Thursday, 14 July 2011

Baby hilang jari sbb kecuaian doktor GH | boleh menang ker kalau sue kementerian kesihatan malaysia?

2 hari lps, me sempat tanya one of my colleagues--lecturer uia gak, she's an expert in medical negligence law, nama Prof Madya Dr Putri Nemie...me tanya psl kes baby yg hilang jari and akan jadi cacat seumur hidup sbb doktor yg cuai bodo tu...me tak de knowledge sgt bab2 medical negligence, sbb me specialised in harta intelllect (IP Laws)

dia kata, legally speaking, memang boleh sue and boleh menang kes ni, dgn syarat doktor tu mengaku cuai or kalau tak mengaku, kena cukup bukti utk sabitkan kecuaian hospital...agak2 doktor(or may be kalau nurse yg inject jari baby tu) hampeh tu nak ngaku tak??

and psl pampasan, dia kata, memang boleh claim byk ni (byk means juta2 ringgit--tapi me curios gak, kerajaan nak bayar ke..), sbb baby tu masih kecik, so pampasan akan dikira berdasarkan umur, lagi kecik lagi tinggi dpt pampasan, sbb kiranya masa dpn baby tu affected dgn kata lain musnah lah sbb dh jadi cacat/OKU kan..

and dia kata, kat Msia ni, most cases, byk yg settle luar court ie hospital setuju bayar sejumlah wang, then parents baby setuju, so tak pyh panjang2kan kes...and parents yg jenis org2 kampung ni biasanya akan setuju...yepp..memang lah kan, yg pegi GH tu sbb tak de kemampuan/tak de coverage medical insurans utk pegi private hospital...secara umumya dan faktanya : kat GH ramai doktor yg tak de pengalaman and ramai yg cuai, compared to doktor2 kat private hospital yg mostly specialist/expert.

sekian entry psl law related stuff.
moga kita semua terhindar dari jadi mangsa kecuaian dan kebodohan manusia dlm benda2 yg melibatkan nyawa/health, dan kita semua aware psl our legal rights.


17 comments:

eima said...

betul tuh .. sama kes cam my mum ... even my mum bekas nurse die ttp setel kat luar .. tk kecoh2 kate nye... cite dah lepas pun ...die pun dah tak de ...

tp mmg kena fight bebetul utk kes baby tu...sbb die baby ...kesian
n doc tu sila tarik balik lesen die...
cuai sekali mungkin akan cuai lagi !!

juelee said...

me dulu memula nak bersalin GH la tapi hubby yg keje gomen sndiri tak bg, die kata die kenal me camne bila dah sakit so dari nanti masing2 sakit hati ngan servis baik gi private terus..

Amie said...

assalam mama zarfan,
memang kita perlu tahu tentang hak kita sbg pengguna (perkhidmatan), spy pihak yg memberi khidmat itu lebih berhati2 & ambil langkah berjaga2 utk elak kecuaian... perkongsian yg baik...thanks.

bonda dadif aka akish said...

aduhai,.....

yg menangungnye adelah anak2..mak bapak nye jugak....

haishhh selisih malaikat 44...jauhkan perakare gtu dr kite2 sume...

Noor Wahidah Mahat said...

huh.. sedih mengenangkan nasib baby tu..

JOM BACA NI : PIKOM DIGITAL LIFESTYLE EXPO 2011

JOM BACA NI : ADEGAN BOLLYWOOD DI MELBOURNE

Puanbee2 said...

sedih dengar tentang masa depan baby tu , mak bapak dia kena juga pertahan kan masa depan dia ...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

moga jauh la perkara2 mcm ni kat family kita amin.dulu, terpotong jari masa tahun 90 an dulu kecuaian nurse jugak, adik kawan me.

Zue AnnaLeeya said...

dlm kes mcm nih besenya susah nak menang... hrmmm... entahla... tak tau jgk nak ckp...

sgt sgt bersimpati dgn baby yg tak berdosa tuh....
smoga ibubapa baby tuh tabah yer...

Sidratul Muntaha said...

teringat kes pakcik yg no 3 jdi polis dulu (polis hutan)
terlanggar org cina sampai mati masa bawak trak polis on the way tuk operasi komunis dulu..
parents budak tu saman n depa menang
kerajaan malaysia kalah n bayo masa tu 40k (thun 80an)
kenapa terpaksa langgar n tak buat emergency break?!
sebab trak pakcik aku tu trak leading.belakang2 lagi ade trak yg follow.klu benti n accident lagi payah sebab masa tu dlm trak ade ammo,weapon n bekalan...

Gieyana said...

tht why me pon sgt2 takut kalau ke GH..tp now ada gak GH yg pakar kan..tp mintak dijauhi lah dr perkara2 yg x diinginikan..

shila ariff said...

salam,

sekiranya ada keadilan pasti nasib baby yang teraniaya tu akan terjamin..mungkin ini satu pengajaran buat orang yg cuai itu..mayb seblm ni dia jenis buat kerja sambil lewa, sapa tahu kan??..or mungkin ini dugaan bagi dia..harapnya nasib baby kecil itu terbela..masa depan baby kecil itu kita sudah sedia maklum...bersyukur anak2 kita sihat alhamdulillah..amin..

Nana said...

btol tu mz
semoga kita semua terhindar dari jadi mangsa kecuaian orang lain
sian btol kt bb tu

me suya said...

Mz, dulu pelik sgt why my mm tak suka sgt GH.. sekarang dah paham.. expert ramai kat spital swasta upernya.. lagipun pasal baby hari tu mmg sgt2 kesian..moga2 kita dilindungi kan :)

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmm geram lah buat aniaya kat baby yang tak berdosa. Sakit yang ditanggung semasa kecil hanya orang yang menjaga mesti lebih memahami. Dr. GH bukannya tak bagus kadang2 diaorang ni leka. mungkin juga sbb patient ramai, gaji kecik tapi dah niat tu nak membantu orang buat lah kerja dgn ikhlas. U I heranlah bdk2 yang amik Dr ni (cth kat UIA)..bila I tanya mmg minat jadi Dr..70% kata parents suh dan popualriti (profesional kan)..tapi bila i ckp sanggup kerja shift malam, kerja lebih masa? diam memasing eh...apa kes nak jadi dr klu bukan nak tolong org yang sedang sakit....

Matjoe said...

kite bako, kite bako

Ummi Dania Yasmine said...

oh me bersalin pun swasta, tapi kalau ada problem kat swasta dia akan hantar kat kerajaan jugak. Layanan kat kerajaan very the fail....tapi hospital kerajaan juga yang telah treat my mama and papa since keduanya Pegawai kerajaan so chargenya FREE. Alhamdulilah sebabnya kalau pergi kat swasta dengan pembedahan tumor mama tu, ya allah...puluh puluh ribu suzz. My papa tu pun kalau duduk swasta can u imagine 5 bulan....maunya cecah ratus ribu ke apa...sebab 2 minggu je belas ribu kat swasta. Nurse kat kerajaan jugak ada yang garang2 treat papa i.....:-( kalaulah i millionaire sure i pilih swasta...

tiefazatie said...

erm..mmg..sedih nie..cian baby tue..musnah masa depan die..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails