Tuesday, 22 May 2012

Prepaid vs postpaid | Bil Celcom Postpaid MZ ...mahal ker murah?

..
dh sebulan lebih (or may be hampir 2 bulan MZ menggunakan Celcom postpaid)...masa mula2 tukar prepaid Mamxis jd postpaid Celcom ni..lepas seminngu tukar line, terus dpt 1st bill..kena charge RM75 tu...terkejut beruk gak MZ sbb tak expect dpt bill sgt cepat and mahal plak tu!!! (pakai prepaid MZ biasanya top up RM10 sekali top up and kdg top up RM30. then MZ segera call Celcom customer service, diaorg explain memang lah akan dpt 1st bill yg agak mahal sbb kiranya byr mcm2 kos and byr bill upfront/one month in advance, so 1st bill doesn't reflect the normal or average bill monthlu

then last week, MZ dh dpt 2nd bill, kiranya memang kos nilah yg akan jd regular bill...total RM65..kira oklah tu..sbb time guna prepaid, MZ spent around RM50-RM60 monthly utk top up


rebate tu utk setahun rasanya, so bila dh tak ada rebate, harap2 total bill masih around RM65 gaklah..kalau MZ rasa mahal pakai postpaid, MZ akan tukar balik kpd prepaid tanpa ragu2 hahahha

note : semlm MZ call Celcom utk activate roaming (kat Mekah)..mak aihhh mahalnya...:( :(
 

11 comments:

Nana said...

hheh sama la kes kita mz
sy tukar maxis prepaid kepada line
masa bil pertama rm80 lebey gile rs nak terminate je
dia ada cas bukan2 wlpon kita xsubsribe
mcm calller ringtone la apa la,
bln ke2 buang yang xpatut bil jadi 50 je, everage dlm 50-60 tiap bulan kira ok la
sebab dulu masa pakai topup dlm 40-50gak seminggu

Huda said...

belum pernah pakai postpaid lagi, teringin gak nak cuba..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam MZ,

Roaming memang mahal MZ, akak masa di Mekah beli prepaid sana aje, murah jer dalam 35 Riyal, 50Riyal dan 100Riyal, pilih jer yang mana MZ hendak, akak beli yg 100Riyal sebab selalu call anak di M'sia... rindu pasti ada pada anak yang ditinggalkan .. ^__^

juelee said...

ok tu MZ.. bil saya pun around tu monthly.. saya amek yg exec 50 tu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

kita dari b4 kahwin pakai celcom, mmg pengguna setia, bill tak mahal hubby jadi main kita jadi supp je, main RM50 supp sewa RM5 sebulan, so bill kita selalunya RM20 hubby punyer nak ngabiskan RM50 pun susah, kalo sms kita pakai no kita, tapi kalo call pkai no hubby, so disitu leh jimat.kita supp RM5 kalo call mmg mahal giler jadinya, sebab sewa dah murahkan...tapi now dah tak dapat supp RM5, supp skrag RM15 ari tu kita tanya...celcom mmg murah dari MAXIS, tapi ramai yang kata DIGI lagik murah dari celcom..

mikamusz said...

saya dah pakai celcom postpaid hampir 10 thn, bill ok je.. monthly heavy usage ok je, yg buat byk sbb sms... dulu roaming ok, since 2005 dia revise rate.. mmg mahal roaming, masa tu kat us, kalau kat mekah, beli idd card sana je... lagi pun x lama kan... way cheaper kot

AyuArjuna BiGoshh said...

me pun rasa nak tukar post paid...cam laju jer prepaid sekarang la ni

Ezna said...

suzz, my hubby punya celcom bills mengarut pun ada. Dulu ada kes celcom tukar system dan double bill i dan customer lain dan expect me bayar.....geram geram.tak ingat macamana kes tu dulu....yg nyata we alls customer ni kena bayar 1/2 kalau tak silap...tahun 1990-2000 dulu.

adianiez AIDA said...

just nak share citer la kan sesama kita.
waktu bujang dulu husben guna postpaid celcom. time tu antara tahun 2000-2002 gitu. time bercinta, no komplen la amaun bil nyer kan, lebih kurang RM200-250 setiap bulan hi hi hi... suddenly keluar bil RM400+. husben no komplen, bayar lagi. next month mula RM600+, husben bayar lagi walaupun dia naik hairan jugak. 4-5 bulan bertambah sehingga final bil yg jadi isu adalah RM2000+.
time tu baru la kami survey memang celcom da jadi gila bab*! gi komplen. memang la tak munasabah bil nyer. tiada penyelesaian, husben settle and terminate.
start la pakai maxis hingga sekarang.
2010 ari tu, because of satu offer, kami convert ke celcom balik. 1-2 bulan pertama orait. masuk bulan berikutnya mula la miong! caj ntah apa-apa. then, ada la beberapa servis dia yg mcm hampeh! menyusahkan saya & husben, waktu tu dok berjauhan. guna hanya 6 bulan, terminate, berbalik kpd maxis.
alhamdullillah, no problem at all...
tu jer la nak share.

Chekgu Azrine said...

pakai line utk dua2 hp.. satu celcom sebab tel husband free..rm 20 hengget je sebulan.. and satu lagi digi sbb pakai internet..so mahal sikit la bulan2.. 70 camtu..but still affordable...

tiefazatie said...

ifa guna prepaid je nie..hee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails