Friday, 29 July 2011

ENTRY PANAS : ada orang tak suka MZ terlalu mengagung2kan life kat UK


sejak me mula aktif berblog thn lps...rasanya jrg benor me dpt komen2 yg agak 'menyakitkan' hati...
biasalah, lumrah hidup tak kisahlah online or offline, kalau ramai org suka kita, mesti ada agak yg tak suka...mcm fans vs haters lah...

jom baca apa respons MZ pada komen PANAS di atas...

"kat luar negara ada jenayah"--YEPP itu MZ akui..mana ada negara dlm dunia ni tempat tak ada jenayah cik kak oii....tapi anda kena ingat---kadar jenayah kat UK is a lot lower than Msia--me rasa selamat jln2 sorang2 kat UK, (me pegi UK thn 2007 sorang2 tanpa family ok) and sgt2 jrg ada kes ragut--sepanjang me dok UK, sekali ajer me nampak kes ragut dilaporkan di akhbar, tu pun kat London, bkn kat Nottingham tempat me duduk tu...so memang fair lah kalau me ckp, kat Msia sgt byk jenayah!! fakta tu!! kalau u nak tau, in case u belum pernah tinggal kat UK, kat sana, rumah2 tak de grill ok, pagar pun tak de, just pagar2 dlm bentuk pokok2 ajer...kat Msia, agak2 kalau umah u tak de grill..boleh ker?? malas i nak tulis panjang2..

i nak jwb part komen u yg lagi satu
"bangga ker  awak dok luar negara hanya beberapa tahun jer tuh"
wah, panas jugak telinga i bila tgk komen tu...
so nak kena dok obersi berpuluh2 tahun ker baru nak nampak beza life kat UK dgn kat Msia?
yep, i tinggal kat UK selama 1 tahun 10 bulan,  i berani ckp, i bangga--sgt2 bersyukur, bertuah sbb mendapat peluang merasai hidup di obersi---di negara maju--bkn negara yg lebih mundur dari Msia ok..

me tak kata everything kat UK tu bagus--tapi, sepanjang pemerhatian me sepanjang me hidup kat sana..byk benda yg UK ada tapi Msia tak ada--cthnya, purchasing power yg tinggi, education system yg sgt berbeza, keta2 brand new yg murah, mentaliti rakyat yg sgt2 lain, petrol pun lagi murah dari Msia, tak de tol kat UK--kat Msia mimpi ler memang takkan dpt gitu..

u tulis komen panas tu, ada tak u baca semua my blog entries psl life kat UK? i pernah tulis psl entry
http://www.suzie284.com/2010/09/5-benda-yg-tak-best-about-staying-in-uk.html

tapi, i tetap dgn pendirian i...yepp..i suka hidup kat UK...even kalaulah ditakdirkan one day i dpt peluang utk migrate and keje kat UK--i akan terima offer tu tanpa nak kena pikir dua kali pun...

tak guna i tulis panjang2 pun...i assume u pernah dok obersi so u pun boleh compare and berani tulis komen panas kat cbox me tu...u agak kenapa ramai student sanggup keje kat sana lps abis study, tak balik serve the bond--sbb UK tak besh agaknya :P :p

lain org lain persepsi, lain experiencenya..

and pengalaman me hidup di UK--me sgt2 sedar--betapa me hidup dependant on scholarship ie govt money ok..kalau pegi sana as tourists, memang lah tak besh sbb duit RM kita sgt kecik nilainya bila convert to pound sterling.

anyway, me adalah rakyat Msia yg cintakan negara Msia..tak de kompromi--tapi jgnlah sempitkan minda, mcm katak bwh tempurung--kalau saper2 tak pernah rasa dok obersi memang takkan nampak apa yg Msia tak ada tapi kat tmpt lain ada...

sekian
tq lah yer cik Kak Nor sbb sudi bagi komen panas tu

tq uolls sbb sudi baca!

35 comments:

anisalya said...

menyirap MZ ek?
chill sis...
hahaha...
sejukkan hati di hari Jumaat ni...
byk2 sabar...

Cik Diana said...

sabO mama zharfan...
ekceli bgus ape berkOngsi cerita sal luar negara.. scara x langsung, blh kasi knOwledge kt blOgger yg blOm smapai ke luar negara tuh..

Nida said...

Salam Suzie..

Hanya mereka yg pernah duk oversea je tahu tentang perbezaan antara Malaysia dengan negara luar.. terutama dari segi:

1. Kadar jenayah
2. Sistem Pendidikan
3. Mentaliti penduduk

Nida faham apa yg Suzie rasa, kerana di sini juga kehidupannya lebih kurang dengan UK... kita bukan mengagungkan negara luar, cuma alangkah baiknya andai yg baik tu rakyat negara kita ikut.. ni tidak bila kita buat perbezaan tentang kebaikan ada pula yg panas hati...hmmmm, entahlah sampai bilalah negara nak maju kalau ada rakyatnya pemikiran masih tahap ketiga..

Sabarlah, anggap jelah this is part of perjuangan dalam mematangkan pemikiran rakyat... walau sedikit namun signifikan.. wallahualam

e.l.i.s.s.m.i.e said...

me pun nak merasa jugak hidup tempat orang tapi tak der peluang jer..hehehehe

Myra Jay said...

Sabar ye Sis..

Macam Myra lak suka baca kisah Sis kat obersee sana sebab leh tau macam2 dari Sis, kekadang jadi silent reader je & kekadang sempat baru komen..

Apapun myra tetap sokong Sis.. :)

blog-tips-kurus said...

sabar ye sis..
biasalah tu, belum jadi artis lagi dah dikritik yek. ai suka bace pengalaman org dok obe-C sebab takde rejeki lagi nak p sane. huhu!

*abaikan je org2 yg PhD tu..
jom main bola?! :-)

Nina Aman said...

sis MZ, abaikan je komen mcm tu..biarlah apa org nak kata...biasalah manusia...relax ok..(=

me suya said...

salam MZ
tak membina langsung kan komen K.Nur tu. Ermmm, pada suya mana2 pun kita hidup, mesti kita akan nampak keistimewaan dan kekhilafan tempat kita tinggal tu kan.. tapi itu adalah personal review kita la kan.. takperlu lah nk pertikaikan!~

Salina@IbuAqil said...

Heheheheh teringin nak duk kat obersis.. Tapi rezeki masih di M'sia.. Dah tertulis rezeki kita dimana2 kan mama.. Di Malaysia ke di Obersis ke.. Yg pasti kita kene bersyukur dgn setiap rahmat & kedamaian yg Allah dah tetap kan utk kita.. Dimana2 juga kita berada.. Kan dear kan?!! Hehehehehe

AyuArjuna BiGoshh said...

Suzz....adatlah manusia kan hati/minat mana ada yang sama, walaupun rambut sama hitam. Cuma hentam macam tu tak bagus jugaklah. U tak suke janganlah baca kan. Adeh. I pun ramai dengar member2 yang belajar kat OC yang suke duk kat OC berbanding Malaysia. Dowang suke Malaysia 2 perkara jer 1. makanan dan 2, ramai sedara.Selebihnya mereka lebih suke duk kat OC..huhu...my hubby tak tahan dengan kerajaan Malaysia yang cukai tinggi, bonus takde, tidak prihatin sibuk suh i belajar cepat2 abis lps tu berangan nak migrate ke NZ..hahaha...anyway i still rasa nak duk Malaysia :p

mummy_ayu said...

memang panas....
sabar je la kak....tak semua org suka apa yg kita tulis..

kayyana said...

sabar jelah kak MZ..mungkin die tak pernah dok obersi kot.. die tak tau betape bestnye dok sana.. one more thing..ntah2 die jeles kot sebab akak dok UK... die dok Malaysia je...

azura samsuddin said...

sabar je sis, zura setuju ngan sis, sy pun kalau diberi peluang g sana mmg akan g, utk keje n stay kat sana pun sy penah psg impian ... 'org tu' g obersi tmpt yg jenayahnyer banyak tu sbb tu die ckp cmtu, rileks eh sis ;)

amiey lee said...

huhuh satu paling sgt2 setuju..pasal umah kat uk takde grill sbb susah org nak merompak..

kalau kt malaysia takde grill alamatnye sok mlm barang dh licin heeee

kat kampung2 takde grill takpa sbb umah dekat2 n jiran amat mengambil kisah..kalau kt kl nan ado.. mungkin sebahagiann aja

mOoN said...

one day if ada rezeki teringin juga ke oversea...insyaALLAH...tapi kena usaha kuat sikit kut...:)

MamaYatie said...

saya rasa dia bukan reader tegar ur blog..saya (boleh kata) sejak setahun lalu baca n3 MZ hampir setiap hari dan tahu MZ ada tulis yg best dan tak best duk UK. bagi saya , kalo takat baca 1-2 n3 & bg komen mcm ni mmg it's not fair ok..

Chekgu Azrine said...

komen mcm jeles je Mz.. bawak bersabar ye MZ..huhu

mummy Darin said...

mama Zharfan.. harap bersabar... tapi apa yang MZ cakap tu ada betulnya.. saya pun pernah pegi US tahun 2003 pun jalan sorang - sorang kat tetengah Boston tanpa rasa takut, walaupun ramai org kulit hitam, tapi kita org alert kawasan yg ada jenayah which is Orange Line (ikut warna Subway).. tapi pernah sekali me and my friend nak carik Nike Outlet, merepak cakap melayu and suddenly ada mat saleh tua tegur "you guys seems like lost".. see.. betapa bagusnya dia org, mcm tau je we all tgh mencari jalan nak ke Nike Outlet and dia tunjuk dengan rasa rendah diri.. orang Malaysia??? belum tentu lagik.. semua org sekeliling kita anggap enemy sebab banyak sangat kes jenayah.. betul kan???

mama_umar_maryam said...

mz, takat 1 org daripada 2238 org yg xsuke, ignore jelah..btul tu,xsumer reader akan suke kite..yg penting lg 2237 orang suker =) (maybe k.nor tu not even ur follower)

Azura said...

sabor la ye.. zura bangga ap tgok mz g luar negara.. slalu tgok entri mz kat luar negara at least zura yang x dpt pg ni bolehlah tau mcmne life org sne melalui blog mz ni :) besela.. dengki x bertempat la tuh.. sabar ye.. :)

-atiQah- said...

MZ..sy stuju sgt2 dgn kenyataan akak. mmg sangat best tinggal kat UK. wpun sy cuma ke sana selama 6 minggu, tp sy dh nampak apa yg MZ katakan. sy berjalan sorang2 dari rmh abg ke Leicester city pun takde masalah apa2. memang selamat. kat malaysia, harap2 akan jadi mcm tu suatu hari nanti. :)

Amay Hamidi said...

Salam,

Saya ingin nak tanya, bagaimana caranya nak kerja di UK ya? Saya ada juga bukak laman web kerja di UK, mohon apa yang patut sebab saya ada pengalaman kerja dah 10 tahun dah, ada Degree dan nak sambung Master (lambat sambung, hehe).. Macamana saya nak memulakan mohon kerja di UK? Mohon kerja dulu ke atau mohon visa dulu..?

Ada pandangan dan cadangan? Mohon sesangat ye.. Kete Mini Cooper 2nd hand tahun 2001 kat Bristol £ 4500 je.. Huhu.. Sini seken hen pun RM berapa puluh ribu tah..

Sesak nafas juga gaji dekat RM 4K tapi yang keluar untuk bayar kete rumah makan yang semuanya mahal, tak pulang modal.. Huhu.. Bagi mak £ 250 tiap bulan, dia tukar RM dah dapat dah RM 1207 sebulan.. Banyak gak tu.. Bila rindu, belikan tiket air asia ke untuk mak dan ayah suruh duduk sana sebulan dua.. :)

Mohon info ye.. Mekasih..

ijayuji said...

Salam mama zharfan,
Sebelum tu nk mintak maaf ya kalau kata2 kita ni ada tersilap atau tersinggung. Kita salah sorang food blogger yg dah lama kenal kak norazmihah, sejak belum berblog lagi dah kenal lama dgn kak nor ni.. Akak dah cek betul2 mmg kak norazmihah yg antar komen mcm tu? sbb kalau org yg nak buat jahat anytime leh guna link org yg dia benci tu untuk burukkan nama org yg dia nak burukkan tu, sedih jugak ada kes mcm ni sbb kita kan blogger nak carik kawan, nak share resepi bukan kerana kita kenal kak norazmihah nak menangkan kak norazmihah sbb yg jd mangsa skrg ni akak dgn kak norazmihah, dan kita pun tak leh nak tuduh kerja sapa sbb kalau ikutkan mmg kak norazmihah jrg bg komen kecuali kat komen n3 nak tuduh melulu pun tak baik boleh buat fitnah pulak kan.

Nak kata kita ni baik atau nak sibuk2 masuk hal org lain pun tak jugak tp benda ni rasanyer tak betul n insyaAllah bukan kak norazmihah yg kita kenal yg buat tu, harap2 dpt petunjuk biar tak gaduh2, dah nak masuk ramadhan ni kan, harap2 sapa yg buat jahat tu tuhan akn balas setimpalnyer. Kita ni pun duk kat bangkok, dah menghadapi saat darurat, saat dia org berperang kerana politik tengok pertumpahan darah sume, kita boleh phm perasaan akak bila tetiba ada komen mcm tu mmg ler nak angin dan rasa kecik ati, kan..

Harap2 dapat tangkap lah sapa yg hantar komen yg tak bermoral tu, buat akak jugak semoga bersabar setiap perbuatan jahat tu pasti ada balasannyer isnyaAllah, sekali lagi kita mintak maaf ya kalau komen kita ni ytak disenangi, salam.

Ya ALya said...

sabar la sis........cam adik ya n husband dia study kt sana gtahu,ikutkan hati adik ya memang nak duk n keja sana je terus,tapi sb dah sign kontrak dgn UDM,so kena balik dulu...insyaallah 2013 adik balik.......memang banyk beza dgn msia adik cakap........

waalllaa! said...

dpt chance utk belajar kat oversea yang negaranya lebih maju dari malaysia memang adalah sesuatu pencapaian yang membanggakan... kalau orang lain xbangga pun at least diri kita puas hati kan? coz bukan senang nk dpt chance study luar malaysia..
actually kita pun boleh jadi macam negara diorg..if semua student2 kita yang pernah study oversea tahu dan faham sejarah negara kita.. eg duk UK..as kita tahu britain ni negara yg pernah menjajah kita dan banyak lagi negara2 lain..ngara2 yg pernah di jajah british dipanggil negara2 komenwel..banyak kan negara di bawah komenwel ni kan? sebab tu britain jadi kaya raya sebab dia dah kaut sume harta2 dan hasil2 negara yg dijajah..and become 1 of the reason negara diorg lebih jauh maju dari kita.. so sebagai rakyat malaysia yang sayang kan malaysia sepatutnya don't stay after dah abes belajar.. but come back and contribute to the country.. itu yang sepatutnya di lakukan..build our country utk jadikan kita sama level dengan negara diotang..kalau tak cam sia2 jelah kerajaan anta belajar menuntuk ilmu kat negara orang..ingat boleh la berbakti semula kepada negara..tapi sesetengahnya jadi macam kacang lupakan kulit..memangla gaji kat negara kita rendah lagi tak macam kat sana..tapi if sume balik n naikkan taraf negara kita..nanti bolehla kita sama taraf dengan diorang..that's my opinion la..lain orang lain pendapat..but we share our thought rite..hehe

Fana Flora said...

ala, die jelesla tu MZ. dia tak berpeluang nak duduk kat UK macam MZ.
(sentap je K.nor :P)

tapi saya setuju bila MZ cakap kenapa ramai our govern scholars xnk serve dkt malaysia sebab kat sana,mereka hidup selesa, gaji setimpal dengan harga barang kat sana. tak macam malaysia.

kalau diberi peluang, saya pun nak migrate ke uk. balik malaysia waktu hari raye je. hihi

Em's Family said...

kalau kite tak nak tengok dunia luar, dan hanya bergantung pada keadaan yang same di Malaysia jer, alamat Malaysia memang susah nak jadi negara maju nak nak kalau banyak orang pemikiran macam "kak nor" yang jadi sakit jiwa dan raga bile ade orang cerite keindahan negara orang.. jauh perjalanan luas pandangan.. kalau tak suke blog MZ cerite pasal UK ni, tak payah lah bace blog ni.. :)

anyway, i know this is not the kak nor , but anyway, whoever you are i just wanna say, pity you :)

tiefazatie said...

owh..sbb nie ke sis..sori..fia baca dr depan ke blkg..hee..tp..mmg busuk ati la org yg guna link k.nor nie..smp ati die..

manusia2..sabar ye sis..susah nie..try trace ip address die..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila pun suka kalau dapat migrate..anak2 akan lebih terbuka minda.. kita kena merantau barulah kita luas fikiran & pemandangan

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ooo..nilah entry panas tu..alah...tak yah amik oversea jauh2 sebagai contoh...amik jer singapore yg paling dekat ngan malaysia sebagai contoh..banyak dah ayu dengar kalau jalan sorang2 kat singapore kul 2-3 pagi pun..still selamat...tak der ragut2/ rompak2...

kak ina kl said...

malaysia tanah tumpah darahku..

Peri PiA said...

salam ramadhan MZ,tis been a while :)

me dpt rase akan ade org komen mcm ni,tp me suke dan envy secara sht baca life mz kat sana.of course bkn me yg anta email tu hihi

kat dunia maya ni ramai penghentam suka secara misteri,dpn2 tak berani

me penah bace blog sorang ni

mase dia baru blk dari aussie,dia ambil mase nak sesuai kan diri kat m'sia blk

dia penah luah pendpt "perbezaan" m'sia n aussie ,kena hentam terok dgn anoy

me kenal k.nor secubit grm walaupon secara maya,k.nor tak kan buat mcm tu :) insyAllah

Ummi Dania Yasmine said...

wow...panas mmg panas. Anyway, mmg la boleh komen tapi bahasa yang elok elok la. Ishhh macam typical melayu je. PHD.....sedih....:-(

Nia said...

pada saya tak salah kalau kita prefer duduk kt negara lain, preference masing2 kan :)

green said...

sorry mnyelah ckit...bukan nak mengata apa2 huhuhu..nak suh jgn gaduh2 je baik2 sesama manusia..jgn la kita fikir nak marah n gaduh yer..ssguhnya pikir la menda positive :-)

negara yg nampak aman,cantik,indah n slamat tak semestinya betul2 apa yg kita nampak.ingat tau (air yg tenang jangan disangka tiada buaya)..

ingatlah setiap kejahatan yg dilakukan myb allah akan bg balasan nya didunia..cuma kita tak tahu bila masa nya..britain kaya cz dah kaut harta dan hasil negara yg dijajah..skrg apa dah jadi nga negara dia org..kemusnahan yg rakyatnya sendiri buat..

alhamdulillah negara kita slamat lg buat masa ni walaupun jenayah ada di mana2..

ahttp://youtu.be/Rv9iu-3k-kQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails