg halal, tp tak de outlet halal kat Nottingham..nasib baik ada KFC halal kat area me duduk ni (naik keta 5 min jer..kalau jln kaki berpeluh jugak ketiak :p)

back to citer creamy mushroom soup, now me dh pandai (in fact confident!) masak creamy mushroom soup ni..me belajar+mintak resepi dgn my fren yg dok cni (terer masak kwn me ni :)

so now anytime bila teringin nak mkn creamy mushroom soup, me msk jer...in fact senang jer kalau dh tau caranya :p dulu2 me rasa mcm susah jer (sbb tak tau), now dh tau, senang beb!!


and the fact is, me memang minat mushroom2 ni..so kdg2 me msk jugak tumis mushroom soup sempoi, tumis bwg, then campak2 jer fish ball, baby corn, mushroom..siap!! hehehhe


fishball ni me beli kat Deyi oriental shop (kedai cina) - imported from Msia and ada label halal jakim :)

ramai ker org minat mushroom ni? uolls minat tak?

kat kelantan , ada sejenis mushroom yg me and my mom called 'kulat sisir' ie mushroom ni tumbuh sendiri kat btg2 kayu reput...goreng dgn telur sgt sedap rasanya...my mom memang tau ni makanan fav me, so tiap2 kali balik kg, my mom cuba cari mushroom ni kdg2 tumbuh kat tepi2 umah me..or kdg2 my mom beli kat wet market :)
ni pic kulat sisir me google


ish, rindu nya masakan my mom

sekian food entry utk ari ni ;) entry on Manchester me akan buat ari ni/mlm ni Insya Allah...;)

16 comments:

Peri PiA said...

me beli canned jer,nanti nak try buat sendiri hihi

nak resipi plz

MamaYatie said...

cam sedap jer....terliur plak.kecek sket resepi boley? :P

Adlina Husaini said...

kak, meh la resepi creamy mushroom tu ^_^ mabeles laa buat i jeles jee

.s.o.f.i.a. said...

nak mintak resepi bley....???? tapi make sure dia tak guna lebey dari 5 jenis bahan... he he....

maslinamansor said...

mas pun suka creamy soup... sedap sampai ketulang... heheeh

soup yang kat atas... tak sama dengan yang bawah kannn

suzzsuzie said...

looks yummy the mushroom...my fav la mushroo ni...goreng spagetti ke pasta letak mushroom, gravy lamb or chicken chop, ayam masak halia semua la kena ada mushroom....

Lady of Leisure said...

sedapnya hirup soup ni

Ummi Dania Yasmine said...

suzz : i like mushroom soup...nk resept. puhlease puhlease...:-)

syafawani said...

nak sikit kak~buleh?ehe

sall said...

Kulat sisir masak lomak cili api mmg sedap giler. Mmg susah nak cari kulat ni. tolong anto pd aku sekilo...mengidam ni.

iCaLoVeZiE said...

owh bestnya mushroom tu. segar!

Liessa said...

ermm..mcm mane nak buat...my feveret 2 nie...leh ajar cara nak buat tak...hehe...

Nana said...

hehe suziey baru je tadi ktia dok ckp kt kawan opis psl kulat sisir ni masak ngan telo pastu ltk bawang & cili api
kita pon suka mkn...mmg mak kita pon panggil kulat sisir

AngahSayang2314 said...

sedapnyer....

A'ann said...

Suka minum mushroom soup...hehehe...kulat sisir tu kalau d sabah kena panggil kodop..sedap sgt! tumbuk ngan udang kering + lada pas tu tumis...sedapnya~~ trs rsa lapar =p

Abang Suara said...

owhh my fav !!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails