Monday, 21 January 2013

Money money money

last week my zharfan operate telinga kat ampang puteri..

alhamdulillah the whole cost is covered under insurance (group insurance under takaful malaysia, administered by PM Care)...

UIA memang menyediakan insurance coverage (admission kat mana2 private hospital)  untuk semua staff (tp uia bayar min coverage-- ie pakej D utk staff sahaja)...
so me amik option coverage utk my hubby & kids...ada 4 pakej (A, B, C, D), yg paling mahal pakej A ie instalment bulanan mahal and of course total annual coverage pun tinggi, me amik pakej C ajer sbb mcm tak berapa mampu nak bayar pakej A punya monthly tu...me pernah gak amik pakej B then rasa rugi plak bila tak guna langsung...last few years mr hubby pernah operate kat ampang puteri gak, utk kuarkan batu karang..bil cecah RM23k...memang time tu rasa syukur sgt sbb insurance cover kos operate tu...

so pakej C, monthly me bayar dekat RM200 gaklah utk myself and my whole family..so bila time memerlukan, memang sgt2 penting insurance ni...rasanya majority uolls yg bekerja mesti ada insurance coverage kan sbb kebykn majikan/company memang bagi benefit mcm ni utk staff...




kos operate kat mana2 private hospital memang pricey..tapi puas hati gaklah sbb tak perlu queue and layanan mesra dari semua staff (nurse, doctor)...

nurse kat wad 6 (paed wad) beria2 melayan my zharfan..sbb masa 1st day admit tu, me tinggalkan zharfan sorang2 kat wad--me pegi ofis sbb ada byk keje urgnet..then mlmnya baru me pegi tgk zharfan kat wad..wad pun selesa....ada tv lcd utk semua patient...menu mknn pun not bad...pendek kata semua ok lah :) syukur alhamdulillah..yg penting semoga my zharfan sembuh mcm biasa and tak mau sakit2 lg yer sayang :)

semoga kita semua sentiasa dikurniakan kesihatan, kesejahteraan...amiin
kerana bila jatuh sakit/tak sihat, segalanya rasa tak besh...

5 comments:

Peri PiA said...

oooo,UIA TPA nya PMCARE sekarang
zharfan dah ok mz?get well soon

p/s-alamat mz ade kat bill tu.

Affieza said...

Moga Zharfan cepat sembuh...AMIN

AyuArjuna BiGoshh said...

moga zharfan cepat sembuh sediakala amin

Syima Emi said...

semoga zharfan cepat sembuh ye..

aah MZ sekrg insurance ni kira mcm perkara asas dah kan..

IEJA 3SHA said...

Alhamdulilah
Cpat sembuh ye hencem
Adik me pon hari tu operate at citu...tonsil..smpai bernanah2 tekak dia..cian
So around 5k gak
Nasib Ada insurance cover...Syukur

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails