Friday, 13 April 2012

Sepagi di pejabat imigresen | info yang perlu anda tahu

my passport akan expired bln may nanti, so sbb i nak pegi umrah bln mei, so nak tak nak memang nak kena buat passport
cubaan pertama--ahad lepas, pukul 7.30 pagi me & family dh terpacak kat dpn pej imegresen sri rampaii/wangsa maju...mak aihhh dh ada 50 org beratur wpun ofis lom bukak--so me pun chow, tak daya me nak tunggu...

so cubaan kedua, pg ni (jumaat me tak de kelas)..pukul 8.30 pg me dh sampai kat situ...

info:
mula2 terus pegi kaunter 1 utk amik nombor giliran...form me dh siap print kat umah, dh isi siap2..pic pasport dua keping...tapi......me tak xerox my ic lah plak...kena kuar queue, berlari ke kedai sebelah utk xerox ic, then me terus jump the queu sbb td me dh beratur pun
so me dpt no giliran 1097, current number 1043

so penantian bermula...sgt ramaiiii org...so lambat ler naik no me ....akhirnya pukul 10.38 pagi, nombor me dipanggil utk ke kaunter bayaran..bayar RM300 utk 5 thn passport...dpt resit, atas resit tertulis passport akan siap dlm masa sejam, so it means 11.38 pg lah...

me was2 gak, betul ker boleh siap dlm masa sejam (masa kiraan bermula dari kaunter byrn)
and then 11.30 pagi, nombor me dipanggil.alhamdulillah...dh siap pun my passport :) lega..

info utk mrk yg ingin buat passport, make sure all documents cukup ie borang siap diisi, 2 keping gambar passport, salinan ic dan my kad, juga duit cash RM300

sbb long waiting hours tu, sila mkn siap2 kot2 lpr ke apa kan hehe me dh breakfast mkn nasi goreng..and me siap bwk my students test papers, sambil menunggu sambil marking papers...ramai org dok guna gajet masing2 utk bertenet--ada yg guna ipad, ada guna tab selain hp2 lah

kat wangsa maju ni, wisma sri rampai ni bangunan yg tak berapa nak cun sbb kedai2 pun ala2 hidup segan mati tak mau...toilet plak jauh...kat upstairsk hujung bangunan, kena byr 30 sen tu...so berlari2 me pegi toilet lps setttle bayar kat kaunter byrn ...sbb ada masa sejam lagi utk menunggu time tu

info yg lain, me parking kat open space, me bwk sikit coins, so RM1.20 tahan utk 2 jam setengah, nasib baik tak de ops saman, sbb kiranya dh terlebih masa sejam gitu...parking resit valid sampai 10.28 pg ajer

tu jerlah kot info2 penting

entry tanpa pic sbb maleh nak transfer pic dari digicam ke lappy heheh

happy friday uolls!


6 comments:

Shariman... said...

untuk renew, kenapa MZ x renew guna online je? last time my husband guna online, datang untuk collect aje..it's convenience kan?

Nana said...

good info ni! tq..

Chekgu Azrine said...

boleh online erk??

Liza said...

Liza pergi kat Damansara. Lagi terrible. Liza q kul 6.30 pg baru dpt paspot utk kali ke3 beratur.. Masa kami p tu, Dato Adam Mahmud dtg wat spot check. Lps tu msk buletin, isu pasal lambat dpt paspot. Maybe skang dah cepat kot...

Nad @ MamaZakwan said...

btul kak..
adik saya pun renew online jek..
atau mungkin akak ada sebab2 lain kot yg tak membolehkan buat online..
apa2pun, thanks for the info!

Ummi Dania Yasmine said...

Suzz kalau guna kiosk pun ok. beratur kat kiosk tu. Tapi...kalau kiosk tu buat hal x sure kena ambik no lain ke aper untuk ke kaunter.

I pulak ulang alik ke imigresan jalan duta, kelana jaya sbb ramai giler orang beratur kat luar hari sabtu/ahad. alehnya buat hari biasa. Datang pagi. org pun x ramai.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails