Tuesday, 8 January 2013

Hukum bersalam

me pun pernah terbaca psl isu ni...
and setakat yg me tahu (ilmu me limited bebenor--byk ilmu agama yg me belajar time me kat MMP), memang ada pendapat yg mengatakan boleh bersalam tapi dlm keadaan darurat ie mcm terpaksa gitu (cthnya kalau boss non muslim hulur tgn utk bersalam so kalau kita tak salam takut mengaibkan dia plak),

kalau ada option, ie cthnya kita sendiri sengaja sibuk2 pegi bersalam or hulur tgn nak bersalam ie kita yg mulakan, tak boleh bersalam/bersentuhan..ni pendapat jumhur ulama..

me ada tanya Ustaz Love, katanya pendapat yg mengatakan boleh tu, adalah isolated view..and kita berpegang dgn pendapat jumhur Ulama'--hukumnya JELAS lah kalau amik pendapat jumhur ulama'

anyway, bab cium tgn tu plak rasa mcm extreme kan...bagi me (my personal view) cium tgn utk org2 tertentu shj cthnya mak bapak, suami, elder siblings..


5 comments:

Abil Fikri Ahmad said...

Ada juga pendapat menjelaskan, sekiranya salam n cium tangan pada org yg tak sepatutnya di cium tangan maka bala org tadi kita akan tanggung..maksudnya kesusahan dia kita ambil..!..

Nafisa81 said...

cium tangan orang yg tak batal air semayang je.cam MZ ckp ah...mak pak, mertua,suami, ipar perempuan, elder siblings, elder cousin(pompuan), kawan2 pompuan yg rapat & elder than me macam MZ.. :)

Eyrique Ettiqazz. said...

nak terima pendapat Dr. Masyitah pun was-was lps tengok gmbr dia bersalam dan cium tgn Pak Lah padahal dua-dua ada pegangan agama yg kuat. dunia betul2 di akhir zmn.

bukti:http://cursingmalay.blogspot.com/2013/01/perokok-sepatutnya-bangga-mereka.html

me suya said...

suka entry ni.. Mcm suya, boss org putih..so everytime dia nak balik bercuti and comeback, dia akan beria-ia hulurkan tangan nak shake hand... susah nak elak.. dah lari pun, tetap bila pertama kali sua muka balik..dia hulurkan tangan.. kalau time molek,haaa tgh wat keje kat research room... pakai glove..kih3

Chekgu Azrine said...

Hmm..pnh jgk verbalah ngn hubs psl deal ngn one indian guy last 2 yrs..huhu,.mmg truk kena mrh ngn hubs..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails