Tuesday, 10 April 2012

Jodoh MESTI dicari vs JODOH datang bergolek2

ternampak ada org tanya kat blog ustaz love..melibatkan jodoh

lepas abis blaja cube mencari jodoh…tidak ader yg mahu memandangkan anak dara degree… kompom tinggi hantaran…. sudahnyer andartu… zaman skrg ni dah lelaki yg betul2 “lelaki” kurang….dan kebyknnyer blaja takat diploma….

silakan baca kupasan penuh lagi padat kat blog ustaz love..

anyway, pandangan me sendiri...
emmm
subjektif isu jodoh ni...sbb kdg2 those yg cantik, berkerjaya, ada keta, ada umah, dan good looking pun tak jumpa jodoh, kalau kurang cantik tu bolehlah kita kata tak de org nak sbb tak cantik or tak selim melim, tapi kalau yg cantik dan selim melim pun tak jumpa jodoh, apakah penyebabnya?

Allah lebih mengetahui...
bagi me, sekufu atau tidak bukan diukur pada 'paper qualification' sbb rasanya perempuan yg ada degree lebih ramai dari lelaki yg ada degree..
cthnya kalau me nak tunggu jodoh yg ada masters or phd, sampai sekarang ler gamaknya me membujang..anyway, memang ler tak sesuai kalau nak kawin dgn mat rempit  or those yg tak de income tetap kan...
 
asalkan lelaki baik, ada rupa sikit2, tak kedekut, ada income yg tetap, boleh jd suami dan bapa yg baik utk anak2 kita dan ikhlas nak kawin dgn kita...that's more than cukup pun :) Alhamdulillah

betul ker nak kena gedik2 cari BF time study supaya tak end up jadi andartu bila dh start keje?...
no yes or no answer, may be those yg ada BF time belajar kebarangkalian jadi andartu lebih rendah berbanding dgn those yg tak de BF langsung time belajar <--ntah betul ntah tidak statement ni..me ada BF ker time study? biarlah rahsia hehhehe

jodoh oh jodoh...bila bab2 jodoh, me selalu terkenangkan my fren jie yg cantik, slim, dh berjwtn tinggi, ada keta...tapi masih single sampai ke hari ini...dan setiap kali jie call, dia akan ckp, suzi, tlg lah cari calon utk i sorang...
mana i nak cari :( i pun kawin lambat (kawin umur 28 category lambat lah)..




9 comments:

Ummi Dania Yasmine said...

Jodoh ni memang dah tertulis. Kkdg ada yg bercinta bagai nak rak pun tak jadi kahwin jugak. Kita kena banyak2 berdoa. Ada seorang kawan i...umur 50 tahun baru kahwin. Dapat pulak tu Pak Haji yang dah ada kilang beras nunnnn kat Perlis. Bukan nak cakap dapat lelaki kaya tapi kita tak tahu apa akan jadi di hari mendatang. Kekadang ada suara suara sumbang yang menyindir mereka yg tak kahwin ni. Bila nak kahwin? Sesungguhnya itu urusan Allah. Ada kawan i bagitau, dia dgr ustaz cerita kat ceramah. Sesungguhnya kita di alam ini dijadikan berpasang pasangan. Mungkin jodoh kita tu dah meninggal dunia. Kalau tak jumpa di sini, mungkin kita jumpa di syurga.....

AyuArjuna BiGoshh said...

heheheh.....sentiasa berdoa agar dipermudahkan jodih dan mendapat jodoh yang baik-baik...cepat atau lambat insyaallah akan ada satu hari nanti

Shariman... said...

suka ayat MZ yang ni..
"asalkan lelaki baik, ada rupa sikit2, tak kedekut, ada income yg tetap, boleh jd suami dan bapa yg baik utk anak2 kita dan ikhlas nak kawin dgn kita...that's more than cukup pun"..betul tu..suami saya pun STPM je even saya berdegree..tapi gajinya lagi besar dr saya sebab dia rajin berusaha memajukan diri utk keluarga..alhamdulillah..

gadisBunga said...

salam singgah. menarik entri ni. saya dah tua tp belum kawen. takde calon. takde boifren. tak cantik. dan keje biasa2 saja.

komplikated kang bunyinya? tapi saya yakin allah dah siapkan awal2 lagi siapa jodoh saya, cuma belum jumpa je. :)

Jue said...

hu2...Jodoh nie memang urusan Allah..jue pun da lewat dah nie..tapi belum lg kawin-kawin..leteh gak nak menepis owg tanyer macam2..yg boleh buat..senyum jeakla..huk3

:: Riri-Fatieha ::~ said...

Kena banyak berdoa. Jodoh tu rahsia Allah.. Cepat atau lambat je...

Cik Bambam said...

kita pon dh umur 27 thn tp x jumpa jodoh lg.. InsyaAllah satu hari nanti..



aminnn~ :)

Em's Family said...

kalau cakap pasal jodoh, i pulak kawin awal.. tapi bile tengok kehidupan i balik, ade hikmah rupenyer, if not because i kawin awal, i dont think i kawin terus sebab kerjaya i memerlukan komitmen yang sangat tinggi, balik malam, manelaa nak cari boypren kalau balik malam..

ape pun jodoh ni misteri.. and semestinya kerja Tuhan..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

part ada rupa sikit2 tue buat ila nak tgelak.. kiki ...

mmm.. tapikan mz ada setengah org mmg amat sennag diminati, tapi ada sesetangah org tue mmg lelaki tgok pun tak nak.. why ek? nak kata tak cantik ada lagi yg lagi tak cantik tapi lelaki tgok jugak..

mmm.. ada org kata ada sesetangan ppuan nie mmg mukanye manis buat org nak tgokkkk je tp ada yg mukanya takde seri... mmm.. itulah kuasa tuhan tau..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails