Tuesday, 25 December 2012

Berkata benar walaupun pahit | Isu ucap MERRY CHRISTMAS

taken from HERE



Assalammualaikum…kat sini ada soal jawab pasal isu UCAP MERRY CHRISTMAS kepada non muslim yg telah dijawab oleh Ustaz Azhar. Yang ni jawapan2 yg telah dikumpulkan untuk dibuat satu status lengkap supaya semua dapat baca terus…semoga bermanfaat.

Soalan 1 : Ramai sangat ke Kristian kat Malaysia ni? setahu saya ada 9.1% je Kristian. tapi kenapa ramai yang sungguh2 tanya pasal Christmas ni? seolah2 Kristian yg ada kat Malaysia ni bukan 9.1%, tapi 91.0% pulak
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) tu la…tak sibuk nak ucap yg Nabi saw suruh ucap…doa dan zikir byk lg yg tak reti..

Soalan 2 : Betul dok ni? ..Jangan Ucap Merry christmas!! ..Christmas adalah hari untuk orang kristian. Dan menurut kristian apabila anda mengucap “Merry Christmas” anda secara tidak sengaja mengaku Allah mempuyai anak..
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) dah larang sokmo tp jenis melayu ni degil..

Soalan 3 : apa hukum kalau pergi ke rumah org yg buat jamuan sempena majlis perayaan krismas?
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) harus cuma jgn buat amalan2 berkait agama mereka..

Soalan 4 : Apa hukum seseorang mengucapkan selamat hari krismas pada rakan2 yg menyambutnya? 2) Sekiranya, rakan2 (drpd sabah sarawak) membuat majlis sambutan krismas bersama sedikiit jamuan makan, boleh ke kita turut serta dlm jamuan tersebut?
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) 1. ucap tahniah sahaja..jgn ucap merry atau selamat.. 2. bolih jika rakan kerja atau jiran sebelah..jgn ucap atau buat2 apa2 yg berkait dgn agama..sekadar hadir menjamah jamuan yg halal sahaja…

Soalan 5 : mengucapkan merry christmas kepada non muslim.. jatuh haram ke? ..org non muslim ni dah tau dah kita x leh ucapkan merry xmas.. so diaorg pun x ucapla selamat hari raya…jadi mana keharmonian kat situ? .. Nabi sendiri pun bile didatangi tetamu/raja non muslim.. baginda layan elok2..
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) bolih ucap dgn lafaz ..tahniah sahaja..jgn ucapkan dgn lafaz salam.. kalau kafir tak mau ucap selamat hari raya tak jadi msalah dan bukan tanda tak harmoni kalau kafir tak ucap selamat hari raya… zaman Rasulullah saw masih hidup pun kafir2 tak ucap selamat hari raya.. harmoni bkn dgn saling ucap selamat hari raya.. harmoni ialah dgn ditegakkan hukum dan perintah agama dimana saja kita berada..

Soalan 6 : Perayaan2 etnik trbesar diMalaysia spt krismas, deepavali, raya cino dll….Setakat mnow umat Islam dpt merayaknnya?
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) harus hadir ke rumah kafir pd hari2 raya mereka dgn tidak membuat amalan agama mereka atau ucapan agama mereka…

Soalan 7 : Ape hukum seseorang Islam menyambut perayaan orang agama lain mcm contoh Krismas or Tahun Baru Cina?
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) tak bolih sambut..yg bolih ialah ziarah rumah jiran yg kafir pd hari raya mereka sahaja..

Soalan 8 : rumah terbuka sempena christmas..
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) sunat orang islam tidak berpakaian cantik pd hari2 raya kafir kerana menunjukkan tidak meraikan perayaan kafir yg batil..Kitab Bahrulmmazi.
~ BOLEH SHARE ATAU COPY UNTUK MANFAAT BERSAMA ~
Sumber : Koleksi Printscreen Soal Jawab Ustaz Azhar Idrus ( Original )

note : masa MZ keje kat UOB dulu..99% colleagues adalah chinese and many of them are christians..ada one year tu MZ pegi umah one of my colleague (my superior ie boss) time ari krismas...dia buat jamuan..MZ mkn kcg2 ajer gitu..and minum air kotak ajer..

8 comments:

Chekgu Azrine said...

Tq for sharing mz!

mama_umar_maryam said...

mz,kt ofis zt 70% clbrt krismas,tu yg ade pokok sebatang tu..pastu diorg suke2 buat tuka2 adiah..just join dgn niat (they all pon tau kitorg muslim xblh sambut/clbrt)tuka2 adiah sesama colleague

transformed housewife said...

kat tempat kerja sy dulu (dah 6 bln berhenti), yg Melayu sibuk2 nk beraya Krismas. huhu. sy selalu cakap happy holidays je. senang.

Wan Amira said...

thanks suz.. :)

Huda said...

Yup tq for the info

me suya said...

husband tunjuk gak artikel ni from fb td.. tapi betul kan Mz... kalau g rumah terbuka perayaan lain mmg makan kacang and air kotak je la..except tahun baru cina adik beradik Ma Suya..Sebab masa tu Ma suya yg akan masak dan kami akan balik makan besar sama-sama meraikan keluarga belah ma.. tapi dari dulu.. no alcohol.. until kami balik :)

Janna Wan Muhammad said...

saya tinggal di SAbah, majority org sini are non muslims, tp kat sini kamu kristian ke, kamu muslim ka, buddha ke..hindu ke has never been an issue, kalau dapat jemputan kami penuhi, dan mereka pula sudah faham sangat...utk makan2 they cater from Muslims supaya semua orang tak perlu nak gusar atau was2 nak makan....kat Semenanjung je saya nampak people macam dok risau sgt pasal nak makan kalau pegi rumah non muslims...tq.

Nafisa81 said...

thanks for sharing

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails