Friday, 29 July 2011

Ramadhan terakhir

andainya ramadhan tahun ini adalah ramadhan yang terakhir...bersediakah me, bersediakah uolls

ramadhan 2008 adalah ramadhan terakhir utk arwah ayah me...kerana arwah ayah pegi buat selama2nya pada june 2009, sblm masuk ramadhan thn 2009...

ari khamis minggu lps, me ikut my colleague pegi dgr kuliah/ceramah agama kat masjid bukit mulia (ukay perdana)..ceramah mingguan oleh Ustazah Fatimah Az-Zahara yg sellau kuar kat tv tu...11.30 pagi sampai 1 pm...1st time me attend ceramah tu..sgt menusuk kalbu apa yg disampaikan..

antara inti pati yg sgt berkesan di hati me..

"there's nothing in between"
it's either syurga or neraka--and tak de org yg waras nak masuk neraka--even non muslim pun percaya psl syurga neraka...
anyway, kata Ustazah, sebaik saja kita mati and jenazah masuk kubur--ruh kat alam barzakh tu terus akan diperlihatkan tempatnya--sama ada taman syurga atau lubang neraka...and terus akan rasa nikmat atau azab kat dlm kubur tu..sementara menunggu hari kebangkitan di padang mahsyar..

me sentiasa berdoa agar arwah ayah me ditempatkan di salah satu taman dari taman2 syurga yg membahagiakan..Amiin...

note : me manusia yg alpa...

6 comments:

notti netti said...

alah...sedihlah pulak....tertiba teringat arwah mak mertua.

me suya said...

Sedih :(

Dulu arwah ayah SUya pun pergi lepas ramadhan 2000... masa tu suya baru darjah 6..
pastu tahun 2003.. Adik Suya pula pergi..Dalam bulan ramadhan..lagi 3 hari nak raya.. Terus xberaya tahun tu.. Mati itu pasti kan kak.. :(

AyuArjuna BiGoshh said...

thanks for remind me this... :)

Wansteddy Tales said...

inilah raya yg paling sedih buat kitorg sekeluarga. nenek dah pergi sblm smpt sambut puasa. mmg nenek tiap2 kali bila wan balik kg, n nk pulang semula kat KL. dia sanggup trun dr rumah pakcik kat ats semata2 nk jumpa n bersalam dgn wan. n ternigang2 ayat selalu nenek ucapkan. "takut nnt xsempat nk jumpa... raya tahun ni tak tahulah nenek ada lagi ke takda..." mmg tiap2 kali nk balik.ayat yg sama dia ucapkan. hinggalah last bulan april lepas wan balik kg dulu... sedih sngt :(

tiefazatie said...

tq sis..serius terkesan nie..

Ummi Dania Yasmine said...

menusuk di kalbu :-(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails