Friday, 4 January 2013

I wanna lose weight | but where to start

antara semangat dan azam tahun baru, nak lose wight at least 5 kilos...so with my current weight ni...rasa kurang fit and byk bj dah ketat sendat esp bhgian butts and hips..adoyai

so big question...nak diet...tp bila dan mcm mana nak mula...bila tu ASAP lah of course
mcm mana tu...emmm kalau nak crash diet rasa mcm tak sanggup (adoyai)..rasanya nak kena skip dinner as 1st step...and later nak kena refrain from rice intake (dulu2 zmn bujang memang me diet and tak amik nasi and siyes sgt berkesan utk lose weight...gantinya me mkn cereal, roti serat, buah2 dlm kuantiti yg bykkk etc)...
nak mkn apa2 ubat/supplement...emm ari tu teringin nak try achai berry and then rupanya not safe plak...kalau herbalife--di luar kemampuan kewangan me...my fren mkn herbalife..memang ribu2 kena spend...tp dia jd fertile--now preggy dh sarat pun..

byk jer produk2 kat psrn cuma me mcm ragu2 nak try...tp rasanya kena pilih gak satu, sbb nak cepatkan proses losing weight kan...

swimming memang  bagus tp sbb once a week ajer so tak berapa berkesan utk lose weight, maintain weight bolehlah...me dh lama quit aerobic ni....rasa mcm nak kena pegi gym lah...

nak kena kuatkan semangat kalau betul2 nak lose weight---one more thing --peplum tu sesuai utk org2 yg selim ajer sebenarnya so me kena lose few kilos utk nampak selim--now nampak chubby bebenor...

8 comments:

mama tisya said...

puasa bole selim jugak...kita pn berat dh naik tp mkn tk stop jugak..hehehe

ieyda said...

dah follow nuffX akak....hiiihiihi

Liz said...

kak, jangan diet sebarangan. nanti ada kesan negative pula.

nak sarankan 2 websites yang selalu jadi rujukan orang yang nak tambah/kurang berat badan.

1) kevinzahri.com
2) sususejat.com

good luck!

Fieda Redzuan said...

k.suzie, kwn sy kurus dgn control mkn and pegi gym je. x ambik any product. cara dia mkn, dia x penah skip any meal. breakfast, lunch, dinner semua mesti makan. but nasi just masa lunch je dia ambik. dia start about bln 4/5 tahun lepas at the end of the year dia dah hilang belas2 kilo. dr size L/XL skrg dia dah pkai size XS. org ingat dia ambik ubat kurus tp sbnrnya x pun. senaman dgn jaga mkn je. wish u luck! :-)

Nafisa81 said...

kita mulakan dengan langkah yang mudah tapi susah.

1. Jangan minum ais langsung

2. Kurangkan makan nasik. Bahagi 2 drpd saiz biasa kita ambil.

3. Lebihkan minum air masak. Paling cikai 2 botol 1.5L sehari

Saya buat tiga perkara di atas. 3 bulan hilang 5 kilo. tp lepas tu terpregnant pulak... :)

AyuArjuna BiGoshh said...

me pun nak kurus jugak...ni azam tahun baru :p

Aishah Megahasz said...

Suzi, nak kuruskan badan ni entah berapa tahun punya azam. Tapi tak tercapai. Hari tu adalah turun skit, lepas tu asyik pergi holiday sana sini lupa daratan. Mana boleh tahan makanan sedap2.... Aishah pun kena buat betul2 la... cayok2....

farah said...

akak, saya pun skrg pun dlm proses nak turun berat. cara dia is eat clean dgn exercise.

maksud eat clean tu, kurgkan makanan process, macam makanan dlm tin, fast food, banyakkan makan sayur n protein. makan 5 small meal each day, gap 2-3 hour between meal. sbb untuk make sure our metabolism tu sntiasa tinggi. sbb kalau kita skip, nanti on the next meal kita akan rasa lebih lapar and akan makan lagi bnyak. n kena kurangkan semua yg putih, contohnya roti putih, nasi putih, ganti dgn wholemeal bread n brown rice. tp sy makan nasi putih lagi. cuma kurang sgt compare sebelum ni. n kurangkan sugar intake. jgn minum air manis, tukar intake sugar dr air manis, kek,or kuih kepada buah.

kedua , exercise. make it 3-4x/week, 1 hour each. saya tak brapa suka jogging, jadi sy suka cari exercise kat youtube. boleh cuba blogilates, or billy blank taebo. best. memang berpeluh.

n memang kena banyak minum air. sehari sekurang-kurangnye 2liter.

ni pun saya tahu dr baca baca je ni. hehe. dlm seminggu je saya try buat ni,dah kurang 1 inci kat peha,perut,n chest.

yg supplement acai berry tu,lotion inch loss, ke PB tu tak payah percaya. saya dah try semua tu. mmg tak jadi. tp dgn exercise, makan dgn betul dlm sminggu je nmpak hasil. tak membazir duit pun.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails