Thursday, 27 December 2012

Pengalaman pertama @HKL | adakah MZ serik :/

al kisahnya ari isnin lps, me bwk zharfan pegi klinik UIA sbb dia dh lama komplen dia tak berapa dgr esp time org berckp dgn dia or time tgk tv, kena bukak volume kuat2...last few week, telinga zharfan melecet kata doktor ie ada merah2 dlm telinga dia, so dh mkn antiobiotic and letak ubat titis dlm telinga...

so bila check kat klinik UIA, doktor kata gegendang telinga zharfan terkoyak, so dia buat referral letter utk ke HKL, katanya kalau pegi private, may be costly sbb kena buat byk treatment...insurans under UIA cuma cover utk hospitalization ie masuk wad, tak cover utk out patient treatment....so MZ pun setuju and nak try pegi HKL

so pg semlm, me drove to HKL...jem jugaklah pagi2 kan...around 45 min dari gombak, so sampailah HKL...me memang dh ready mental physical sbb tau sgt kalau hosp gomen ni...


cabaran pertama...adoyai, cari parking tapi tak de parking sbb  terlalu byk keta tp parking space limited...so me pusing2 dlm 45 min baru dpt parking...tu pun sgt sempit and siap double parking lg...me dh risau mcm mana nak kuar dari parking nanti..tp me just  tak nak pikir dulu

cabaran kedua...nak cari ENT HKL...me tanya dlm 5-6 org gaklah...baru jumpa...ENT now kat bangunan baru, tingkat 5..memang jauhhhh MZ and zharfan menapak....

cabaran ketiga...register and menunggu...ramaiiiiiinya org queue...ada dlm 200 org kot...semua bangsa ada...end up me tunggu 2 jam...then dpt ler jumpa nurse and paramedic utk screening proses ajer rupanya...then tunggu lg 15 min utk dptkan appointment date...25 jan baru dpt jumpa doctor...that means lagi sebulan lah..

cabaran keempat....nak kuar dari parking...me terpaksa mintak tlg org kuarkan keta me...nasib baik ada seorg pakcik yg baik hati...kalau tak, memang me tak leh kuar sbb sgt sempit org parking double...

dan akhirnya, me akan bwk zharfan ke private gaklah...sbb one month waiting is too long!!
so MZ dh call ampang putri, ari jumaat ni appointment utk jumpa specialist ENT...
kalau pegi HKL bersedia mental physical, pegi private plak, bersedia dgn $$$$ --kesihatan kan penting esp deria so pejam mata ajerlah...duit boleh dicari, kesihatan tak de galang ganti

naper MZ try gak gi HKL? GP kat clinic UIA yg beria2 suruh pegi HKL, katanya tak lama pun menunggu...and i thought tunggu lama2 tu bolehlah jumpa doctor, rupa2nya screening ajer...i was under the wrong impression then

bottomline : sgt penting lah duit2 ni time sakit...nak amik insurans lain utk outpatient treatment...emmm current insurans under UIA pun MZ bayar hampir RM200 monthly (cover utk masuk wad)...tu tak masuk lg insurans MZ and hubby (life insurans), and takaful siswa my 2 boys... kiranya bajet premium insurans bulanan pun dh cecah RM600 monthly utk MZ sefamily...

21 comments:

Schajar McFlurry said...

salam. hkl memang sangat sibuk... moga zhafran cepat sembuh :)

amaniammar said...

sis..saya cadangkan pergi ke PPUKM..
semi goverment..
if u insist nk private PPUKM pn ada di tkt 7 klu x silap..
tetapi kalu HKL skarang mgkin kna amk ms psl set date for appointment..
sekarang dah ad Ambulatory Day Centre n Hospital Rehabilitasi, Cheras ..
if mereka transfer sna fasiliti ok dah..
terpulang pada sis..
tp kalu pegi peads better jgn bwa ank lg..amik date for appointment je dlu..
then the next date baru bawa ank..
ni pengalaman dan ilmu sedikit dr sya

aimi said...

Bersabarlah, inshaAllah murah rezeki nnti dr sumber xdisangka, ameen. Kesian zharfan

Eliss Mie said...

banyak jugak MZ kena bayar tapi pakar tak termasuk yer. hubby me bayar dalam seratus lebih company dia,jumpa specialist memang dia cover.

Miss Anisah said...

Anisah ada pengalaman macam ni jugak dekat PPUM dulu.. Masa tu pergi Breast Cancer Clinic. Memang tau la PPUM terbaik bab tu. tapi menunggu dari pukul 8.30 pagi.. Ramai sangat orang, klinik tutup untuk lunch, sambung menunggu pukul 2 petang, menunggu sampai pukul 4, bila jumpa doctor, date appointment untuk scan tunggu 3 bulan.. Kecewa...

End up, pergi ampang putri jugak, seminggu je settle semuanya siap operate.. Duit jela kena prepare....huhuhu

Maria Menado~ said...

wow.. lama tu. HKL mybe hsptl tumpuan kot kan.. tu tambah tambah la lama tunggu.

Chekgu Azrine said...

Itula namanya gov hospt..byran pun ciput..ada GL free..hehe..klu nak cpt better g private je MZ..tp tula..kena sediakan ongkosnyala..tak acikan compare gov hosp ngn private..ada pro m con act..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

aah mmg insuran tak cover kalau patien tak warded. mz sakit telinga adalah sangat tak tahan better bawak dari bertahan sebulan tue.. ila selalu jpa satu doc kpj kajang lelaki pakar telinga & tekak .. bayar below rm200.. sekali je terus baik..puas hati.. tp kalau kes gegendang terkoyak ..maybee mahal lagi tue..

transformed housewife said...

pergi hosp. kerajaan mmg kena menunggu. pergi private ok cuma mcm MZ cakap kena sediakan duitlah.

Nafisa81 said...

anak saya sakit mata awal minggu ni..pergi klinik private ..lepas taruk ubat, mata terus bengkak..then pergi klinik daerah..klinik daerah kata bukan sakit mata..ada infections...refer pakar kat JB...sampai klinik pakar mata kat JB pukul 8pagi...siap daftar pukul 9.45pagi...jumpa doc pukul 12.30tghhari...doc check mata tak sampai 5 minit. tunggu amik ubat bagai, siap dalam pukul 2...separuh hari habis kat spital. nasib la mmg amik cuti

juelee said...

sabar MZ.. ni salah satu sbb why saya malas nk p, sbb ramai sangat org dan tak sanggup nk menunggu.. dulu saya appoiment nak cabut gg gerahm bongsu 6 bulan queue... sakit baki sakit baik bape kali baru sampai masa nak operate..

Huhuhu.. naseb la company cover unlimited. And ada personal insurans yg cover all sbb tak nak happen lagi..

CeqGu said...

biasala gomen ramai pesakit.terpaksa la tunggu turn yg lama.salah satu puncanya mungkin kerana negara kita tak cukup doktor terutamanya doktor pakar. Nak amik doktor luar keja kat gomen plak tentu kosnya tinggi.

Nana said...

saya dah biasa dengan hkl mz
dulu masa operate tiap2 bulan kena checkup gitu la seksa nak cari parking pusing2 xjumpe parking klw ada pon jauh berbatu2
mmg gitu la hosp gomen g spital bukan bole trus jumpe doc dia kasi plak new appointment makan masa bulan2

Wan Amira said...

i pun pernah pergi hkl sebab sakit kaki, ada masalah kulit, dah lama dah, tak ingat bile.. nak menunggu tok sah cerita lah.. but then on that i was lucky sebab doktor ada, dan boleh terus jumpe..

mama tisya said...

hkl mmg limited parking...tp tang tgu lps tu nk kena tgu appoitnment lg sebln tu mmg lama...better p private..terpaksa kuar duit tp tk tension sgt..smoga zharfan baik2 aje...sbb pernah experience my dad yg sakit telinga so tgu check tu check ini alih2 bw p private

Abil Fikri Ahmad said...

Biasanya semua GH ni akan refer HKL coz peralatannya cukup lengkap n semua doc pakar di situ..tu la problemnya, semua agak lambat coz terlalu ramai patient..dan parkingnya,,aduhhhhh!!!

me suya said...

betul..suya pun prefer pg private walau kena malabu $$$ sikit la kan..tapi yg pentingnya kesihatan kita... semoga Zharfan cpt sembuh :)

AyuArjuna BiGoshh said...

me selalu kena kat PPUM...kadang2 tunggu nak terima rawatan menanges dalam hati...

Nadia Havez said...

saya memang ada masalah gegendang telinga koyak masa umur 7 tahun (sekraang saya berumur 25 tahun). mula-mula saya check up di HKL tapi tak puas hati dengan servis, ayah minta transfer ke PPUKM. sampai sekarang saya masih buat regular check up di PPUKM. (imagine dah 18 tahun hidup macam ni sebab gegendang telinga)

Ezna said...

me bertangga kat HKL 5 bulan lamanya suzz. Pastu next year lepas tu sambung pulak bertangga sebab my mom pulak masuk hospital. The thing is, my mom and dad sebab pesara kerajaan mereka dapat FREE ajer. Tak payah bayar. Ubat, Pakar Bedah semua yang terbaik. TETAPI masalah nurse yang garang. Kebanyakkannya. Pulak tu kalau nak buat operation tu, my mum dpt Dr pakar otak yang kebetulan kawan sepupu me Dr kat Hosp Putrajaya so tak payah lama menunggu. Skip the queve. Me rasa kalau ada 'somebody' memang queve tu tak panjang......tapi......kalau diberi peluang me jutawan...me tak nak mereka ke hospital kerajaan sebab layanan yang diberikan tidak memuaskan cuma masa my mum layanan sangat baik. Me terfikir jugak adakah sebab Dr pakar tu kenal baik ngan sepupu me Dr kat Putrajaya tu?.....

Ayu Zarina said...

semoga zharfan cepat sembuh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails