Monday, 9 April 2012

Pertama kali jejak kaki kat obersi @48 years old | Kejadian yang tak terduga di pejabat imigresen

tajuk entry sikit punya panjang

alkisahnya, semlm kakak me called...sembang2, then dia citer psl pengalaman dia buat passport (me tak tanya plak pejabat imegresen yg mana)

kakak me ni, gap umur dgn me 12 thn, so 12 thn kakak me jd anak bongsu sblm my mom lahirkan me, so now she's 48 and me 36...and seumur hidup kakak me, dia tak pernah pegi obersi!! so memang tak pernah buat passport

kejadian ala2 nightmare bermula sbbnya kakak me ni, dilahirkan kat Singapore ie masa arwah ayah jd askar british kat singapore-thn 1964, so dlm KP kakak me, no kat tgh2 tu '71', so pegawai imigresen jd syak wasangka ingat kakak me ni PATI ker apa kan..padahal kakak me dh keje jd cikgu dh lebih 20 thn pun, and dia ada KP and surat beranak mcm rakyat msia yg lain..so kakak me kena buat surat akuan bersumpah, amik sign majisteret bla bla bla...and boss imigresen and beberapa org staff kat sini dok kerumun kakak me, interview ala2 soal siasat gitu..and diaorg tak percaya kenapa kakak me tak de passport, tak pernah travel obersi ker bla bla bla
kakak me kata, lor, dia memang tak pernah pegi obersi seumur hidup dia, so memang ler tak pernah langsung apply passport wpun dh umur 48 thn
and kakak me kena citer dgn details psl bagaimana dia dilahirkan kat singapore etc etc psl arwah ayah keje kat singapore etc etc
kakak me kata kalau tak sebab dia nak gi umrah, memang dia takkan buat passport pun sbb memang tak de plan/keperluan nak go obersi pun

begitulah ceritanya....memang ala2 serik gaklah kakak me kata...sbb mcm di soal siasat gitu...pdhal dia tak bersalah langsung, and 100% warganrgara msia yg tulen :p


me 1st time jejak kaki kat obersi ialah thn 2007-pegi singapore attend course--kiranya umur 31 thn baru merasa buat passport heheh
compare dgn my lil ariff--umur 8 bln dh pegi UK ikut me study

uolls umur berapa 1st time buat passport/pegi obersi?


24 comments:

Peri PiA said...

me xpenah ke obersi lagi ni,xde passport

eima said...

tak peh wat puuunnn klu tak penah wat maknenye tak penah pegi .......

mama tisya said...

tk psl2 kena soal siasat ye...hehehe...

kita 1st time p overseas ke spore tp tk wt passport lg...mayb time tu guna border ke apa ntah..tk brp reti kecik lg..pastu wt passport 2004 kot p beijing umur 26thn:)

Nana said...

saya xde pasport lagi
blom kesempatan nk g obesea
Hatta spore pon xpenah smpai lg :-)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

me sekolah rendah dah ada passport, sebab ikut ayah sebagai tentera transfer ke Kuching..dulu2 gi Sabah Sarawak memang kena pakai passort..sekranag tak yah dah..

p/s: Aleesya umur 10 bulan buat passport, ayyunie umur 5 bulan buat passport...untung budak2 zaman sekarang kan..kecik2 dah ada passport dan leh naik kapal terbang...

Aishah Megahasz said...

Aishah buat pasport sebab terpaksa...hahahah boleh tak cakap macam tu sebab menang tiket percutian ke Bali. Nak melancong punya pasal kena buat pasport.

kakchik@ella said...

KC pun dah tk ingat bila kali pertama buat paspot. dah tua kot KC ni? Hehehe.

CaDLyNN said...

umur 27 baru wat passport sbb nk pi singapore..hehehe :)

transformed housewife said...

apala diaorg. Dah sah2 rakyat Msia nak soal siasat sgt. Yg sah2 pendatg boleh senang2 lps dan dpt jd warganegara pulak.

Ely Hasrul said...

mmg tensen kalu kena soal siasat gitu, my fren penah rosak passport kena siasat gitu gak. paling haru time nk buat passport sami boy, i ckp kat papi guna ic i aje sbb i lahir kt selangor, papi lahir kt sabah. somehow i dpr rasa nnti ade problem, papi xcaya tetiba kena panggil ngan pegawai ckp 'ibu lair mana? ic ibu ade?' hahaha papi bengkek betol dia kata diskriminasi hahhahah

-atiQah- said...

sy 1st time wat passport sbb nk g UK. umur 22. hehe. :)

Em's Family said...

it shows our data is not good enuff kan

Shariman... said...

saya buat tahun 2007 bersamaan umur 25 tahun untuk buat umrah dengan parents ngan adik beradik..:)..anak saye 13months dah buat, bawak dia company trip to HK last year..:)

Ummi Shira (AshAnas) said...

buat passport ms kecik2 lg kot sbb dok kedah, selalu masuk thailand (dulu org panggil siam ja. my parents suka melancong

Aujinz said...

Umur 22 tahun. Sebab first time nak ke luar negara. Beijing China dengan kengkawan.

Setakat nie, buku merah dah meriah dengan cop. Huhuhu

Sidratul Muntaha said...

xpernh lansung.

Nad @ MamaZakwan said...

takpenah pi obersi
takpenah ada pasport
ksiannnnn..... ^_^

Kak Aya said...

dah usia 39 tahun, belum pernha pergi oversea dan belum memiliki passport

Oyis said...

saya pada umur setahun lapan bulan, sbb ayah saya sambung belajar (degree) bawak family kat USA. tp aisyah (anak saya) lg menang la compare ngan saya, umur 2 bulan dah ada passport, this time ikut saya plak gi ngaji :)

DeQWa said...

tak pernah pergi obersi lagi...hehe

tiefazatie said...

ala..ifa pun xpernah wat pasport nie..huhu..

dasat gle dorg nie..sistem dorg data xtepat ke apa nie?

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

23-bangkok.kursus.
30-korea.kursus.

Ummi Dania Yasmine said...

i ada passport masa sekolah rendah sebab ikut family gi Jakarta. Dania masa umur 1 tahun 9 bulan dah ada passport gi Perth.

eifa said...

saya pun nombor 71 kat tengah IC...
first pasport buat masa umur 4 bulan kot, parents yg buatkan, jadi x ingat dah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails