Friday, 25 January 2013

Kagum, insaf, bersyukur

sbg manusia biasa..me selalu rasa mcm tak cukup ajer gaji/duit..yelah sbb komitment bulanan sgt byk...gross income nampak mcm ok tapi bila tolak semua hutang and komitment bulanan, nett income sgtlah ciput...and dgn nett income tulah nak isi minyak keta, nak mkn2, outing, groceries, shopping bj etc...

well... bila lihat org yg lebih kurang dari kita, kita akan rasa lebih bersyukur dgn apa yg kita ada and apa yg kita earn from our salary..semlm, me ternampak ada seorg pemuda sedang tekun bekerja...tukang kasut...

ni me snap dari dl keta...kat sebelah hsbc kepong

me selalu pikir, berapalah gaji keje baiki kasut ni kan...mesti sgt jauh kalau nak compare dgn gaji average kat Msia ni... dlm hati kecik me, me sgt kagum tgk ketekunan, kesungguhan si tukang kasut ni...dlm masa yg sama insaf dan bersyukur....

the rule is simple...kalau kita nak compare gaji kita, life kita dgn org yg lebih dari kita, memang tak abis ceritalah kan..
sbb memang ramai org yg lebih dari kita...tapi kita seharusnya tgk org yg lebih kurang dari kita (pun agak ramai bilangannya di Msia ni) so that kita akan rasa sgt2 BERSYUKUR...after all, dunia ni fana ajer, life is short, so we got to live life to the fullest...:)

7 comments:

ainamin said...

sgt setuju!!!always look down and melihat orang yg lagi kurang dari kite..mesti rase sgt bersyukur dengan ape yang kite ade..

Ezna said...

lebey kurang sama la N3 kita ;-)

Im happy being alone said...

sentiasa muhasabah diri itu sgt penting untuk elakkan jiwa kita ni takbur,,bongkak,,sombong,,riak dan lain2 sifat2 yg tidak baik.. saya selalu berpesan pada diri saya.. jangan kita sesekali memandang rendah ataupun hina rezeki orang walaupun kerjanya hanyala tukang sapu.. kerana..rezeki kita belum tentu berkat berbanding dengan rezeki dia..mungkin rezeki dia lebih berkat daripada kita..yelah..kita ni makan gaji ..walaupun gaji lagi besar daripada meraka..kadang2 kita ni patut masuk kerja pukul 8.00pg..balik 5.00ptg.. patutnya 8.00pg tu bukan baru nak punch tapi patut dah ada dimeja untuk mulakan tugas..lepas tu kul5.00ptg dh terpancak dekat punch..padahal patutnya pukul5ptg tu kita baru tutup pc n bungkus barang2 nak balik..tu tak masuk lagi kita mengulor..waktu yg perlu diganti belum terganti2..masa yg perlu dihabeskan dgn buat kerja kdg2 kita guna utk bergosip.. camana kita nak cari keberkatan dalam kerja kita kalau kita masih begini..sedangkan duit gaji tu la yg kita nak bagi anak2 makan.. kalau anak2 tak dengar cakap dan degil..jgn salahkan mereka..kita kena check duri kita dulu..keberkatan duit kita dpt tu penting..sebab akan jadi darah daging kita.. marilah kita muhasabah,,insyaAllah..

jaa jaa said...

setuju sgt2...

marinahunny said...

Mak saya slalu pesan, jgn tgk org yg naik kereta nanti kita nak beli yg lebih besar tp tgk lah org yg naik basikal.m

mrs adam said...

suka entry ni.betul2,kena compare dengan org yg lagi susah dr kita spy kita bersyukur.tapi selalu 'ter'compare dgn org yang lagi senang /lg kaya dr kita...

Wan Amira said...

setuju, manusia tak pernah puas, bagilah duit gaji berapa sekalipun, mungkin sentiasa tak cukup.. kita lupa yang bawah kite lg ramai yang susah untuk cari sesuap nasi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails