Monday, 18 July 2011

Kadang2 rasa nak marah dgn diri sendiri :/

masa kat UK, me msk everyday...boleh kira dgn jari berapa kali me mkn kat luar dgn hubby & kids

balik Msia....keadaan dh jadi terbalik..me dh hilang mood, perasaan & keinginan utk memasak...rasanya less than 10 times me dapur me berasap sejak 3 bln me dh ada kat Msia ni...

and mr hubby is a diabetic..tak bagus actually mkn kat luar ...tak tau mcm mana me nak dptkan balik semangat memasak yg telah hilang...tghari td me beli beras herbal ponni taj mahal atas permintaan hubby, sbb beras ni bagus utk org diabetic and those on diet to lose weight (me nak diet ni..entah tahun bila nak start..)

note : sekadar entry luahan hati--rasa marah dgn diri sendiri menebal esp bila baca blog my SIL --that she cooks everyday wpun bz dgn her 2 lil boys..


19 comments:

Chekgu Azrine said...

MZ..mungkin ur kids still young perasaan excited tu belum ada lagi.. mcm me anak2 dh besar.. so mmg best dpt masak n happy tgk them makan..siap cakap.."sedapnya ummi masak"..padahal entah betul entah tidak.. tp kita rasa seronok bila dorang bg perhargaan sebegitu rite??

semoga MZ dapat semangat memasak after this.. and masak simple2 jek.. xyah beria2 sangat

Nurita Zakaria said...

laaa mcmne mood bleh ilang ni...
g kejar blik mood tu kak...
hehehe

Eyriqazz said...

nak dpt mood? senangje...terjah blog kakinakl dan matgebu....surely mood kembali bertenaga utk memasak...hik3..

transformed housewife said...

kalau nak senang, bila weekend dah rancang siap2 nak masok gapo dr Isnin- Jumaat. Kisar siap2 bwg merah, bwg putih. CIli pakai cili boh. Insyallah, tak dokla malas sgt nok masok hok mudoh2.

sarah-najwan said...

huhu..sama la ngan saya..

dok obc..xde pilihan..wajib masak..jd kita semangat..
kat msia ni..byk pilihan kedai..huhu..tu yg xmenahan..

jom kita semangat!!!!
dekat nok poso nih..semanagttttt!!!!!

Ya ALya said...

semoga mood masak kembali......

Em's Family said...

maybe you nak take a break kot before you nak lagi ligat kat dapur... its ok... :)

Adyshariz said...

owh..diabetis ker?..makan mmg kene jaga..

insyaAllah, rajin2 tgk buku resepi, mungkin ada feel nk memasak lps ni..

aimi shaniza said...

Ala kak, masak2 simple2 je.sbb sonok tgk fmly mkn yg kita masak.rasa xtau lg tu ;)

mamaRIFQY said...

emm.kite pon kekadang gini gak..tetibe mud hilang! tapi weekend wajib akan masak!!!hehehhee

Nida said...

Salam Suzie..

Ramai kawan-kawan Nida pun begitu.. balik Malaysia terus tak pandai serba serbi... risau pula baca n3 ni... agaknya Nida kalau balik Malaysia nanti pun macam ni kot..

mummy_ayu said...

sama je kak.....masak simple2 pun ok jer....janji complete, ada sayur, ada meat/ poultry...goreng2 skt...ok je..

♥MAMASYAZA♥ said...

masak aje yg simple2, paling best bila tgk hubby n anak2 mkn masakan kita, walopun tak le sesedap chef masak, tapi bila tgk depa mkn hingga menjilat jari...hilang terus segala penat lelah memasak kat dapo tadi

mama tisya said...

sebab kt uk mhl nk mkn kt luar lgpn best msk2 kt sana..kt msia byk tmpt mkn & senang nk cr yg halal kn..tkpe try slow2..sok2 bole msk selalu

Aku Ibu Muda said...

saya pun dah jarang memasak sejak bizi menjahit :(

tapi nasib baik hubby willing to help...kadang2 dia siap2kan bahan2, then saya tinggal masak je... and vice versa...

mama_umar_maryam said...

samelah mz, kdg2 rase i am not a good wife ;(..tp try jugak masak as simple as sardin ;)

tiefazatie said...

xpe..moga sis dpt lg semangat memasak nie..=)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila pun boleh kata masak hari2 suzz.. jimat.. plus ila+hubby mmg tak berapa lalu makan kat luar.. makan kat luar tue cuma utk dapat udara luar je.. selalunya bukan sbb nak makan sangat kat luar tue tapi cuma nak gathering je..hikhik .. takpe take your time...

kayyana said...

sis MZ... mmg tak mudah nk dptkan semangat masak tuh.. tp once bile kite dah jatuh cinta ngn dapur kite, kite akan sentiasa nak masak for our family... makan kt luar mmg tak bgus utk kesihatan sebab kite tak tau ramuan yg dieorang gunekan.. sis dah ade sebab yg kukuh utk msk.. which is ur husband need more healthy food from his wife.. hehee.. so harapnye lepas ni sis akan selalu bersemangat utk masak.. masak dgn kasih syg utk keluarga yg penuh dengan kasih syg.. =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails