Thursday, 27 December 2012

Nostalgia banjir

born as a Kelantenese, banjir tu perkara yg common...luckily rumah me kat kg bukan kat kwsn yg mudah dinaiki air...so time musim bah, air naik setakat tangga umah ajer..tapi sbb umah me agak dekat dgn paya (bekas sawah padi), so time me kecik2 (sek rendah), tiap kali air melimpah naik ke tangga umah...me memang excited sbb ada ikan puyu!! memang besh sbb boleh tangkap ikan...susah nak nak tangkap and jrg pun dpt tangkap sebenarnya...tapi bila nampak ada ikan yg kecik2 tu berenang2 kat halaman umah pun memang rasa excited tak terkata!!!

betul2 pic ni mcm ikan puyu kat halaman umah me kat kg time banjir :)

masa me sek menengah (MMP), memang sek me tu kat kwsn naik air...so ada one year tu...air naik sampai ke paras pinggang (sbb nampak paras air kat dinding sekolah)..time tu sek tutup sbb cuti bulan december kan..so abis semua meja2 kerusi2 sek di saluti lumpur, selut/lumpur kat lantai memang sgtlah tebal...so lps abis banjir, seluruh sek buat gotong royong membersihkan lumpur...kira mcm pesta gaklah...then ada 'bekwah' ie kenduri mkn gulai and nasi kawah...kira kenangan manis sempene banjir gitu :)

uolls ada nostalgia banjir ker..


7 comments:

Nana said...

tau x saya teringin nk merasa suasana banjir
masa kecik balik kampung banjir tak teruk
air xmelimpah xmerasa nak naik sampan heheee

miza yusof said...

sebut ikan puyu, teringat masa kecik-kecik turun bendang tangkap ikan hehe :)
pengalaman banjir pernah sekali je. itupun kat rumah tok. masa banjir teruk kalau tak silap tahun 2005/2007 entah. dah lupa. huhu

Maria Menado~ said...

kg MZ sebijik kampong kite. belakang uma ade paya bekas sawah padi, ikan puyu saya suka tangkap guna jaring kecik yg dah koyak dari jaring besar letak kat longkang depan uma.. longkang tu memang ade air masa banjir je... seronok....... hehe. rindu rumah. =)

Ayu Zarina said...

langsung tak ada sebab kawasan rumah mak kat pasir mas betul2 tepi jalan besar...tapi selalu dengar my hubby cerita kenangan masa banjir...2-3 hari lepas pun dok cerita lagi...antara yang masih ingat pabila air banjir dah mula surut, banyak lipan2, cacing2 dalam rumah yang berlumpur tu..lagi satu nak gi mana2 pun naik sampan...yang bestnya tu ayu takut dengar banjir, hubby ayu pulak cerita banjir adalah saat2 yang ditunggu bagi penduduk kampungnya...hihi..

Zee Suhaini said...

kalau zee plak selalu kutip belale kunyit la time banjir..tengah-tengah sawah padi,skrg ni pun tgh stanby nak pindoh sebab air naik sampai dapur rumoh doh..

Chekgu Azrine said...

Blm pnh rsa pengalaman cenggitu Mz..best jgkkan..hehe

CeqGu said...

errr cop cop,MMP ? sama la kita. spm tahun bila? ceqgu spm tahun 1997

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails