Thursday, 12 April 2012

Gegar gempa | pengalaman me sendiri masa kat Nottingham

masa me pegi Notts Sept 2007-march 2008 (me pegi sorang2 tak bwk hubby and kid)..
me dok hostel ie bersama2 dgn post grad students--my housemates semuanya students chinese from China..

ada satu mlm tu (tak ingat exact date, tapi one of wintry nites lah)--lps solat maghrib, i dh bersedia utk tido--kat sana memang i jenis tido  awal, lgpun dok sorang2 kan ala2 mati kutu gitu--and time winter waktu mlm sgt cepat and panjang..so memang rasa nak tido sbb kat luar dh gelap gelita..

masa i dok golek2 dlm selimut (i tido selubun dgn selimut sbb i jenis takut tido sorang2 --6 bln i tido dgn keadaan gitu), tiba2 rasa bilik i bergegar....katil yg i tido tu memang rapat kat dinding...
i yg tak tau apa2, rasa sgt pelik..terpikir, eh, takkan lah ada lori langgar bangunan ni ker apa kan..hostel yg i duduk tu 6 tingkat, i duduk tingkat 2...gegaran tu berlangsung dlm 1-2 minit gitu..tapi i sgt blur and innocent, tak imagine plak tu adalah earth quake hhehe so lps tu i pun tidolah

then pagi esoknya, my fren (dari msia)-dia kat tingkat lain--dia lelaki, from UIA gak...housemate dia budak indon, so dia kata, budak indon tu sgtlah takut bila gegar tu sbb dia tau itu adalah earthquake--budak tu siap masuk bersembunyi bwh meja gitu heheheh sound like kelakar, tapi sbb kat Indon diaorg memang tau apa yg perlu dibuat bila ada gegar2 tu...kira bersedia and bukan something yg pelik lah kalau ianya betul2 berlaku

siyes mlm kejadian tu, me blur sungguh sbb tak terlintas langsung psl gegal earthquake :p
so lps kejadian ie pagi esoknya baru me tau itu adalah gegaran earthquake--siyes memang dinding pun rasa gegar, katil gegar, rasa mcm bangunan dilanggar oleh benda besar gitu...
nasib baik tak de apa2 yg berlaku lps tu..alhamdulillah

gegar semlm, mr hubby perasan masa gegaran kali kedua pukul 6.43 ptg, dia tgh baring kat katil, tiba2 katil gegar2 gitu..me kat downstairs dok siap2 nak kuar mkn--tak perasan pun both gegar2 yg pertama and kedua tu..

note : moga2 kita semua sentiasa dilindungiNya..
uolls pernah ke rasa gegar2 ni..


7 comments:

ibuhebat said...

Rasanya Malaysia pun lepas ni kena start ajar cara2 menghadapi gempa bumi.. Sebab kita pun dah mula kena tempias2 kan..

Nafisa81 said...

tak pernah dan rasa bersyukur dilindungiNYa

AyuArjuna BiGoshh said...

i panik jug amana tahu gegar samapi ke pj hehehehe

amiey lee said...

hee penah masa tsunami aceh yang first dulu...masa tu stay kat shah alam umah tingkat 10...

memang tak hingat apa dah...umah dh la atas sekali..goyang plak tu... ktorang lari turun ikut tangga... yang paling tak tahan kucing pun ktorang bawa lari turun hehehehe

Ummi Dania Yasmine said...

I rasa masa i gi Padang last year, masa tu i kat bilik air. Boleh i rasa cam dizzy2 gitu. Menurut kata orang Indonesia kat Padang memang selalu gempa bumi. We alls masa tu menginap kat hotel setingkat jer. Ada kes kat Padang, hotel runtuh, hancur dan ramai yang meninggal kat hotel tu. Seram.....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

smlm ila rasa 2 kali tau

Chekgu Azrine said...

Xpnh rasa so far..tahu pun tv sentiasa psg..so dpt tahu cpt..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails