Tuesday, 10 January 2012

ada org kata MZ hipokrit :( ........... dun easily judge others

~malas nak layan and panjang2kan isu remeh...but it did hurt me...~

pg ni MZ dpt satu komen yg agak mengguris hati  (tak sampai ati nak tepek kat sini or publish that comment), ditujukan pd MZ kerana isu semlm...part of the comment...katanya MZ hipokrit...sbb MZ tulis dlm entry psl rude and stupid comment sedangkan MZ yg sebenarnya bersalah and rude...and katanya selama ini dia ingat MZ ni jenis lemah lembut baik2 orgnya, so katanya sungguh tak sangka MZ jenis hipokrit..and dia suruh me delete entry itu..and she said i should have apologized...

to the one who wrote the comment--FYI, i did apologize to that person for all the misunderstanding whatsoever (doesn't matter whether I was right or wrong), cuma i tak nak lah kecoh2 riuh rendah..and this is my personal blog...ur words hurt me...if u ever read the emails that I received, u will know who was rude and stupid in the 1st place...
u said that MZ jenis yg tak boleh ngaku salah bla bla bla...kalau MZ jenis tak ngaku salah, why do i care to apologize?

anyway, i just wanna share this story that I took from HERE

Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital..



dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan..


dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya..


apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak..






"kenapa kamu ambil masa yg lama utk datang..??kamu tahu x anak saya dalam bahaya sekarang nie..??kamu x ada rasa bertanggungjawab ke..??"






doktor tersebut tersenyum dan berkata :






" sy minta maaf, saya berada di luar hospital & sy datang sepantas yg mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tu..dan sekarang, saya harap anda bertenang..jadi, saya dapat buat kerja saya.."






"bertenang kamu kata..?! kalau anak kamu berada dalam bilik 2 skrang nie, bolehkah kamu bertenang..??kalau anak kamu mati sekarang nie apa yg kamu buat..??kata si ayah dgn marah..






si doktor tersenyum lagi & berkata :






" saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dlm kitab-Nya yg suci " drp Allah kita dtg dan kepada-Nya kita kembali"..doktor x mampu utk memanjangkan hayat seseorang..Insya-Allah kami akan cuba yg terbaik utk anak kamu.."






"memberi nasihat bila kita x mengalaminya memang senang..!" gumam si ayah..






pembedahan tu mengambil masa beberapa jam..x lama kemudian, si doktor keluar dgn gembira..






"alhamdulillah..anak anda selamat..!" dia terus berjalan tanpa menghiraukan si ayah "kalau kamu ada sebarang soalan..kamu boleh tanya jururawat..!"






"kenapa doktor 2 sombong sangat..?! x boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dpt tnya beberapa soalan tentang anak saya..?!"komen si ayah selepas melihat jururawat..






jururawat itu berkata sambil air mata mengalir di pipinya : "anaknya meninggal dunia semalam dlm kemalangan jln raya..dia berada dlm upacara pengebumiaan anaknya ketika kami menghubunginya utk pembedahan anak encik..dan sekarang dia telahpun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa utk menghabiskan upacara pengebumiaan anaknya.."






Moral : Never judge anyone.....



27 comments:

Jue said...

Emm sis..ignore jeak people yg cam nie..klu kite layan..lebih2 la diorg t..mmgla sakit kan org tuduh kita macam-macam..but sis sabar jeakla..emmm sian sis..:-(


*jue plg benci ngn manusia PEDENGKI!!!

εïз mummyHaza εïз said...

banyakkan bersabar MZ...

Nana said...

aduh...jadi panjang plak cite nye kan
xpe la mz dulik kan org tu
blog kita hak kita la

Wansteddy Tales said...

xdpt tangkap jln cerita. tp terima tuduhan mcm ni mmg sngt perit. kuatkan hati kak suzi... sabar itu pahit. namun nikmatnya... Allah saja maha kuasa :)

juelee said...

sabar MZ.. i know how u feel.. me pun pernah kene komen yg tak sedap kat blog, kdg2 rasa nak blogging tu malas je..

but, i just take it this way.. saya menulis untuk kenangan saya di msa depan, saya tak harap org abca dan suka apa saya tulis.. i just love writting, biarlah apa org nak kata...

huhu sabar ok..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

ermm..susah kita nak senangkan hati sume org, yg penting kita tau sape diri kita. Byk2kan bersabar ye sis..w/pun mmg sakit hati bila org main tuduh jerk kita mcm2.

sedey plak baca kisah doktor ngan pesakit ni..

Ummi Dania Yasmine said...

Ya allah...kalau ni terjadi pada me tak tau nak buat apa juga. Memang kita tak leh puaskan hati semua. Dan...tak semua yang suka kat kita....tabahkan hatimu....dear bff Suzz.....

MARIA LIZA said...

Biasalah kekadang apa yg ditulis tak sama dengan apa yng dimaksudkan..Serupalah macam FB..Kita tulis lain tapi orang lain pk lain...

Zuraida Rahim said...

Banyakkan sabar MZ.. Saya berpegang pada prinsip "BIAR ORG BUAT KITA JGN KITA BUAT ORG"

Huda said...

ermm..manusia ni macam2, just ignore je, nak puaskan hati orang memang payah..be cool ok..

kakchik@ella said...

My advice is .. Only we know ourself better. 200% kita kenal diri kita, kan.

Tak pe la suzie, take this as part of challenge in life.

Mama Balqis BPB said...

hmmm...ni pendapat sy,dunia skrg tanpa sempadan, jadi bila dah letak gambar atau apa2 saja di internet, bermakna tuan punya dgn rela hati berkongsi dgn org lain. jd tak timbul isu curi gambar si polan2. kalu tak nak berkongsi jgn gatai nak letak.senyap sesorg udah la....tah2 yg kecoh tu pun buat jgk...cuma tak der org tuntut lagi...pada mz, usah di layan org yg berpikiran negatif,buang masa ajer layan org cam gini. kpd yg komen tah paper tu, setiap individu ada pemikiran sndiri, kalu asik nak kondem org, baik jauhkan diri anda dr dunia internt supaya anda tak berteriak mcm org tak berakal

~ yus ~ said...

sedih pula baca kisah doktor tu...

saya baca entri suzie yang pasal komen rude dan stupid tu. Saya tak rasa pun suzie maksudkan begitu...

apa pun sabar jelah..

memang ada ketikanya orang salah tafsir apa yang kita tulis.

Asal kita tahu diri kita sudah...

p/s:alamak, jarang sekali saya komen di sini, walau selalu juga singgah. Hari ini rasa nak komen pula...:)

CNN @ CheNamNam said...

Sis,tak payah lah nak sentap ngan org mcm tue sis..lantak deme..nampak sgt diyer baru bacer satu dua entry sis pastu wat kesimpulan dah..ntah2 bacer entry yang tuh jerk kuttt...

sy pon pernah kena komen ngan pengomen yang macam bagus tuhhh padahalllll....K.O.S.O.N.G..

saya rase org yang selalu ikuti sis akan tahu sis neh yang macamner..kadang2 bila kita selalu bacer dan ikut kisah orang tuh kiter akan rase dekat sgt dengan org tuh walhal kiter tak kenal sgt dengan org tuhhh...bila diyer tulis tentang aper pon kiter boleh terima dan paham...

Tapi bagi yang tiba-tiba datang sapa dan xchange link/follow dan terus pergi kemudian datang utk kutuk bila ada entry berusur panas sikit adalah orang yg cuba untuk melepas sakit hatey kerana dia tak mampu untuk menjadi seperti kita..tidak mampu jadi sehebat kita..

hehhh panjang pulak bebelan sy neh..:P

btw sy selalu singgah sini tp jarang komen, just nak bg tau sy suker bc belog sis yg penuh inspirasi utk sy berkontes walaupon sebenarnyer sy tak pernah menang..kehkehkeh..

Em's Family said...

suzie.. if i look on the bright side.. do u know u r so much popular now.. insyaAllah sooner will get sponsored post from NN..

ok... i may lari topik sikit, but i hope i can give u a smile ok

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmm..sabar dan buat tak tahu jer suzz...kita tahu saper kita... :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam MZ, sabar hadapi komen2 sebegitu.org yg singgah sekali lalu utk tinggalkan komen tak kenal siapa kita. mereka tak berhak nak kata kita sebegitu.sabar dan jgn ambik pusing benda yg mencalarkan hati MZ tu

mama_umar_maryam said...

kuatkan hati mz, n just ignore org mcm tu..its like 0.0000005% je..heheh,doesn't affect u much,kami yg 999999999% nikan ader ;)

Lelord said...

adehhh berpanjangan la pulak yek...just ignore

Ahmad Nizar said...

Yup, semua celaan tu bermotifkan dengki semata2.... Confirm dia mesti blogger x popular. Kalau x, takde la perangai kerek camtu.... Bkn boleh dpt royalti pun, x kaya pun dgn letak cara2 pakai tudung tu, hehe...
So, way forward, pedulik kan dia. Dia nk publisiti tu, dgn harapan perang ni berpanjangan. Tp, kalau nk tep
ek email tu bole gak, saje buat gelak2, layan manusia emo. Sorang yg benci kita, berduyun lg yg suka. Sama la dgn artis or org politik ke.... Lumrah hidup....

Aida Ikmal said...

sedihhhhh sangat baca kisah doktor tu.. true, ramai orang suka make assumptions about others without actually knowing that person or what he or she goes through

Sidratul Muntaha said...

bak kate dcw,
sume tu langau..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sabar.. ada hikmahnya..

deqlis said...

sabar yaa MZ....org yg pentingkan diri dia shj tak pernah nak faham masalah kita atau cara kita...deqlis pun ada dpt mesej yg agak kasar dan bunyinya kurang ajar..tp mmg tak publish dan malas pulak nk amik port..buat dekk jer...janji kita bahagia...deqlis tak rasa MZ nie sombong...pernah jumpa MZ dulu siap lambai melambai lagik..:)-

zietyrahman said...

sabarlah akak..manusia ni kalau kita buat baik mcm mana sekalipun pun ada je diorang nak cari silap kita.

apatah lagi kalau kesilapan kita. walaupun kecil Sehalus-halusnya orang akan korek.. Harap akak bersabar..

Oyis said...

yg mencelah tu org ketiga yg x de kena mengena dgn drama shawl tu ke? heran nya kalo x de kena mengena bole plak bersungguh2 suh minta maaf dsb nya... pelik..

Hanim said...

Manusia2 tu jenis yg busuk hati. tu je yg boleh ckp. peduli kan manusia2 itu. lagi ramai yg senang n suka dgn kita, lagi dengki manusia2 itu pd kita. Rasulullah yg perfect pun turut ada musuh n org yg dengki, apatah lagi kita. so tak pyh bubuh dlm otak org2 yg HAMPEH mcm tu. Persetankan mereka!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails