Sunday, 20 May 2012

Antara jeolousy dan inspirasi

..
kdg2 secara tak sedar kita jd sumber inspirasi kpd org lain...dan kdg2 tanpa kita ingini, apa yg kita tulis (kat blog or kat FB) or apa yg kita buat menimbulkan jealousy la plak..the worse, it backfires...

i'm talking about comping ie perihal bercontest-montest
i'm happy to know that ada (in fact ramai!!) yg dh mula aktif contest sbb asyik dok baca psl me tulis me menang contest...yg mengagumkan me, ada jugak yg dh menang byk hadiah GP - dh sama taraf (even more) than me tu!! see..rezeki kat bumi Allah ni luas--contest kat Msia ni sgt byk, antara nak join dgn tak ajer kan!!! how do i know? ada yg email me, ada yg pm me kat FB :) :)
-->>as for myself, masih di tahap comper bilis ajer ni pun..


ada apa dgn jealousy? kita semua manusia biasa, kalau tiba2 terasa jeles2 tu normal ajer, esp bila tgk org lain menang and kita plak tak menang wpun kita join gak contest yg sama---ni cth ajer...
so setiap kali kalau terasa dtg perasaan jeles, cepat2 tukarkan perasaan  tu kpd motivasi dan inspirasi--kalau org lain boleh menang, kita pun boleh menang!! being a comper, kalah menang asam garam dunia comping, for me, kalau dh tak de rezeki dgn mana2 contest, cepat2 move on and join contest yg lain plak..usaha, tawakkal, doa, Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Pengasih.

happy sunday uolls!!

Tahniah The Red Warriors kerana berjaya menjulang piala FA!!

 

9 comments:

rzahira said...

me 1 of those yg rajin join contest after reading your blog! :)

agree with u...adat bertanding. ada menang ada kalah. kalo dah memang "rezeki" tu hak kite, dia akan jadi hak kite jugak.

*mmg byk sgt contest sampai tak terjoin! hehehehe...

yumielufya said...

Dalam diri Yumie ni..takde sebesar zarah pun perasaan jeles pd kawan2 yg menang contest..lagi berbangga ada la..bila tgk MZ makin menang.lagi2 bersemangat nak jadi macam Mz ada la..paling best kalu yg mng2 tu semua kawan2 yg kita kenal...suka sgt2 tgk dia org menang..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

perasan jeles tue adat tp jadikan ia pencetus motivasi.. bkn jadi punca utk bermusuh.. ila ada tbaca juga kat fb mcm bertelagah sbb contest.. nk gelak ada, nk ketawa pun ada.. bukankah yg join semua yg dahndewasa? bkn bdk2 yg berebut gula2..

waalllaa! said...

biasala tu mama..perasaan cemburu akan datang kalau org tu lebih dari kita..n kena cepat2la tukar perasaan tu ke arah yg lebih membina dan positif..

mr.F said...

saya setuju :) man jada wajadda

ummiarissa said...

saya suka jeles2 ni...bila kita jeles akan menaikkan lagi semangat kita untuk terus mencuba..ini jeles yang positif...memang menjadi...kalau tak tengok kemenangan orang lain kita akan teruskan usaha, kita tidak akan berusaha hanya apabila inginkan melihat kegagalan seseorang..ianya memotivasikan saya..

Ganbatte kudasai!

Peri PiA said...

jjur me pernah jeles tgk kemenangan2 MZ,ade berjinak2 sikit comping ;)

tak la sampai benci,sakit hati tgk org lain menang

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ARITU ada terbaca kat status FB, pasal somebody pm dia jangan join contest tu, nanti asyik org yang sama jer menang...(something like thats laaa)..haaha...lucu pulak rasanya..sebab ketentuan menang atau tak, selain daripada kekeatifan masing2..tapi kena yakin juga dengan ketentuan ALLAH kan..

me, try and submit jer...kalau menang, alhamdulillah..kalau org lain menang, pun alhamdulillah...sebab harini hari dia, esok lusa may be hari kita pula kan...

tiefazatie said...

me sgt adore u sis..=)

me join mana yg me rasa nk join je..hee..

msh belum menang apa2 yg best gle kot..haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails