Thursday, 13 December 2012

Gigih menggoogle | peplum oh peplum

siyes sebelum ni me tak pernah tau kewujudan term 'peplum' tu--bunyik ada iras2 plum or mempelam :p then ternampak posting kat blog rakan2 bloggers (nana, wansteddy)..

so semlm gigih me menggoogle--tak kenal maka tak chenta--so now dh kenal--gatal tgn rasa nak order :p

byk2 info yg me google..info kat blog ayu hashim ni yg paling me suka...me copy paste part of it...

peplum nie mcm baju baby doll dress kan, tapi rasanya peplum pendek sikit utk di consider as dress. Peplum is a short overskirt or a ruffle attached around the waistline. It was first introduced by DIOR in 1947(thanks Mr.Google for the info & picture)

So after beberapa decade fesyen peplum nie telah dilupakan.. and now they return with awesome design and everybody wearing it. 

Picture2 peplum dress nie - google je (again thanks Mr. Google)..  "peplums can create the look of a waist and give the idea of hips as well" lebih kurang campur tolak.. maksudnya boleh bagi nmpk pinggang lah.. sorok tummy sana sini skit.. ya ke?? ... Peplums are believed to be flattering to any body type if worn right.

How to style/wear peplum top?? 

a) For casual look - wear ur peplum with skinny jeans

b) For elegant look - wear ur peplum with a pencil skirt or tailored pants.

Like the picture bawah nie.. from ThePoplook.. cantik kan.. 


sekali tgk peplum ni mcm dress gak--me ada gak few dress yg design ala2 peplum ni--tapi peplum biasanya dipakai dgn kain/skirt duyung, me plak jenis suka pakai my dress dgn jeans ajer..normal jeans are no-no utk peplum...

anyway, peplum ni sebenarnya ala2 kebaya pendek kembang yg mak2 kita pakai zmn2 dulu...kiranya fesyen dulu2 timbul kembali.... kat FB ramai gak yg jual peplum (tapi kena pre-order)...ingat nak beli gak sehelai dua, cuma belum jumpa kaler yg berkenan di hati ;) again kebykn fesyen memang direka utk perempuan yg bdn slim or bdn yg tidak terlalu gemuk/gempal...rasanya kalau bdn kurang slim, pakai peplum terus nampak mcm plum :p

uolls ikut ker perkembangan fesyen terkini?
 

13 comments:

Nafisa81 said...

kalau saya pakai terus jadi plumbob (batu ladung)

Eyriqazz said...

First time dengar nama peplum ni....

Nana said...

Sy mg dh lama tingin nk bli
Tp takut kin nye jenis melekat
Poplook tu xlabuh baju dia kain jenis melekat plk t xbeli klw x dah lama rembat

umialya said...

akak mmg ada beli 2 helai peplum, nak kata nyesal tu idok le tp hg kini tak sanggup nak pakai sbb ikut bentuk badan.

jika remaja mmg cantik tp untuk seorg ibu yg punyai anak2 remaja ngan lelemak tang sana sini, hurmm..

aimi said...

Info yg besh... Sudah jatuh cinta jgk.. Cm sesuai je utk mommy ni hehe

Zura@Iwan said...

suka gak fesyen skrg..hehe

m a r i s s a said...

peplum cantik!!!

*jom bloggers, diyana perlu lebih ramai followers, FOLLOW blog diyana jugak! i'll follow back ya!
www.diyanamarissa.com tq!

Matjoe said...

wife me ada gak mention...

Farid Adam said...

design yang cantik...tapi sayangnya, tak ikut spec dalam Islam...

- www.FaridAdam.com -

Wan Amira said...

i can never wears peplum :)n dare not to try nanti keciwaa

Chekgu Azrine said...

nti nk buat la pkai raya..miahaha..ada berani nk kena sound ka?

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

time2 "hibarnate" mcm nie ila cuma mampu tengok je.. kalau beli pun lum tentu leh pakai

Ayu Zarina said...

ntahlah..macam tak berminat jer ngan peplum ni..may be sebab ayu tinggi so akan nampak vontot kot...sekarang tgh hunting dress yang sopan..:))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails